CTP, atac dur la decizia FRF în cazul Sepsi - FCU Craiova: „Nu mă face rasist, eu sunt xenofob"

0
Publicat:

Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri decizia FRF în legătură cu scandările xenofobe la meciul Sepsi Sf.Gheorghe-FCU Craiova, precizând că absurdul, atunci când nu face parte din artă, îi provoacă iritații pe piele.

Cristian Tudor Popescu FOTO Adevărul
Cristian Tudor Popescu FOTO Adevărul

"Atunci când nu face parte din artă, absurdul îmi provoacă iritații pe piele. Asta mi se întâmplă în urma deciziei FRF în cazul scandărilor xenofobe la meciul Sepsi Sf.Gheorghe-FCU Craiova: se va rejuca meciul, întrerupt de arbitru din pricina respectivelor scandări. Asta după ce Comisia de Disciplină a FRF hotărâse sancționarea FCU Craiova cu meci pierdut 0-3", scrie Cristian Tudor Popescu într-un editorial publicat de gsp.ro

Jurnalistul analizează decizia FRF, punct cu punct:

Mai întâi, argumentul FRF: scandările au fost xenofobe, nu rasiste, iar regulamentele prevăd oprirea meciului doar în cazul strigăturilor rasiste. Acest „doar”, pe care l-am întâlnit și în articole de presă, e stupefiant: ce deosebire, ca gravitate, este între a fi rasist și a fi xenofob? E mai puțin rău să strigi: „Afară, afară cu ungurii din țară!” decât „Afară, afară cu negrii și vietnamezii din țară!”, deoarece ungurii sunt o etnie, în vreme ce negrii și vietnamezii reprezintă alte rase?! Un răspuns afirmativ înseamnă creier pané.

Orice manifestare de ostilitate, de ură față de niște oameni care sunt diferiți de tine, pentru simplul motiv că sunt diferiți, ca identitate culturală și limbă, adică etnie, sau caracteristici fizice, culoarea pielii, desenul feței, părul etc., adică rasă, este o ticăloșie. Gândirea antropologică actuală nici măcar nu mai face o distincție netă între rasă și etnie, considerându-le noțiuni interschimbabile. Parcă și văd un troglodit strigaci din tribună cum ripostează ofuscat: „Domne, te rog, nu mă face pe mine rasist, eu sunt xenofob!”.

Apoi, mesajul pe care îl transmite FRF zișilor troglodiți strigaci. E ca și cum, în urma producerii unei infracțiuni colective grave, Justiția nu pedepsește pe nimeni și decide reconstituirea evenimentelor la fața locului, cu aceleași persoane – în caz că infracțiunea nu se repetă la reconstituire, e-n regulă!"

Ca o concluzie, jurnalistul spune că FRF încurajează, de fapt, astfel de manifestări pe stadioanele din România:

"În ultimă instanță, FRF dă ghes manifestărilor xenofobe – nu rasiste, nu, Doamne ferește! – de pe stadioanele României. De fapt, încurajează mârlănia în sport – nu văd nicio deosebire între scandările antimaghiare și înjurăturile „suporterilor” echipei feminine de handbal Rapid la adresa Cristinei Neagu, care joacă la CSM. Finalmente, e vorba de un brânci spre degradarea dezgustătoare a ideii de suporter.

Înțeleg că Sepsi va ataca decizia la forurile de arbitraj europene. E bine, așa se mai face și fotbalul românesc cunoscut pe plan internațional, dacă cu Naționala nu merge decât la Aeroportul Otopeni", arată Cristian Tudor Popescu.

Decizia finală în cazul Sepsi - FCU Craiova, meciul întrerupt din cauza scandărilor xenofobe

După o deliberare de doua zile, Comisia de Recurs a luat o decizie în cazul Sepsi – Craiova, întrerupt în minutul 26 după ce suporterii au proferat scandări xenofobe.

După ce inițial s-a decis victoria lui Sepsi cu 3-0, patronul FCU Craiova, Adrian Mititelu, blindat de avocați cu renume, care au luat la puricat regulamentul de fotbal, a convins Comisia de Recurs să schimbe hotărârea inițială.

Astfel, meciul se va rejuca din minutul 1, probabil joia viitoare, și va avea ca miză accederea în play-off-ul Superligii. În urma acestei decizii, FCU Craiova are 40 de puncte, cu unul mai mult decât Sepsi și a urcat pe locurile de play-off.

Comisia a menținut suspendarea suporterilor olteni la 6 meciuri disputate în deplasare. Ambele echipe vor primi aceeași amendă, de 22.500 de euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite