Dîncu a regândit Legea Sportului pentru Steaua: Urmările unui proiect controversat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România cheltuiește niște sume uriașe pe handbal din bani publici, având o situație aproape unică în lume, după cum Adevărul a arătat aici. Iar în viitorul apropiat, sunt șanse mari să trecem la următorul nivel, cheltuind milioane de euro și pe fotbal, tot din bani publici! Ceea ce se întâmplă, de fapt, deja, însă la nivelul ligii secunde, cu CSA Steaua. Vorbim despre o formație în care sunt „pompate“ sume importante pentru șederea acestei grupări în liga secundă!

Vasile Dîncu, preocupat de soarta clubului CSA Steaua. FOTO: Facebook
Vasile Dîncu, preocupat de soarta clubului CSA Steaua. FOTO: Facebook

Această situație se poate schimba însă, în curând. Pentru că fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu – un apropiat al CFR-ului, paradoxal! - a propus, oficial, modificarea Legii Educaţiei Fizice şi Sportului. Dîncu e susținut în demersul său de parlamentarii Radu Popa şi Bogdan Constantin Matei, amândoi făcând parte din PSD, la fel ca Vasile Dîncu.

Modificările propuse de Dîncu, Popa și Matei vor intra în dezbatere de urgență la Camera Deputaților și Senat. Dacă vor fi aprobate, cluburi precum CSA Steaua, care sunt finanțate de stat, vor avea dreptul de a activa în primul eșalon fotbalistic al țării. La cum arată, în acest moment, Legea Sportului, CSA Steaua n-are acest drept. Motivul? CSA Steaua e o societate publică, iar o astfel de entitate nu poate evolua într-o ligă profesionistă, cum e primul eșalon fotbalistic al țării.

În mod normal, pentru a obține drept de promovare, CSA Steaua ar fi trebuit să găsească un sponsor / investitor și prin privatizare să devină o societate comercială pe acțiuni. Acum însă, dacă modificările propuse pentru Legea Sportului vor fi aprobate, CSA Steaua poate promova în Superliga românească, păstrând forma juridică actuală.

Promovarea din acest sezon e posibilă!

Dacă Vasile Dîncu e pe cale să găsească o rezolvare pentru Legea Sportului, care bloca până acum drumul Stelei spre prima ligă, Federația Română de Fotbal a sărit și ea în ajutorul roș-albaștrilor. În mod surprinzător, FRF a anunțat că regulile jocului se pot schimba din mers și, drept urmare, CSA Steaua poate promova în Superliga, încă din acest sezon, după cum Adevărul a scris aici.

CSA Steaua a fost înființată în 2017 și a stat trei sezoane în liga a 4-a, după care a promovat succesiv până în „B“. În liga secundă, în primul sezon, 2021-2022, CSA Steaua a terminat pe locul 4 din 20 în sezonul regulat. Apoi, în play-off, a ocupat locul 4 din 6, eligibil pentru barajul de promovare. Degeaba însă! Neavând acest drept de a juca în prima ligă, la baraj s-a dus ocupanta locului 5 din play-off, Concordia Chiajna. Care a fost învinsă, în dubla cu Chindia Târgoviște, după executarea loviturilor de departajare.

Cum arată actualul alineat din art. 31 al Legii educației fizice și sportului

*Cluburile sportive, organizate ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni, sunt cluburi sportive profesioniste. Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiţii sportive profesioniste, promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive, precum şi alte activităţi legate sau derivate din obiectul lor social.

Propunerea de modificare a legii

*(1) Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial, societăți comerciale sportive pe acțiuni sau persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță, care au obținut licența din partea federației sportive naționale, emisă în conformitate cu statutele și regulamentele federațiilor internaționale pe ramura de sport.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite