Caz impresionant la natație: campioană la înot, obligată să-și pompeze aer în intestine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal în lumea înotului: antrenorul Mihai Sandu, acuzat că obliga sportivi să-și pompeze aer în intestine pentru îmbunătățirea performanțelor.

Se apropie de 35 de ani, dar încă nu a uitat abuzurile suportate în adolescență. Traumatismele s-au accentuat și la naștere, când a fost nevoită să recurgă la cezariană. Este o fostă campioană la înot care îndrăznește să-și spună povestea.

Ceea ce trebuia să o dezvolte frumos, sportul, a devenit o povară pe care o va duce, probabil, toată viața.

Au trecut 19 ani de când Mihai Sandu a venit cu o propunere de îmbunătățire a performanțelor la natație, timp în care fosta sportivă a trebuit să îndure consecințele dure ale nechibzuinței antrenorului său. Procedeul presupunea pomparea aerului în intestine, crezându-se că astfel se obțin timpi mai buni la concursuri. Și nu era singura nevoită să aplice astfel de metode, întreg lotul antrenat de Mihai Sandu în acea perioadă apelând la aceleași procedee.

Metoda este cunoscută drept o modalitate de pedepsire a rivalilor sau creditorilor

Fosta sportivă povestește durerile înfiorătoare prin care trecea de fiecare dată când recurgea la acest procedeu. Nici măcar nu este convinsă că rezultatele erau îmbunătățite, mărturisind că de multe ori își mințea antrenorul, nefăcând nimic și obținând totuși aceiași timpi. Totuși, a rămas cu sănătatea distrusă și cu amintiri dureroase. Șocant este că metoda utilizată de Mihai Sandu e folosită și în lumea mafiei, dar acolo are scopul de torturare a celor care nu se supun.

Nici mai târziu nu a scăpat de complicații. La naștere a fost nevoită să recurgă la cezariană, iar în timpul sarcinii a avut dureri înfiorătoare. Este hotărâtă să nu-și dea copilul la natație, mai ales în România.

Operație de hernie la 16 ani, naștere forțată prin cezariană, traumatisme pentru toată viața

Din cauza presiunii aerului pe intestine, înotătoarea a suferit o operație de hernie la numai 16 ani.

A fost oribil numai când a trebuit să povestesc despre asta medicilor și părinților. La început nu știa nimeni. Intram în pământ de rușine”, rememorează fosta campioană la înot. „Am revenit la antrenamente la Sandu, care n-a fost prea impresionat că m-am operat de hernie. Mi-a cerut să fac același lucru”.

Salvarea a venit de la Doina Sava, antrenoarea la care s-a mutat după operație.
„După ce a venit la mine, doi ani mi-au trebuit ca s-o recuperez după operație”, declară cea care a ajutat-o pe înotătoare să revină.

Cătălin Florea, director executiv la Asociația Telefonului Copil comentează cazul cutremurător: „Este un abuz grav la adresa copilului. Traumele nu sunt numai din punct de vedere fizic, sunt și de ordin emoțional. Traumele emoționale au început exact de când a fost obligată să facă acest lucru, asta lasă urme pe viață. Apoi, este abuz sexual. Este și acea acțiune asupra unui copil, de atingere și nu numai a organelor sexuale”.

Doctorul Vasile Astărăstoae a vorbit despre repercusiunile metodei folosite de Mihai Sandu asupra organismului uman: „Nici nu mi-a trecut prin cap așa ceva, în experiența mea nu am auzit de astfel de practici. Nu știu unde ar putea fi încadrată. Teoretic este posibil să facă hernie, prin presiunea aerului să se facă modificări de col uterin, de uter, mai ales dacă a fost de lungă durată.”

Mihai Sandu, cel acuzat de abuzarea sportivei, dezminte acest lucru: „Eu nu am îndemnat niciodată pe nimeni să facă asta. Am peste 1000 de medalii cucerite la competiții interne și internaționale. Aș putea spune că mă apropii de 2000. Am avut rezultate excelente!”

Sursă: Mediafax.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite