ANALIZĂ "Lupii galbeni" sfâşie cu cinci dinţi. Care e secretul schemei letale a Petrolului Ploieşti pe faza ofensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
petrolul foto rpressport.ro

Petrolul pare cea mai în formă echipă a acestui început de sezon, impresionând atât prin rezultate, cât şi prin forţa ofensivă impusă.

„Lupii” au acum o forţă ofensivă remarcabilă, punctând de zece ori în campionat şi de zece ori în preliminariile Ligii Europa, acolo unde au demolat-o pe Viktoria Plzen, o echipă care părea superioară conform calculelor hârtiei.
Interesant este faptul că aproape toate golurile petroliştilor au fost înscrise de cei cinci jucători care asigură dezvoltarea jocului pe faza de atac. Practic, vârful Toto Tamuz, mijlocaşii ofensivi Teixeira, Mutu şi Albin, şi coordonatorul de joc Pablo De Lucas au înscris 18 goluri şi au dat 12 pase pase decisive, cel mai bun raport între cele două capitole avându-l portughezul Filipe Teixeira, care a dat patru goluri şi patru assisturi.
 

Mutu s-a trezit cu cehii


Dintre marcatorii Petrolului, cea mai surprinzătoare prezenţă în top este cea a lui Adrian Mutu. Şi nu pentru că Mutu n-ar fi un golgheter veritabil, ci pentru că sezonul trecut a dat doar două goluri în returul jucat la Ploieşti, dintre care unul a fost din penalty. Mutu a făcut o pregătire de vară foarte bună şi cele cinci goluri marcate în amicale prevesteau evoluţii bune şi în campionat. Începutul a fost însă dificil, fotbalistul de 35 de ani ratând un penalty la Braşov. „Briliantul” a explodat efectiv în dubla cu cehii de la Plzen, punctând acasă şi în deplasare, şi ajutându-şi semnificativ echipa să se califice. În acest moment el are patru goluri în patru meciuri consecutive, lucru pe care nu l-a mai reuşit de patru ani, de când juca la Fiorentina.

image

Avantajul lui Răzvan: Îi poate roti

Exceptându-l pe Toto Tamuz, care nu poate juca decât vârf împins, şi pe Pablo de Lucas, care are şi calităţi defensive, ceilalţi trei jucători care formează „morişca letală” a Petrolului se pot roti între ei oricând în timpul meciului. De regulă, Teixeira începe pe dreapta, Albin în spatele atacantului, iar Mutu pe stânga, dar ei îşi schimbă poziţiile între ei pentru a-şi deruta adversarul. Fiind vorba de trei jucători cu mare valoare şi experienţă, care au jucat în campionate puternice ale lumii, permutările lor aduc imediat un plus în plan ofensiv. Atunci când a fost nevoie de mai multă prudenţă, precum în meciurile cu Plzen, Lucescu (foto jos alături de Laurenţiu Marinescu) a preferat să joace cu Albin titular în tur şi cu Mutu titular în retur, pentru a spori siguranţa defensivă prin introducerea unui mijlocaş clasic de bandă, precum olandezul Gevaro Nepomuceno.

lucescu si marinescu foto fcpetrolul.ro

Au lipsit şi au pierdut
Singurul pas greşit al Petrolului în acest sezon este înfrângerea şi implicit eliminarea din Cupa Ligii, după 0-1 la Cluj, în faţa Universităţii. Acesta este singurul meci în care Răzvan Lucescu a decis să-şi menajeze grupul de bază. Teixeira, Albin şi Tamuz n-au jucat deloc, iar Mutu şi De Lucas au intrat în minutul 60. Cei care i-au înlocuit n-au dat randamentul scontat, Petrolul având şi handicapul că a jucat din minutul 53 în zece oameni, după eliminarea lui Nkoyi. 

„Avem o forţă ofensivă imensă şi e greu ca cineva să ne reziste fără să primească gol. Suntem Petrolul, ne respectăm firma şi abordăm toate meciurile la victorie”
Adrian Mutu, căpitan Petrolul


Rezultate Petrolul
Campionat
FC Braşov – Petrolul 0-1
Petrolul – FC Botoşani 4-1
CSMS Iaşi – Petrolul  1-5
Liga Europa
Petrolul – Flamutari 2-0
Flamutari – Petrolul 1-3
Petrolul – Plzen 1-1
Plzen – Petrolul 1-4
Cupa Ligii
U Cluj – Petrolul 1-0
 

Marcatori Petrolul
Tamuz – 6 goluri
Mutu, Teixeira – 4 goluri
Albin, De Lucas – 2 goluri
Nepomuceno, Priso – 1 gol

Pase de gol
Teixeira – 4
Mutu, De Lucas – 3
Albin – 2


 

toto
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite