EURO 2016: se dau ultimele bilete pentru Franţa! Programul meciurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portarul maghiar Gabor Kiraly va juca la Oslo în partida cu numărul 100 pentru Ungaria FOTO AP
Portarul maghiar Gabor Kiraly va juca la Oslo în partida cu numărul 100 pentru Ungaria FOTO AP

Norvegia şi Ungaria joacă mâine seară primul meci de baraj pentru calificarea la Campionatul European din Franţa 2016.

20 de echipe s-au calificat la Europeanul din Franţa. De joi şi până marţi vom afla ultimele patru naţionale care vor completa tabloul înaintea tragerii la sorţi a grupelor, programată pentru 12 decembrie la Paris.
Primul din cele patru meciuri de baraj se joacă mâine la Oslo, între Norvegia şi Ungaria. Maghiarii au ajuns în situaţia unui meci cu sufletul la gură după victoria Turciei in extremis cu Islanda, succes care i-a plasat pe otomani în postura celei mai bune echipe de pe locul trei.
Ungaria n-a mai fost la un turneu final de la Mondialul din 1986, iar ultima prezenţă la un European merge în urmă până în 1972. E lesne de înţeles că naţiunea maghiară trage cu dinţii să revină în elita fotbalului, dar perspectiva unui nou meci de baraj le dă fiori. Au mai fost o singură dată în postura de a juca un play-off, pentru calificarea la Mondialul din 1998, dar Iugoslavia i-a zdrobit la acea vreme cu 12-1 la general. Nici Norvegia nu a câştigat vreun meci de baraj, ratând şansa calificării la EURO 2004 şi la CM 2006 în faţa Spaniei, respectiv a Cehiei.
Meciul de mâine de la Oslo va consemna cea de-a 100-a prezenţă a portarului maghiar Gabor Kiraly între buturile naţionalei. Născut pe 1 aprilie 1976, Gabor Kiraly a devenit celebru în fotbalul mondial datorită unui fapt mai puţin obişnuit: întotdeauna apără în pantaloni de trening de culoare gri. Motivul l-a dezvăluit chiar el, în urmă cu câţiva ani, într-un interviu acordat site-ului FIFA. “Jucam în pantaloni lungi încă din 1996 la echipa din oraşul natal, Szombathelyi. Odată i-am băgat la spălat pe cei negri şi nu au mai ieşit întregi din maşină. Am ales unii gri şi în următoarele opt-nouă meciuri nu am primit niciun gol şi ne-am salvat de la retrogradare. De atunci nu am mai renunţat la ei şi nici nu am de gând”, a explicat Kiraly. În această vară, după 18 ani petrecuţi în primele două ligi din Anglia şi Germania, Kiraly s-a întors în campionatul maghiar. Tot la Szombathelyi Haladás, echipa în tricoul căreia debutase în 1993.
Dacă Gabor Kiraly e cel mai vârstnic jucător din aceste meciuri de baraj (39 de ani), Norvegia îl propune pe mezinul calificărilor: Martin Odeegard (16 ani), copilul teribil al fotbalului norvegian, legitimat la Real Madrid.
România nu e influenţată
Indiferent de deznodămânul celor patru duble de calificare, România va rămâne în urna a treia la tragerea la sorţi a grupelor de la EURO. Dintre cele opt naţionale care dau baraj, Bosnia are coeficientul cel mai bun şi, în cazul în care va trece de Irlanda, va merge direct în urna a doua pentru a ocupa ultimul loc rămas disponibil.

Meciuri de baraj pentru EURO
Joi
Norvegia – Ungaria 21.45, DigiSport 1
Vineri
Bosnia – Irlanda 21.45, DigiSport 1
Sâmbătă
Ucraina – Slovenia 19.00, DigiSport 1
Suedia – Danemarca 21.45, DigiSport 1
@ Partidele retur au loc duminică, luni şi marţi

Cine s-a calificat până acum la EURO
Urna unu:  Franţa, Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Belgia
Urna a doua: Italia, Rusia, Elveţia, Austria, Croaţia
Urna a treia: Polonia, România
Urna a patra: Islanda, Ţara Galilor, Albania, Irlanda de Nord

S-au mai calificat Cehia, Slovacia şi Turcia, locul lor în urnele pentru tragerea la sorţi din 12 decembrie urmând a fi stabilit după disputarea meciurilor de baraj.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite