David Popovici, prea mare pentru un bazin atât de mic: De ce Mondialele de la Lima sunt sub nivelul său

0
Publicat:

David Popovici va împlini 18 ani pe 15 septembrie, așa că în Peru el își va încheia junioratul, deși, realist vorbind, e deja un colos al natației mondiale.

Popovici are potențialul de a adăuga pagini noi în istoria natației mondiale. FOTO: Arhiva Adevărul
Popovici are potențialul de a adăuga pagini noi în istoria natației mondiale. FOTO: Arhiva Adevărul

Iar dacă sportivul legitimat la CS Dinamo spune mai mereu că pentru el fiecare concurs e un prilej de a se distra, la Lima, această situație va fi mai evidentă ca oricând. Potrivit site-ului swimswam.com, unul dintre cele mai renumite din lume în materie de înot, de la această ediție a Mondialelor de juniori lipsesc cele mai puternice țări din natația mondială. Vorbim despre Statele Unite, Australia, China, Marea Britanie, Canada, Ucraina, Germania, Olanda și Lituania. La care se adaugă Rusia, gazda inițială a evenimentului, care nu doar că a pierdut organizarea, dar a și fost exclusă de federația internațională, după invazia Ucrainei. Belarus, care îi susține pe ruși în Ucraina, a fost, de asemenea, lăsată în afara competiției.

Ca să înțelegem ce înseamnă absența acestor țări, e suficient să precizăm că, la precedenta ediție a Mondialelor de juniori, la Budapesta, în 2019, patru dintre primele cinci locuri în clasamentul medaliilor au fost ocupate de SUA, Rusia, Australia și Canada. Care lipsesc acum, la Lima 2022 (30 august – 4 septembrie). Și o altă statistică relevantă: acum trei ani, 95 din cele 126 de medalii acordate, în diferite probe, au ajuns în contul țărilor care lipsesc acum de la Mondialele de juniori. Printre care 33 din cele 42 de medalii de aur.

Popovici, de departe atracția principală

Jurnaliștii de la swimswam.com au și explicat de ce Lima 2022 a devenit o competiție peste care au sărit marile forțe ale natației mondiale. Concret, s-a ajuns aici pentru că a fost un calendar competițional foarte încărcat, în această vară. Iar în ceea ce privește echipa Statelor Unite, americanii s-au retras, încă din primavară, pentru că nu se știa cine va găzdui competiția, după invazia Ucrainei de către Rusia.

Și totuși, swimswam.com a notat că organizatorii Mondialelor de juniori răsuflă ușurați! Pentru că, în mod normal, competiția ar fi fost „umbrită“ de aceste absențe. Acum însă, prezența unui colos, cum e David Popovici, a salvat întrecerea de la Lima. „Dincolo de absențele importante, care nu pot fi ignorate, există o știre mai mare: prezența românului David Popovici, deținătorul recordului mondial, la 100 de metri liber la seniori și la 200 de metri liber, la juniori“.

Bianca Costea, o altă sportivă de mare viitor. FOTO: biancacostea.ro
Bianca Costea, o altă sportivă de mare viitor. FOTO: biancacostea.ro

Atenție și la Bianca Costea

La Lima, David Popovici va concura la cele două probe care au devenit deja „specialitatea casei“ la el: 100 și 200 de metri liber. Ceea ce înseamnă că putem paria deja că aurul va fi luat, în ambele probe, de sportivul de la CS Dinamo. Bonusul poate veni de la 4 X 100 de metri liber ștafetă, probă în care David va participa cu echipa României. Iar americanii de la swimswam ne dau și o altă veste bună! Potrivit sursei citate, România are șanse foarte bune la podium și în proba de 50 de metri liber, la fete. Aici, Bianca Andreea Costea (17 ani) e plasată printre favorite de specialiști.

David Popovici. FOTO: EPA-EFE
David Popovici. FOTO: EPA-EFE

Programul lui David Popovici, la Lima 2022

4 X 100 metri liber ștafetă

*Calificări – astăzi, ora 19.46

*Finală – noaptea de marți spre miercuri, ora 03.21

200 de metri liber

*Calificări – mâine, ora 19.06

*Finală – noaptea de miercuri spre joi, ora 02.17

100 de metri liber

*Calificări – sâmbătă, ora 17.30

*Semifinale – noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 02.25

*Finală – noaptea de duminică spre luni, ora 02.02

*Orele trecute în program sunt ale României.

*Cursele lui David vor fi pe voyo.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite