De ce Bellu şi Bitang nu însoţesc echipa de gimnastică la turneul preolimpic: „Am sperat până în ultima clipă...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Ponor
Cătălina Ponor

Echipa feminină de gimnastică a României, precum şi cea masculină, vor pleca duminică la turneul preolimpic de la Rio de Janeiro, unde vor concura pentru unul din cele patru locuri calificante din fiecare competiţie la Jocurile Olimpice.

Delegaţia României pentru turneul preolimpic de la Rio va pleca, duminică, la ora 17.55, spre Paris, de unde va continua traseul către Brazilia. Şeful delegaţiei este preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, acesta declarând, vineri, pentru news.ro, că gimnaştii vor face tot ce pot pentru a obţine calificarea la Jocurile Olimpice. "Gimnaştii se pregătesc, fac tot ce pot pentru a obţine calificarea. La fete, absenţa Larisei Iordache este un handicap imens, iar totul va depinde de cum se prezintă echipa în ziua de concurs. Mai avem o incertitudine legată de una din sportivele din lot, mă refer la Laura Jurcă, dar sperăm să fie în regulă cu sănătatea pentru concurs", a declarat Adrian Stoica, pentru news.ro. El a mai precizat că lotul feminin nu va fi condus de antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, care au rămas decişi să nu se deplaseze cu echipa la Rio. "Am tot sperat până în ultimul moment că se vor alătura echipei, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Echipa feminină va fi condusă de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa şi Maria Fumea, care este coregraf. Cu toţii trebuie să aibă încredere şi să nu se gândească la ce presiune imensă există, pentru că există această presiune. Prea multe nu mai sunt de spus decât că avem nevoie de o zi bună în concurs şi multă concentrare din partea lor", a declarat Stoica. Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a refuzat categoric, după eşecul istoric de la Glasgow, din 2015, propunerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de a angaja un antrenor străin la paralele şi de a-l coopta din nou în echipa de antrenori pe actualul coordonator al lotului de junioare, Nicolae Forminte. 

Octavian Bellu declarase, joi, la DigiSport, că s-a pensionat şi a supervizat pregătirea echipei feminine în această perioadă în calitate de "voluntar", până la plecarea la turneul prelimpic.

Componenţa loturilor României, conform listei oficiale trimisă la FIG, este următoarea:

Feminin – Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolişan, Silvia Zarzu, Dora Vulcan, Laura Jurcă şi Anda Butuc (rezervă). Antrenori: Lucian Sandu, Adela Popa, Maria Fumea, alături de dr. Mihaela Dobranici şi arbitrul Gabriela Robu.

Masculin – Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Vlad Cotună, Cristian Băţagă, Andrei Muntean, Andrei Ursache şi Daniel Rădeanu (rezervă). Antrenori: Ioan Suciu, Ştefan Gal, Vasile Vug, alături de maseorul Răzvan Spirescu şi arbitrul Dănuţ Grecu.

Turneul preolimpic de la Rio (16-18 aprilie) va debuta cu calificările la masculin, în care echipele au fost împărţite astfel: Germania, Canada (grupa 1), România, Spania şi Franţa (grupa 2) şi Ucraina, Olanda şi Belarus (grupa 3). În fiecare grupă vor evolua şi gimnaşti din mai multe naţiuni pentru calificări individuale. La feminin, în 17 aprilie, gimnastele tricolore vor deschide concursul, în grupa 1 fiind repartizată şi Australia. În grupa 2 vor evolua Brazilia şi Elveţia, în grupa 3, Germania şi Coreea de Sud, iar în grupa 4, Belgia şi Franţa. De asemenea, gimnaste din mai multe ţări vor evolua pentru calificări individuale. În urma celor două concursuri de calificare pe echipe, primele patru clasate, la masculin şi feminin, vor obţine calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. În ultima zi a turneului preolimpic, 18 aprilie, sunt programate finalele pe aparate, la feminin şi masculin, în care vor concura primii opt clasaţi în calificări. În 16 aprilie, calificările vor începe la ora locală 10.30 (16.30 în România), în 17 aprilie se vor desfăşura începând cu ora 9.30 (15.30), iar în 18 aprilie, finalele se vor derula de la 13.10 (19.10). La Jocurile Olimpice de la Rio, România are calificat în prezent un singur gimnast, pe Marian Drăgulescu, la sărituri.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite