Aşteptând miracolul: Cinci motive pentru care PSG - Barcelona poate deveni un meci istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mbappe (PSG) - Messi (Barcelona)
Mbappe (PSG) - Messi (Barcelona)

Europa va fi, diseară (ora 22.00, Digi Sport, Telekom Sport, Look Sport), cu ochii pe „Parc des Princes“. La Paris, PSG ţinteşte calificarea în sferturile Ligii Campionilor, iar catalanii „remontada“, după dezastrul din tur. Pentru Messi, acesta ar putea fi ultimul meci în UCL, în tricoul blau-grana.

Barcelona şi-a pierdut, în mod clar, strălucirea şi a ieşit din rândul coloşilor Europei. Totuşi, trecutul ei glorios te face să crezi şi acum că această echipă e capabilă de a produce miracole fotbalistice!

Când o formaţie pierde, acasă, cu 1-4 într-o „dublă“, returul devine, aproape mereu, o formalitate. Adică, un meci de bifat, în care învinsa va încerca să mai reducă din proporţiile eşecului „la general“ pentru a ieşi de pe scenă, lăsând o impresie cât mai decentă. Barcelona - PSG s-a terminat exact cu acest scor, 1-4. Se întâmpla acum trei săptămâni. Şi, totuşi, înaintea returului din această seară, lumea fotbalului visează la un meci „de povestit nepoţilor“. De ce? Iată cinci argumente care ne arată că, dacă există o echipă capabilă de a furniza miracole fotbalistice, atunci acea e Barcelona.

1. Au mai întors un scor catastrofal, tot cu PSG

Barcelona se pricepe la reveniri spectaculoase, numite „remontada“ în spaniolă. În 2017, catalanii au obţinut o calificare memorabilă, chiar în dauna PSG-ului, tot în Liga Campionilor şi tot în optimi! Ce-i drept, atunci, primul meci pierdut de spanioli, scor 0-4, s-a jucat în Franţa, pe „Parc des Princes“. Apoi, în retur, pe „Camp Nou“, Barcelona a reuşit o victorie incredibilă, scor 6-1, pentru a avansa în sferturi!

Dacă vor întoarce scorul şi acum, după returul din această seară de pe „Parc des Princes“, catalanii vor intra în istoria Ligii Campionilor. Pentru că nicio echipă n-a reuşit să obţină calificarea, după ce a fost învinsă, acasă, la trei goluri diferenţă. Pe de altă parte, Barcelona e singura grupare care a întors scorul, după o înfrângere la patru goluri, în tur. Încă o dovadă că formaţia blau-grana e capabilă de a îndeplini „misiuni imposibile“.

2. PSG are reputaţia de a claca în meciurile mari

Dacă Barcelona are nişte reveniri istorice, în schimb, Paris Saint-Germain e măcinată şi acum de amintirile unor rezultate catastofale, când părea că are calificarea în buzunar.

Dincolo de acel dezastru de pe „Camp Nou“, în 2017, mai sunt câteva episoade negre pentru parizieni, în Ligă. În 2014, în sferturi, PSG a învins Chelsea pe teren propriu, în tur, scor 3-1. A fost eliminată însă, după returul de pe „Stamford Bridge“, în care a cedat cu 0-2. Dar ultimul mare eşec al francezilor în Ligă datează din 2019. Atunci, în optimi, Mbappe şi compania au câştigat în faţa celor de la Manchester United în tur, pe „Old Trafford“ chiar, scor 2-0. Iar calificarea în sferturi părea ca şi rezolvată. Doar că PSG a „reuşit“ să piardă manşa secundă de pe teren propriu, scor 1-3, părăsind competiţia!

3. Barcelona tocmai a reuşit o revenire senzaţională

Un rezultat care, cu siguranţă, le-a dat speranţe catalanilor, înaintea returului cu PSG, a fost cel de acum şapte zile, cu Sevilla. În semifinalele Cupei Spaniei, Barcelona a disputat returul de pe „Camp Nou“, după o înfrângere în manşa-tur, scor 0-2. Şi s-a impus cu 3-0, după prelungiri, pentru a ajunge în finala cupei!

4. Catalanii arată mai bine în noua aşezare tactică

De curând, antrenorul Ronald Koeman a schimbat sistemul de joc la Barcelona, trecând de la 3-5-2 la 5-3-2. Iar în noua aşezare, echipa arată mai bine, dovadă şi rezultatele din ultimele cinci partide: patru victorii, un egal. Şi, după această serie, şi atmosfera din vestiar s-a îmbunătăţit, potrivit relatărilor din presa spaniolă.

5. Lionel Messi

Mulţi au remarcat, pe bună dreptate, că, la 33 de ani, argentinianul nu mai e „magicianul“ de altă dată. Totuşi, în ultima perioadă, Lionel Messi traversează, din nou, o formă excelentă. Bilanţul său: 14 goluri în ultimele 15 partide pentru Barcelona! Conştient că, în cazul unei plecări în vară, meciul cu PSG ar putea fi ultimul pentru el în tricoul blau-grana în Liga Campionilor, Leo va dori să-şi prelungească participarea în această competiţie, în actuala stagiune. Şi statistica e de partea sa: Messi e jucătorul cu cele mai multe goluri în optimile Ligii Campionilor: 28! Urmează Cristiano Ronaldo (25), Lewandowski (13) şi Thomas Müller (12).

Barcelona, în Ligă, în ultimii ani

Sezon Faza atinsă

2019-2020 Sferturi

2018-2019 Semifinale

2017-2018 Sferturi

2016-2017 Sferturi

2015-2016 Sferturi

2014-2015 Campioană

14 ani au trecut de când Barcelona a fost eliminată ultima dată în optimile Ligii Campionilor. Se întâmpla în sezonul 2006-2007, după o „dublă“ cu Liverpool.  

Liga Campionilor, optimi

Ieri

Juventus - Porto 3-2 (1-2 în tur)

Dortmund - Sevilla 2-2 (3-2)

Astăzi, ora 22.00

PSG - Barcelona (4-1)

Liverpool - Leipzig (2-0)

16 martie, ora 22.00

Real Madrid - Atalanta (1-0)

Man. City - Gladbach (2-0)

17 martie, ora 22.00

Bayern - Lazio (4-1)

Chelsea - Atl. Madrid (1-0)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite