FIFA a desemnat o femeie pentru postul de secretar general pentru prima dată în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fatma

FIFA a desemnat-o vineri pe diplomata senegaleză Fatma Samba Diouf Samoura pentru a-l succeda pe Jerome Valcke în funcţia de secretar-general, fiind pentru prima dată în istorie când postul este ocupat de o femeie, relatează BBC.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Gianni Infantino în cadrul congresului FIFA din Mexico City, care se desfăşoară în cursul acestui sfârşit de săptămână.

Samoura, în vârstă de 54 de ani, a lucrat timp de 21 de ani pentru Organizaţia Naţiunilor Unite şi va prelua funcţia începând cu luna iunie, în cazul în care va trece unei verificări de eligibilate. Diplomata senegaleză lucrează în prezent în cadrul unor programe umanitare ONU în Nigeria.

Senegaleza îi succede în funcţie francezului Jerome Valcke, secretar-general între 2003 şi 2015 sub Sepp Blatter, care a fost suspendat din funcţie la sfârşitul anului trecut din cauza unor acuzaţii de vânzare la suprapreţ de bilete pentru Campionatul Mondial din 2006. La începutul lui 2016, francezul a fost suspendat de Comisia de Etică FIFA din orice activitate fotbalistică

„Sunt onorată să primesc acest post. Funcţia este perfectă pentru aptitudinile şi experienţa mea – dezvoltare strategică şi de impact a unor echipe în contexte internaţionale – de care mă voi folosi pentru a ajuta la creşterea jocului de fotbal în întreaga lume” a declarat Samoura

Numirea senegalezei face parte din programul de reformare a forului fotbalistic mondial, demarat în urma scandalului-monstru de corupţie început în 2015.

„Este esenţial ca FIFA să încorporeze perspective noi în timp ce continuăm să restaurăm şi să reconstruim această organizaţie” a declarat preşedintele Gianni Infantino, succesorul elveţianului Sepp Blatter, cercetat pentru corupţie în conducerea organizaţiei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite