Ileana Hangan, sportiva „necunoscută” cu 18 titluri de campioană naţională la schi fond şi biatlon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că Bistriţa-Năsăud nu este un judeţ unde schiul este un sport cu tradiţie, totuşi şi această zonă a dat sportivi de valoare, despre care se vorbeşte însă prea puţin. Un astfel de exemplu este Ileana Hangan, care a obţinut 18 titluri de campioană naţională şi a reprezentat România de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă.

Ileana Hangan s-a născut în data de 23 ianuarie 1969 în Bistriţa-Bârgăului, într-o familie numeroasă. Dintre cei 8 fraţi, doar Ileana a făcut sport de performanţă. A început sportul „organizat” încă din clasa a IV-a cu atletismul.

Profesorul său de educaţie fizică remarcă faptul că bistriţeanca este mai talentată la schi, începând astfel antrenamentele la schi fond. Din clasa a VI-a, Ileana se mută la Bistriţa, unde face schi fond de performanţă la CSS.

Între anii 1981 şi 1991, la schi fond, la categoria sa de vârstă, Ileana este imbatabilă, reuşind să câştige tot ce este de câştigat în România. Încă de când avea 14 ani este selecţionată, mai întâi la Centrul Olimpic de Schi, iar mai apoi în lotul de junior, tineret şi în final la cel olimpic.

Bistriţeanca a reuşit să participe la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, în 1988 la Calgary, unde obţine alături de echipa sa locul 12 la ştafetă, în 1992 la Albertville, de unde se întoarce cu locul 10 şi în 1994 la Lillehammer, unde obţine doar locul 43.

Doar 5 biatlonişti români au reuşit performanţa sportivei bistriţene de a participa de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă.

Ileana Hangan are, de asemenea, în palmares 18 titluri de campioană naţională la schi fond şi biatlon. Iubirea pentru schi o determină să rămână în domeniu şi după încheierea activităţii sportive, antrenând din anul 2000 echipa Clubului Sportiv Aplicativ Militar Bucegi-Predeal. 

„Alunecarea pe schiuri i s-a părut de la prima încercare ca ceva fascinant, stare de care s-a lăsat total cuprinsă, căutând să o hrănească neîntrerupt, exersând cu orice prilej ivit, nelăsând să treacă nicio zi dată de Dumnezeu oamenilor fără a aluneca kilometri întregi pe schiuri”, scrie Vasile Jimboreanu în volumul „Şi ei au făcut sport”, unde prezintă povestea şi performanţele sportivei.

image

Informaţii şi foto preluate din „Şi ei au făcut sport”, vol 4, de Vasile Jimboreanu


Vă mai recomandăm:
 

Campioana cu 100 de medalii la tenis care a lăsat o viaţă de succes în străinătate pentru a trăi în Bistriţa

Sportiva Mihaela Şteff are peste 100 de medalii naţionale şi internaţionale, devenind campioană naţională în Italia şi Germania, dar şi campioană europeană de patru ori. Deşi performanţele îi permiteau să se stabilească şi să antreneze în orice ţară din lume, sportiva a ales sala de tenis de masă unde se antrena, acum mulţi ani, pentru marile competiţii ale lumii, la Bistriţa.

O bistriţeancă are downhillul, un sport al bărbaţilor, la degetul mic. Cum se face performanţă într-un sport exclusivist

Petra Zăgrean are doar 23 de ani, iar din 2007 şi-a început aventura pe două roţi. Şi nu oriunde, ci tocmai în pădure. Bistriţeanca se numără printre cei în jur de 150 de rideri de downhill din ţară, fiind cea mai bună dintre fete, atestând acest lucru şi prin titlul de campioană naţională cucerit în 2012.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite