Drama palestiniană mișcă lumea fotbalului: Încasările unui mare turneu vor fi donate victimelor războiului

0
Publicat:

Venituri din vânzarea de bilete la Cupa Asiei la fotbal, care va avea loc la începutul anului 2024 în Qatar, vor fi donate pentru a-i ajuta pe palestinieni, au anunţat luni organizatorii.

Durere și lacrimi în Palestina
Durere și lacrimi în Palestina

"Am decis să donăm veniturile generate de biletele vândute pentru Cupa Asiei din Qatar pentru a oferi un ajutor necesar Palestinei", a declarat preşedintele comitetului de organizare, fără a preciza dacă este vorba de toate aceste venituri, sau doar o parte a lor.

"Ne vom asigura că acest efort de responsabilitate socială aduce beneficii celor mai afectaţi şi că fotbalul îşi îndeplineşte rolul de mecanism de sprijin pentru populaţie în aceste vremuri extrem de dificile", a adăugat Hamad bin Khalifa Al Thani.

Pe 7 octombrie, comandourile Hamas au lansat din Fâşia Gaza un atac de o violenţă şi o amploare fără precedent pe teritoriul israelian de la crearea statului Israel în 1948, ucigând în jur de 1.200 de oameni, majoritatea civili, conform autorităţilor israeliene. De asemenea, mişcarea islamistă palestiniană a luat ostatici peste 240 de persoane, duse în Gaza.

Ca represalii pentru acest atac, care a traumatizat ţara, Israelul a jurat să "anihileze" Hamas şi bombardează fără încetare teritoriul palestinian, unde armata sa desfăşoară o ofensivă terestră începând din 27 octombrie.

Dar amploarea distrugerii şi numărul morţilor au stârnit criticile unei părţi a comunităţii internaţionale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 13.000 de oameni, dintre care peste 5.500 de copii, au fost ucişi în bombardamentele israeliene.

Potrivit ONU, aproximativ 1,6 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost strămutaţi din cauza războiului în acest teritoriu mic, suprapopulat, supus, din 9 octombrie, unui "asediu complet" din partea Israelului, care blochează livrările de alimente, apă, electricitate şi medicamente.

Qatarul mediază în prezent pentru a încerca să asigure eliberarea ostaticilor ţinuţi captivi de Hamas în schimbul unui armistiţiu, iar duminică a afirmat că au rămas doar obstacole "foarte mici" în calea unui acord, fără a furniza detalii.

Doha, care găzduieşte un birou politic al Hamas şi a oferit milioane de dolari ca ajutor financiar pentru Gaza, a fost deja implicată în medierea care a dus luna trecută la eliberarea a patru ostatici: o americancă şi fiica ei, precum şi două israelience.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite