Campionii pe care nu îi ştim: marii sportivi anonimi care aduc României zeci de medalii de aur la olimpiade şi competiţii internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măriuca Ifteni este campioană balcanică la atletism
Măriuca Ifteni este campioană balcanică la atletism

În aproape fiecare club sportiv din ţară se ascund poveştile unor campioni care nu apar la televizor, despre care se scrie prea puţin în ziare, dar care îşi susţin performanţa şi care fac cinste României la competiţiile la care participă. „Adevărul“ vă prezintă câteva dintre „adevăratele poveşti“ de succes ale sportului românesc.

Tudoriţa Chidu, gloria atletismului ialomiţean din timpul tranziţiei

Născută inima Bărăganului, la Amara, alteta Tudoriţa Chidu a reuşit să facă perormanţe şi să ducă  peste tot în lume numele zonei din care provine. Acum s-a retras din cariera competiţională, iar în Amara natală a fost construită o sală de sport ce-i poartă numele.



A o aborda pe Tudoriţa Chidu este foarte dificil. Extrem de modestă refuză politicos să stea de vorbă cu jurnaliştii. Nu este nicio supărare, pentru că dacă vrei să scrii despre performaneţele sale şi să-i pui în lumină valoarea, internetul ţi-e la îndemână.

tudorita chidu

Aproape necunoscută de actuala generaţie de tineri din Bărăgan, sportiva Tudoriţa Chidu este cea va valoroasă atletă a Ialomiţei. A reuşit să plece de jos şi să facă performanţă acolo unde recordurile păreau imposibil de doborât.

Vlăduţ Zaharia, rugbistul care promite să reînvie tradiţia sportului cu balonul oval  în oraşul „Rulmenţilor”

Vlăduţ Zaharia, 19 ani, component al echipei naţionale de rugby de juniori Under 19, a reuşit să performeze în acest sport după numai un an de antrenament. În urmă cu trei ani nici nu se gândea că o să participe alături de lotul naţional la Campionatele Europene din Portugalia ori Franţa.



Odată cu înfiinţarea Centrului Olimpic Bârlad din 2011 au apărut şi primii sportivi de înaltă performanţă care promit să readucă Bârladul pe scena sportului românesc la nivelul anilor ’70-’80. Vlăduţ Zaharia este mândria rugby-ului bârlădean, alături de alte câteva nume care deja s-au consacrat: Bucur Alexandru (20 ani) ce joacă deja cu echipa din Baia Mare şi Ţiglă Alexandru (21 ani) – selectat în CSM Bucureşti.

vladut zaharia

Povestea lui Vlăduţ Zaharia nu are nimic spectaculos, poate doar timpul scurt de pregătire pe care l-a avut până să fie selectat în lotul naţional. S-a născut în localitatea Banca, situată la aproximativ 12 kilometri de Bârlad şi a avut primul contact cu rugby-ul în clasa a VIII-a. Provesorul de sport din satul natal, Andrei Barbu, i-a simţit potenţialul şi l-a adus la Bârlad la o competiţie de rugby. L-a prezentat antrenorilor de la CSS şi a început antrenamentele.

Ileana Hangan, sportiva „necunoscută” cu 18 titluri de campioană naţională la schi fond şi biatlon

În ciuda faptului că Bistriţa-Năsăud nu este un judeţ unde schiul este un sport cu tradiţie, totuşi şi această zonă a dat sportivi de valoare, despre care se vorbeşte însă prea puţin. Un astfel de exemplu este Ileana Hangan, care a obţinut 18 titluri de campioană naţională şi a reprezentat România de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă.



Ileana Hangan s-a născut în data de 23 ianuarie 1969 în Bistriţa-Bârgăului, într-o familie numeroasă. Dintre cei 8 fraţi, doar Ileana a făcut sport de performanţă. A început sportul „organizat” încă din clasa a IV-a cu atletismul.

ileana hangan

Profesorul său de educaţie fizică remarcă faptul că bistriţeanca este mai talentată la schi, începând astfel antrenamentele la schi fond. Din clasa a VI-a, Ileana se mută la Bistriţa, unde face schi fond de performanţă la CSS.

Între anii 1981 şi 1991, la schi fond, la categoria sa de vârstă, Ileana este imbatabilă, reuşind să câştige tot ce este de câştigat în România. Încă de când avea 14 ani este selecţionată, mai întâi la Centrul Olimpic de Schi, iar mai apoi în lotul de junior, tineret şi în final la cel olimpic.

Pilotul arădean Robert Mureşan face performanţă fără sponsor

Arădeanul Robert Mureşan sau „Roby”, cum îi spun prietenii este primului pilot român care a punctat într-o competiţie mondială de motociclism viteză.

Arădeanul are acum 23 de ani, însă la vârsta de 15 ani a debutat în Moto GP la clasa 125 cmc, având în buzunar un wild-card pentru a concura în MP al Turciei. „Roby” i-a impresionat pe organizatorii din Moto GP şi a fost invitat la încă două Mari Premii din acel sezon.



Evoluţiile au făcut ca arădeanul să intre pe lista piloţilor cu drept de a concura un sezon complet în Moto GP, iar în 2007 a pătruns în echipa finlandeză Ajo Motorsport. Sezonul a fost unul marcat de o accidentare care l-a scos din formă şi l-a forţat să absenteze de la o etapă.

robert muresan

Piteşteanul Robert Glinţă, speranţa României la o medalie olimpică în nataţie

Are 17 ani şi zeci de recorduri în palmares. A uimit lumea înotului european, iar acum se pregăteşte cu o ambiţie de fier pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

De câţiva ani, Robert Glinţă este considerat, pe bună dreptate, puştiul minune al nataţiei româneşti, fiind cel mai bun înotător junior din ţară.



În ultimele două luni, el a doborât 3 recorduri în probele individuale şi 3 împreună cu echipa de ştafetă a României, câştigând 9 medalii naţionale (toate de aur) şi 8 medalii internaţionale (cinci în probele individuale: patru de aur şi una de argint, şi trei în probele de ştafetă: una de aur şi două de bronz).

robert glinta

Oana Florentina Gheorghe, o campioană naţională la atletism se antrenează pe maidan

Cu multă ambiţie şi perseverenţă, Oana Florentina Gheorghe, o tânără de 16 ani din Prahova, campioană naţională la aruncarea discului, se antrenează pentru competiţii pe maidan sau pe stadionul de ţară din satul natal.

În 2010, anul în care s-a apucat de atletism, totul părea să fie împotriva Oanei. Născută în satul prahovean Scorţeni, unde nu exista nici un fel de club de profil, iar pentru a începe antrenamentele a fost nevoită să facă, de trei ori pe săptămână, o navetă de 15 kilometri până în Câmpina.



După numai câteva luni de antrenamente, a rămas, împreună cu alţi 100 de copii de la secţia de atletism a clubului CS Petro-Energia Câmpina, şi fără sala de sport, alocată temporar de primărie. Iar singura soluţie i-a rămas maidanul şi stadionul de ţară din Scorţeni pe care se antrenează, din 2011.

oana gheorghe

Măriuca, sportiva de aur a vasluienilor

Maria Ifteni, este noua fată de aur a vasluienilor. În vârstă de 16 ani, atleta calcă pe urmele altor două sportive titrate ale judeţului, Larisa Arcip şi Mirela Lavric. Joi, 15 mai, Măriuca, aşa cum o alintă antrenorii, a câştigat medalia de aur, devenind campioană balcanică (juniori II) la atletism, competiţie desfăşurată  în Bulgaria.
Cu un nou record personal, performanţa Mariei Ifteni, vine să confirme aşteptările antrenorilor care o văd deja la Olimpiada din 2016.  Expertă în probele de 1.500 şi 3.000 de metri, Maria Ifteni este, spun cei ce o pregătesc, un model pentru tânăra generaţie.


“Mărciuca noastra este pe cât de talentată, pe atât de muncitoare. Parcursul ei ar trebui să fie un model pentru toţi adolescenţii”, spune Viorica Pintilie, antrenoarea atletei.
Povestea Mariei Ifteni se aseamănă izbitor cu cea a Mirelei Lavric. Deşi provine dintr-o familie săracă dintr-un sat uitat de lume, Maria Ifteni are un vis: să devină o mare atletă a lumii. Iar pentru asta munceşte în fiecare zi.

Adrian Petre, Judokan-ul clujean care a doborât recordul mondial la flotări

Adrian Petre este angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Alexandru Vaida Voevod” şi este un practicant experimentat de judo. În 2008 şi 2011 a obţinut titlurile de campion mondial la sambo, care este un stil de arte marţiale originar din Rusia asemănător cu judo. Iar în martie, anul acesta, a doborât recordul mondial la făcut flotări cu dosul palmei: 631 de flotări în 15 minute. Recordul nu a fost omologat.



Jandarmul clujean Adrian Petre (37 de ani), care păzeşte alături de alţi camarazi, Curtea de Apel Cluj-Napoca, a intrat în atenţia presei după ce în 2013 a doborât recordul naţional la făcut flotări, iar anul acesta a bătut recordul mondial.

judoka

La acest articol au contribuit: Mădălin Sofronie, Sabina Ghiorghe, Bianca Sara, Claudia Untaru Creţu, Cristina Stancu, Dana Mihai, Simona Voicu, Florina Pop.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite