Cinci motive pentru care Pandurii Târgu Jiu pot câştiga titlul de campioană în acest sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandurii pot produce surpriza în Liga I: după primele şase etape sunt lideri în clasament FOTO Mediafax
Pandurii pot produce surpriza în Liga I: după primele şase etape sunt lideri în clasament FOTO Mediafax

Pandurii lui Petre Grigoraş au început în forţă sezonul competiţional 2012-2013 şi se află pe locul I al clasamentului, la trei puncte de următoarea clasată, Steaua Bucureşti. În cele şase etape disputate până acum, gorjenii au adunat cinci victorii şi un rezultat de egalitate.

Chiar dacă nu s-au scurs decât şase etape din actuala stagiune a Ligii I, specialiştii fac deja calcule în privinţa viitoarei campioane a României. Pandurii Târgu Jiu, echipa antrenată de Petre Grigoraş, se află momentan pe locul I în clasament, cu 16 puncte acumulate. Chiar dacă în sezoanele anterioare gorjenii au avut debuturi de campionat la fel bune, după care au încetinit turaţia motoarelor, acum se pare că Pandurii îşi vor juca până la capăt şansa de a se încununa cu laurii de campioni la finalul sezonului. Potrivit specialiştilor, oltenii au şi de ce să spere la titlul de campioni. Iată cele cinci motive pentru care trupa lui Grigoraş are şanse să câştige campionatul 2012-2013:

1. Petre Grigoraş este antrenorul Pandurilor din 2010, atunci când echipa se zbătea în anonimat. În mai puţin de trei ani, Grigoraş i-a adus pe gorjeni printre echipele fruntaşe ale Ligii I, graţie profesionalismului său şi ambiţiei cu care îşi motivează elevii. Tehnicianul este cunoscut de apropiaţi drept un antrenor tenace, cu capul pe umeri, fiind considerat adeptul unui joc combinativ, pe placul spectatorilor. Misiunea lui Grigoraş la Pandurii este mai mult decât aprieciată de suporterii olteni, care umplu până la refuz tribunele stadionului din Târgu Jiu la fiecare meci al favoriţilor. Un alt avantaj al lui „Grig” este faptul că îşi cunoaşte foarte bine jucătorii, discută cu ei, îi consiliază când traversează perioade mai proaste. Totodată, antrenorul Pandurilor mai este cunoscut drept un descoperitor al tinerelor talente, numai în ultimul an de la Târgu Jiu plecând fotbalişti bine cotaţi precum Pintilii, Chiricheş, Gabi Matei, toţi descoperiţi de Grigoraş.

2. Bugetul echipei Pandurii Târgu Jiu este unul de invidiat pentru o grupare de talia Pandurilor. Susţinerea pentru Pandurii venită din partea complexului energetic Oltenia (Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia, dar şi din partea Consiliului Local Târgu-Jiu a garantat un buget uriaş chiar şi pentru echipele de tradiţie ale Ligii I. Potrivit unei anchete a jurnalistului Cătălin Tolontan, gorjenii au beneficiat de peste 30 milioane de euro de la stat în cei aproape opt ani de când joacă în prima divizie (Pandurii au promovat în 2005). În această ecuaţie, un rol important îl are şi Marin Condescu, preşedintele clubului şi lider sindical, care s-a zbătut an de an pentru ca echipa fanion a oraşului Târgu Jiu să aibă un buget mai mult decât suficient. Potrivit specialiştilor, Pandurii se află printre primele trei echipe cele mai potente din punct de vedere financiar din Liga I. Pe lângă banii veniţi din partea complexelor energetice din Oltenia, echipa Pandurii a beneficiat şi de banii din drepturile de televizare. Pentru sezonul 2011-2012, încheiat de gorjeni pe locul şapte, LPF a rotunjit conturile Pandurilor cu încă două milioane de euro din drepturile TV. La aceste sume se adaugă banii obţinuţi din vânzarea biletelor de acces la meciuri, banii oferiţi de sponsori, dar şi banii obţinuţi din transferurile de jucători. Numai în ultimul an, Pandurii au vândut trei fotbalişti crescuţi la Târgu Jiu, Chiricheş (700.000 de euro), Pintilii (600.000 de euro) şi Gabi Matei (600.000 de euro), toţi trei la Steaua. De menţionat este că Pandurii au păstrat un procent de 20% din vânzarea ulterioară a vreunuia dintre cei trei fotbalişti.

3. Omogenitatea lotului. De când a preluat echipa din Târgu Jiu, Grigoraş nu a schimbat foarte mult lotul, preferând să se bazeze cât mai mult pe jucătorii cu experienţă, în jurul cărora i-a crescut pe tineri. Astfel, tehncianul a lucrat foarte mult la relaţiile de joc, aspect care se vede în evoluţiile trupei oltene. Jucătorii se simt bine când joacă împreună, se găsesc pe tot terenul şi practică un joc colectiv, chiar dacă în echipă există şi individualităţi (Răduţ venit în această vară de la Steaua în schimbul transferului lui Chiricheş).

pandurii2

4. Continuitatea rezultatelor. De la debutul campionatului, Pandurii a fost echipa cea mai constantă, înregistrând cinci victorii şi un egal scos pe terenul lui FC Vaslui. Spre deosebire de celelalte echipe, care au avut evoluţii oscilante, gorjenii au abordat la victorie fiecare meci, indiferent de adversar. Graţie mentalităţii de învingător impuse de Petre Grigoraş, echipa a jucat dezinvolt, combinativ, pe placul suporterilor. Dacă această constanţă se va menţine, gruparea din Târgu Jiu va fi un candidat serios pentru câştigarea campionatului. Cert este că nimeni din conducerea clubului nu a fixat acest obiectiv, dar Marin Condescu simte că echipa sa poate produce surpriza, aşa cum a făcut Oţelul Galaţi în urmă cu doi ani sau Unirea Urziceni în urmă cu patru ani.

5. Ultimele cinci titluri de campioană au fost câştigate de echipe din provincie. Din sezonul 2006-2007, când Dinamo cucerea titlul, următoarele campionate au fost câştigate doar de echipe din provincie astfel: 2007-2008 CFR Cluj, 2008-2009 Unirea Urziceni, 2009-2010 CFR Cluj, 2010-2011 Oţelul Galaţi, 2011-2012 CFR Cluj. Dacă tradiţia se continuă, campioana din 2012-2013 va fi tot din provicine, dar nu CFR Cluj, care s-a obişnuit să câştige titlul din doi în doi ani. Astfel, gruparea Pandurii Târgu Jiu poate provoca surpriza în acest an, mai ales că nu era cotată drept favorită înainte de startul campionatului, aşa cum nici Oţelul sau Urziceni nu erau favorite în urmă cu doi, respectiv patru ani.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite