CM 2014. Chile, o naţională cu jucători excentrici. Valdivia sau cum să revii la naţională după un botez şi o răpire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jorge Valdivia (dreapta, în roşu), după golul marcat cu Australia. FOTO: Reuters
Jorge Valdivia (dreapta, în roşu), după golul marcat cu Australia. FOTO: Reuters

Chile e revelaţia acestui debut de Mondial, după ce-a încheiat practic „era“ Spaniei, dar n-au fost toate roz în naţionala sud-americană. În noiembrie 2011, „La Roja“ a trecut printr-un moment delicat.

Cinci jucători de bază ai echipei, Jorge Valdivia, Arturo Vidal, Jean Beausejour, Carlos Carmona şi Gonzalo Jara, au fost excluşi din echipă, pe termen nelimitat, chiar înaintea unei duble întâlniri, extrem de importante, în preliminariile CM, cu Uruguay şi Paraguay. „Cât timp sunt eu aici, ei nu vor mai călca la naţională“, a ameninţat selecţionerul de atunci, argentinianul Claudio Borghi. Ce se întâmplase? 

Vidal, Beausejour, Carmona şi Jara au participat la botezul copilului lui Valdivia, însă s-au întors toţi cam chercheliţi în cantonamentul naţionalei. Cu 45 de minute întârziere faţă de momentul stabilit pentru reunirea lotului şi nu „într-o stare adecvată“, potrivit lui Borghi. 

Toţi au primit mai multe etape de suspendare, din partea federaţiei, iar cel mai greu a plătit Jorge Valdivia, considerat „capul răutăţilor“, care n-a mai revenit la naţională decât în septembrie 2013, când selecţioner ajunsese Jorge Sampaoli, cel care conduce şi acum destinele „La Roja“. 

De altfel, mijlocaşul de creaţie Valdivia (30 de ani) este cel mai excentric fotbalist din actualul lot, un personaj stil „Adi“ (Mutu sau Cristea), a cărui viaţă pe şi în afara terenului de joc ar putea face subiectul unui film. 

Câştigă o tabletă şi multe alte premii participând la un concurs cu întrebări despre Campionatul Mondial

Valdivia participă la show-uri TV, la emisiuni muzicale, iar tabloidele l-au cuplat cu mai multe topmodele, în ciuda faptului că este căsătorit. Un clasic număr 10, pe care, în 2008, celebrul Carlos Valderrama îl vedea drept „unul dintre cei mai mari jucători din lume“, care a trecut însă şi prin experienţe mai traumatizante. 

După ce-a evoluat în ţara natală, la Universidad de Concepcion, şi a trecut pe la Rayo (Spania), Servette (Elveţia), Colo-Colo (Chile), Palmeiras (Brazilia) şi chiar Al-Ain, Valdivia s-a întors din 2010 la echipa braziliană. Doar că, doi ani mai târziu, în Sao Paulo, oraşul în care evoluează Palmeiras, Valdivia şi soţia sa au fost răpiţi şi sechestraţi timp de trei ore. După ce au fost forţaţi să elibereze o sumă de bani de la un bancomat, cei doi au fost ulterior eliberaţi nevătămaţi. 

Fotbalistul s-a întors alături de familia sa în Chile, pentru scurt timp, după nefericitul incident, şi a ameninţat că-şi rupe contractul cu Palmeiras. Nimeni nu a fost arestat în urma acestui incident (au existat voci care au susţinut că jucătorul şi-ar fi inventat răpirea, însă acesta s-a apărat spunând că imaginile infractorilor au fost surprinse pe camerele video ale bancomatului..).

În cele din urmă, Valdivia a revenit la gânduri mai bune faţă de echipa din metropola braziliană şi a rămas în continuare la Palmeiras. 

Jorge Valdivia a fost titular în primul meci al lui Chile la CM, cu Australia (3-1), când a şi marcat golul de 2-0, iar cu Spania (2-0) a intrat pe final, în minutul 85. 

Vezi şi 

CM 2014. Selecţionerul lui Chile, după eliminarea Spaniei: „O victorie pe care nu o vom uita niciodată“

Toate ştirile despre CM 2014

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite