Eroul Stelei făcea naveta de la sat. Stanciu a debutat la seniori la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stanciu (al treilea din stânga, rândul de jos) era lider la juniori
Stanciu (al treilea din stânga, rândul de jos) era lider la juniori

Nicuşor Stanciu are 20 de ani împliniţi în luna mai şi şansa de a jucat în Liga Campionilor la vârstă la care alţii nici nu visează asta.

Fotbalistul a ştiut să profite de oportunitatea oferită de Reghecampf la Steaua şi s-a impus destul de rapid în prima echipă, iar la Varşovia a reuşit să deschidă scorul cu o execuţie de fotbalist mare. Povestea lui Nicuşor a început pe 7 mai 1993. S-a născut de ziua Stelei, la şapte ani distanţă de la câştigarea CCE. Fotbalul organizat l-a început însă în 2003, la Alba Iulia, unde a fost remarcat de antrenorul Alexandru Kalymanis, la o selecţie. “M-a impresionat pentru că lovea mingea la fel de bine şi cu stângul şi dreptul. Am întrebat-o pe mama lui dacă a mai jucat fotbal la vreo echipă, dar mi-a spus că nu. Jucase doar în faţa casei cu alţi băieţi. Era foarte mic de înălţime şi un pic plinuţ, dar conducea mingea extraordinar. Avea foarte mult talent şi era un copil timid şi modest”, şi-a amintit acesta.

Făcea naveta de la sat
Stanciu nu e de loc din Alba Iulia, ci dintr-un sat, Craiva, situat la 18 kilometri de Alba. De acolo venea la antrenamente, ba singur, ba adus de părinţi. “Pe la 13 ani am fost sigur că va ajunge un fotbalist important. L-am pus căpitan la o grupă de copii cu doi ani mai mari decât el. La toate turneele la care participam Copilul, pentru că eu aşa îi spuneam lui Nicu, ieşea golgeter şi cel mai tehnic fotbalist”, a mai povestit primul antrenor al lui Stanciu. La juniori, actualul stelist juca mai mult în faţa apărării, dar tehnicianul său obişnuia să-l mute în toate poziţiile. “I-am spus că asta îl va ajuta la maturitate să se adapteze pe orice post la mijlocul terenului. Eu cred că el e o soluţie şi la închidere, chiar dacă acum Pintilii şi Bourceanu sunt de neînlocuit la Steaua. Şi mai cred că într-un an-doi poate deveni chiar un lider al echipei naţionale”, a mai spus Kalymanis.

A debutat la 15 ani
Deşi are doar 20 de ani, Stanciu e destul de experimentat. La 15 ani şi 18 zile a debutat la echipa de seniori a Unirii Alba Iulia, în Liga a ll-a. Avea puţin peste 1,60 metri şi vreo 55 de kilograme. Între timp a mai crescut cu 13 centimetri şi a mai pus pe el 12 kilograme, căpătând o forţă foarte bună pentru înălţimea lui. Când toate păreau bune şi frumoase pentru micuţul mijlocaş a apărut primul obstacol. O accidentare la menisc şi o operaţie suferită în 2008. A stat şapte luni pe tuşă şi nimeni nu ştia dacă nu cumva s-a născut talent şi a murit speranţă". Şi totuşi a revenit iar la 17 ani fără şase zile, a debutat în Liga 1, într-un meci cu Steaua. Unirea era virtual retrogradată şi trebuia să mizeze pe copii. Între ei, Stanciu şi Gicu Grozav.
Stuttgart l-a chemat în probe
Realizând că se pot scoate bani frumoşi de pe urma „giuvaierului" Unirii, impresarii au venit cu oferte tentante pentru el. Celtic, Brescia, Hoffenheim şi Stuttgart au întrebat de el, iar nemţii chiar l-au chemat la probe. A confirmat în Germania, dar cluburile nu s-au înţeles, iar jucătorul a revenit în ţară. În 2010 a participat la un trial la Chelsea, dar adevărata explozie a puştiului s-a produs la turneul final al Campionatului European, Under 19, disputat la Bucureşti, în 2011. Stanciu a reuşit un gol spectaculos contra Cehiei, iar Steaua, Dinamo şi Rapid s-au năpustit cu oferte asupra lui. Câştig de cauză a avut însă FC Vaslui, Adrian Porumboiu plătindu-i 200.000 de euro impresarului său, Florin Manea, cel care-l cumpărase de la Alba Iulia. La Vaslui, Stanciu şi-a întâlnit unul dintre idoli. Pe Sânmărtean. Era uluit de uşurinţa cu care ghidona mingea şi cu stângul şi cu dreptul. Apoi, când a ajuns la Steaua, care a plătit pentru el 500.000 de euro, a ajuns coechipier cu alţi doi fotbalişti pe care-i admira foarte mult, Cristi Tănase şi Adrian Cristea, tot jucători cu o tehnică impecabilă. 

N-are nici carnet, nici maşină

Nicuşor Stanciu e un fotbalist atipic, prin faptul că n-are preocupări mondene. Nici măcar carnet de şofer nu şi-a luat, iar maşinile nu-i plac. Visul său este să joace la Bayern Munchen, de unde l-a admirat foarte mult pe croatul Ivica Olici.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite