Croația condamnă tratamentul brutal al Greciei față de fanii reținuți după scandalul de la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele croat Zoran Milanovic a menționat că fanii reținuți sunt tratați „ca niște prizonieri de război” și „sunt oprimați în mod colectiv la nivel național”.

Locuri libere pentru fanii arestați în Grecia. Foto: Dinamo Zagreb via Facebook
Locuri libere pentru fanii arestați în Grecia. Foto: Dinamo Zagreb via Facebook

Președintele croat Zoran Milanovic a acuzat Grecia că îi maltratează pe fanii croați arestați în urma unui scandal, la Atena înaintea meciului din turul trei preliminar al Ligii Campionilor dintre clubul grec AEK și cel croat Dinamo Zagreb transmite agenția sârbă de știri Tanjug.

Președintele a menționat că fanii reținuți sunt tratați „ca niște prizonieri de război” și „sunt oprimați în mod colectiv la nivel național”. El a acuzat, de asemenea, poliția greacă că a încălcat drepturile cetățenilor croați și că îi maltratează.

Premierul croat Andrej Plenkovic, la rândul său, a subliniat că responsabilitatea pentru faptele comise de fani „nu poate fi colectivă”. El speră la încheierea rapidă a procesului și la întoarcerea fanilor în patria lor.

Ulterior, Ministerul grec de Externe a reacționat la declarațiile președintelui Croației. "Guvernele elen și croat au fost în contact încă de la început pentru a rezolva situația în urma uciderii tragice a unui fan grec. Statul de drept este garantat în Grecia, iar drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor aflate în detenție temporară sunt respectate. Justiția greacă care este independentă va trata cazul în mod imparțial și obiectiv. Statul grec garantează întotdeauna statul de drept și integritatea celor aflați în închisoare", se arată într-un comunicat al ministerului. Aceștia au subliniat că „orice declarații care denaturează realitatea nu sunt de nici un folos în circumstanțele actuale”.

O încăierare în masă a avut loc pe 7 august în zona Nea Philadelphia din Atena. Fanii echipei Dinamo Zagreb au venit în Grecia, în ciuda interdicției UEFA de a participa la meciul din deplasare împotriva AEK. Participanții la revoltele provocate de huliganii croați au folosit în luptă dispozitive incendiare, pietre și cuțite. În urma ciocnirilor, a fost ucis un grec de 29 de ani, în urma unor multiple răni prin înjunghiere, opt persoane fiind rănite. 

Numărul persoanelor acuzate în urma altercațiilor a ajuns la 105. Guvernul grec a suspendat șapte șefi de poliție și a lansat o anchetă internă cu privire la sosirea nestingherită a aproximativ 200 de fani croați la Atena.

Jocul trebuia să aibă loc pe 8 august, dar din cauza celor întâmplate, acesta a fost amânat pentru 19 august. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite