Cum vrea Forminte să construiască la Deva o nouă „echipă formidabilă” a gimnasticii feminine româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Forminte
Nicolae Forminte

Nicolae Forminte este convins că poate construi, la Deva, „o echipă formidabilă” din cele 21 de sportive pe care le are la dispoziţie. La Bucureşti, Larisa Iordache se va pregăti cu soţii Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, iar Cătălina Ponor va fi antrenată de Lucian Sandu.

„Trebuie să reinstaurăm spiritul de disciplină şi muncă, emblematic pentru pregătirea gimnastelor. Acesta este conceptul cu care vreau să pornesc la drum”, explică noul coordonator al lotului feminin Nicolae Forminte modalitatea prin care-şi propune să readucă gimnastica românească la statutul de “fabrică de medalii”. „Revenirea gimnastelor senioare la Centrul Olimpic de la Deva va crea premisele necesare pentru reclădirea unei echipe a României care să fie respectată în competiţiile internaţionale…Sper să reuşim să reclădim acea echipă formidabilă, de care să se teamă toţi şi pe care să o respecte toată lumea… Mi-am spus că gimnastica trebuie să redevină ceea ce a fost cândva. Şi unde ar putea să se petreacă acest lucru, decât înapoi, sub poalele Cetăţii”, a mai spus Nicolae Forminte, care are 21 de sportive sub comanda sa: Olivia Cîmpean, Alesia Botnaru, Carmen Ghiciuc, Ioana Crişan, Carmen Glăvan, Denisa Florea, Alexandra Mihai, Andra Anghelescu, Beatrice Butunoi, Denisa Golgotă, Laura Iacob, Nica Ivănuş, Ariadna Stanciu, Laura Jurca, Dora Vulcan, Maria Holbură, Denisa Stanciu, Camelia Anghel, Alexia Borăscu, Ioana Stănciulescu, Antonia Duţă.

Antrenori diferiţi pentru Iordache şi Ponor

Cele mai titrate gimnaste românce în activitate, Larisa Iordache şi Cătălina Ponor, au rămas însă la Bucureşti. Cele două se vor pregăti însă cu antrenori diferiţi. Larisa Iordache a ales să lucreze cu soţii Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, cei care au antrenat-o încă de când era junioară la Oneşti, în timp ce Cătălina Ponor se va pregăti cu fostul coordonator al lotului Lucian Sandu. “Vom începe pregătirea undeva în 10 octombrie, iar la nivel de concursuri nu avem programări până la finalul anului. în schimb, Cătălina are invitaţii la două competiţii demonstrative, în Norvegia, în luna octombrie, şi în Mexic, la finalul lunii noiembrie. Avem în program şi pregătire la munte mai târziu”, a explicat Sandu. De altfel, era oarecum previzibil faptul că cele două sportive, care şi-au disputat în 2016 singurul loc alocat gimnasticii româneşti la Rio de Janeiro, nu vor mai lucra sub comanda unui singur tehnician.

„Larisa e mai lipicioasă, îţi fură ochii la prima vedere!“

Însuşi Lucian Sandu făcuse nişte dezvăluiri în acest sens, într-un interviu acordat News.ro în luna august, imediat după ce Cătălina Ponor a ocupat doar locul al şaptelea, penultimul, în finala de la bârnă, singura în care s-a calificat. „Ce nu înţelege lumea este că pentru mine amândouă sunt egale, iar dacă una spune că am ajutat-o pe cealaltă, e părerea ei, dar din partea mea nu a fost aşa. Larisa e supărată pe mine, are deja o altă atitudine faţă de mine“, spunea Sandu, care a detaliat apoi: „Am auzit că i-a trimis mesaj lui Biles înaintea concursului, au fost şi oameni revoltaţi că nu au văzut şi pentru Cătălina aceleaşi încurajări. Sincer, nu ştiu dacă i-a scris şi Cătălinei, mie mi-a scris un mesaj simplu: Baftă. Mi se pare puţin înaintea unei finale importante, după atâţia ani de când lucrăm împreună şi pentru relaţia pe care am avut-o, şi spun am avut-o, pentru că e clar că nu va mai fi la fel. E trist şi îmi pare rău că în spatele Larisei sunt oameni care au sfătuit-o prost. Nu ştiu din ce anturaj sunt, poate şi din lumea gimnasticii, dar asta e realitatea. În gimnastica feminină românească nu s-a mai întâmplat aşa ceva. S-au format două grupuri de susţinere şi în cadrul lotului şi sigur cele din jurul Larisei o văd pe ea mai bine şi invers. Acum, Cătălina, la vârsta ei, nu poate avea aceleaşi preocupări cu fete de 17-18 ani, iar la antrenamente sau după era preocupată de pregătire şi de refacere. Larisa e altfel, mai lipicioasă, îţi fură ochii la prima vedere“.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite