Rugbistul care promite să reînvie tradiţia sportului cu balonul oval  în oraşul „Rulmenţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlăduţ Zaharia, 19 ani, component al echipei naţionale de rugby de juniori Under 19, a reuşit să performeze în acest sport după numai un an de antrenament. În urmă cu trei ani nici nu se gândea că o să participe alături de lotul naţional la Campionatele Europene din Portugalia ori Franţa.

Odată cu înfiinţarea Centrului Olimpic Bârlad din 2011 au apărut şi primii sportivi de înaltă performanţă care promit să readucă Bârladul pe scena sportului românesc la nivelul anilor ’70-’80. Vlăduţ Zaharia este mândria rugby-ului bârlădean, alături de alte câteva nume care deja s-au consacrat: Bucur Alexandru (20 ani) ce joacă deja cu echipa din Baia Mare şi Ţiglă Alexandru (21 ani) – selectat în CSM Bucureşti.

Povestea lui Vlăduţ Zaharia nu are nimic spectaculos, poate doar timpul scurt de pregătire pe care l-a avut până să fie selectat în lotul naţional. S-a născut în localitatea Banca, situată la aproximativ 12 kilometri de Bârlad şi a avut primul contact cu rugby-ul în clasa a VIII-a. Provesorul de sport din satul natal, Andrei Barbu, i-a simţit potenţialul şi l-a adus la Bârlad la o competiţie de rugby. L-a prezentat antrenorilor de la CSS şi a început antrenamentele.

„Mi-a plăcut sportul de mic. Am jucat fotbal, nu m-am gândit să fac alt sport, cu atât mai puţin performanţă. Se poate spune că am îndrăgit rugby-ul la primul contact”, a spus sportivul, pentru „Adevărul”.

Naţionala României de rugby a învins detaşat un adversar redutabil, Polonia

A continuat antrenamentele şi în primul an de liceu cu antrenorii Ioan Harnagea, Ciprian Popa şi Dan Tufaru. Fiind elev al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, a renunţat la sport după primul trimestru pentru că nu-i ajungea timpul pentru ore, antrenament şi navetă. În clasa a X-a s-a transferat la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, unde sunt şi clase vocaţionale, şi a început antrenamentele în forţă. Are deja 2 ani de când este unul din cei 12 de jucători ai naţionalei de rugby în 7.

image

Primul rezultat notabil alături de echipă l-a înregistrat în 2012, la Campionatul European din Franţa, un loc V la categoria U18 cu rugby în 15. A urmat în toamna lui 2013 Campionatul European U19 Portugalia, unde au luat locul V la rugby în 15 şi un loc 7 la Campionatul European din Portugalia din mai 2014, la rugby în 7. La nivel local, alături de echipa CSS Bârlad, a obţinut medalia de bronz în 2013 la U18. „Ca perspectivă, îmi doresc să reprezint ţara la Olimpiada din 2016, în Brazilia şi la Olimpiada din 2020. Sportul mi-a oferit oportunităţi la care nu gândeam”.

Turneu amical internaţional de rugby în 7 la Bârlad

Învaţă pentru Bacalaureat printre cantonamente şi intenţionează să urmeze o facultate de profil, fie la Iaşi, fie la Bucureşti: „Sportul mi-a atras simpatia colegilor şi profesorilor, dar au crescut şi pretenţiile. Profesorii, indiferent de materie, au mai mari aşteptări de la mine”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite