Față în față cu istoria: Frații Maior pot deveni în acest weekend campioni europeni la raliuri

0
Publicat:

Echipajul românesc format din frații Norbert Maior și Francesca Maior va lua startul în acest weekend, în Ungaria, în etapa finală a Campionatului European de Raliuri 2023, din postura de lideri ai topului continental de juniori.

Francesca și Norbert Maior
Francesca și Norbert Maior

Fără niciun obiectiv la începutul sezonului, în condițiile unui buget incert și cu o experiență internațională redusă, cei doi au impresionat, iar în acest moment ocupă prima poziție dintre cele două echipaje de juniori care au concurat în acest an al FIA ERC.

Cei doi au ajuns deja la Nyíregyháza, acolo unde are loc Raliul Ungariei, etapa pe asfalt care se va desfășura pe o lungime de 180 de kilometri de probe specială și o distanță totală de 890 de kilometri, incluzând aici și drumurile de legătură.

Faptul că am ajuns până în acest punct înseamnă enorm pentru noi. La începutul anului nu știam dacă putem ajunge măcar la două etape, iar acum suntem în vârf. Algoritmul de calcul nu ne avantajează, dar vom da totul pentru a obține o performanță istorică nu doar pentru noi, dar și pentru raliul românesc”, a spus Nobert Maior.

Deși este pe locul 1, cu 106 puncte, cu 4 mai multe decât locul 2 ocupat de italianul Robert Dapra, și cu 12 peste norvegianul Ola Nore jr, clasat pe 3, Norbert Maior depinde de conjunctura rezultatelor pentru a deveni campion.

Conform algoritmului stabilit de FIA ERC, la finalul sezonului se iau în calcul cele mai bune 5 din cele 6 etape pentru a stabili punctajul final. Echipajul de la Napoca Rally Academy a concurat deja la primele 5 etape, astfel că se va scădea cel mai slab de până acum, locul 4 din Cehia, unde au acumulat 19 puncte. Astfel, pentru a fi sigur că vor deveni campioni europeni, frații Maior trebuie să câștige etapa din Ungaria, în timp ce rivalii lor să nu încheie pe podium.

Prima probă specială va avea loc vineri seară pe circuitul Rabócsiring, iar raliul se va încheia duminică, în jurul orei 17:00, cu cea de-a 12-a probă specială. Dacă vor câștiga, cei doi frați vor scrie a doua pagină importantă de istorie pentru automobilismul sportiv românesc după performanța reușită de Simone Tempestini în 2016, când a devenit campion mondial la juniori.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite