Bianca Bazaliu, golgeterul viitorului. Cea mai bună marcatoare a României la CM de handbal U18 se destăinuie: "Nu-mi place să ies în oraş!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CARIERĂ Bianca Bazaliu (17 ani), campioană mondială cu naţionala feminină de junioare, este considerată de specialişti o jucătore cu potenţial uriaş, care va exploda în cel mai scurt timp.

Oricine a urmărit meciurile României la Campionatul Mondial de junioare, câştigat de naţionala noastră, nu a putut trece cu vederea o jucătoare precum Bianca Bazaliu. Copila de 17 ani, născută la Slatina, a pătruns peste noapte în lumea bună a handbalui românesc, odată cu evoluţiile impresionante din Macedonia, şi a  devenit deja un idol în România.

Bianca s-a remarcat la turneul final prin numărul de goluri reuşit în tricoul naţionalei, dar şi prin mobilitatea sa din teren, asemănându-se, ca stil de joc, cu deja celebra Cristina Neagu.

Bianca a făcut un turneu final excepţional, fiind declarată de Federaţia Internaţională de Handbal drept cel mai bun inter al competiţiei. Deşi a perforat cu şuturile sale de 76 de ori porţile adverse, Bazaliu a terminat pe locul secund în clasamentul golgeterilor, dar asta nu i-a provocat niciun regret. „ Nu am jucat pentru mine, nu m-a interesat foarte tare să devin golgeter, am jucat pentru echipă pentru că mi-am dorit să luăm toate o medalie, nu să iau eu un premiu individual. Nu îmi pare rău că n-am ieşit golgeter, însă mă bucur pentru aurul echipei şi pentru că am devenit cel mai bun inter al turneului”, a declarat handbalista pentru “Weekend Adevărul”.

Carieră în impas, în 2013

În spatele unei cariere care abia începe să strălucească se ascund eforturi uriaşe şi multe sacrificii. Deşi are doar 17 ani, Bianca a cunoscut deja gustul amar al suferinţelor provocate de accidentări grave. Anul trecut sportivei i-a fost răpită bucuria de a evolua la Campionatul European U18 din cauza unei rupturi de menisc. Mai mult decât atât, această accidentare teribilă a pus în pericol cariera Biancăi. Însă, inspiraţia antrenorului Gavril Kozma, care a înţeles că eleva sa trebuie operată, a făcut ca sportiva să-şi poată vedea împlinit visul de a deveni o mare handbalistă.

“Cu două săptămâni înaintea Europenelor, la un turneu amical, mi-a căzut o adversară pe picior. Domnul profesor Kozma m-a trimis direct la spital, pentru că aveam nevoie urgentă de operaţie. Slavă Domnului, după operaţie n-am mai avut probleme cu meniscul. Pe lângă această accidentare, am mai avut una acum, înainte de acest Mondial, dar, din fericire, m-am recuperat la timp. Sper să nu mai trec prin asemenea momente de acum înainte."

“Nu-mi place să ies în oraş!”

„Weekend Adevărul”: Bianca, îţi mai aminteşti cum te-ai apucat de handbal?

Da, bineînţeles. Am început la vârsta de 7 ani, în urma unei selecţii făcute la şcoală. Profesorii au mers în fiecare clasă şi ne-au întrebat dacă vrem să facem handbal. Mi-aduc aminte că printre cei care au venit la şcoală a fost şi domnul profesor Kozma (n.r. actualul antrenor secund al naţionalei de junioare). În afară de mine, au mai fost câteva jucătoare selectate, dar nu s-au ţinut de treabă.

Erai interesată de acest sport înainte de a fi selectată?

Înainte de a mă apuca de handbal, nu-mi plăcea un sport anume, îmi plăceau toate. Urmăream la televizor fiecare competiţie sportivă. Când au venit să ne întrebe dacă vrem la handbal, am acceptat pe loc pentru că îmi doream să practic un sport. Am ajuns în sala de antrenament şi mi-a plăcut atât de tare, încât n-am mai plecat.

Cum te înţelegi cu profesorul Kozma, cel care te-a descoperit?

Foarte bine. Dumnealui m-a crescut, ca jucătoare, de la vârsta de 7 ani până acum. A fost un bun pedagog de la care am avut foarte multe de învăţat.

Care crezi că a fost cheia succesului vostru la acest Mondial?

Faptul că am format o adevărată echipă şi că am jucat colectiv, nu individual. Îmi doresc să muncim în continuare, aşa cum am făcut-o până acum şi rezultatele vor veni cu siguranţă. Vreau ca aurul mondial câştigat acum să nu fie primul şi ultimul, avem valoare şi putem să mai câştigăm şi alte medalii.
După acest turneu final ai intrat în vizorul multor echipe. Unde ţi-ai dori să joci în viitorul apropiat?
Îmi doresc să ajung la o echipă cât mai mare. Dar cel mai important pentru mine este să joc, nu să stau pe bancă. Sunt echipe bune în România, cam toate sunt de aceeaşi valoare, cu excepţia lui HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti, care au investit foarte mult şi sunt la alt nivel.

Toată lumea consideră că tu vei fi noua Cristina Neagu a României. Ce părere ai?

Iau de la fiecare jucătoare de handbal ce e mai bun. Cristina Neagu îmi place mult. Ea este o jucătoare foarte bună, are calităţi de lider, se mişcă bine în teren. Calităţile fizice şi deprinderea de a arunca la poartă le-am format şi exersat prin foarte multă muncă.

Cum decurge o zi din viaţa ta?

În fiecare zi am câte două antrenamente, de câte două ore fiecare, plus sala de forţă. În total, sunt cam patru ore şi jumătate pe care le stau la antrenament. Acum, în perioada vacanţei şcolare, e mai simplu, pentru că am timp suficient, dar în timpul şcolii e mult mai greu pentru că trebuie să merg zilnic şi la şcoală, şi la antrenament (n.r. este elevă în clasa a 11-a la Liceul cu Profil Sportiv din Slatina). Îmi place şcoala, dar cel mai mult îmi place sportul.

Ce faci în timpul liber?

Nu prea am timp liber. Când am câteva zile libere, mă odihnesc. Nu îmi place să ies în oraş, cu prietenii, la distracţie. Când ajung acasă, de la antrenament, sunt obosită şi nu îmi mai arde de ieşiri în oraş, chiar nu mai am niciun chef  după o zi întreagă de efort. Acum am intrat în vacanţă pentru câteva zile, după care voi merge la echipa de club. Joc la LPS Slatina şi îmi doresc s-o fac la fel de bine şi de acum înainte.

Bianca Bazaliu, jucătoare România: Ştiu că există discuţii pentru a fi declarată “cetăţean de onoare” al Municipiului Slatina, dar nu ştiu exact când se va întâmpla acest lucru.

17 ani a împlinit Bazaliu pe 30 iulie, fiind cea mai tânără jucătoare din lotul U18

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite