ANALIZĂ De ce Bianca Andreescu este performera anului 2019, cu mult peste Simona Halep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimic nu anunţa ascensiunea fulminantă pe care o înregistrează canadiaca, de origine română, Bianca Andreescu, în acest sezon.

Sportiva de 18 ani, născută în Canada, cu părinţi români, a început anul pe locul 178 în lume şi, drept urmare, a fost nevoită să joace calificări la Auckland, primul turneu al anului. Acolo a impresionat, eliminând jucătoare mult mai experimentate, precum Caroline Woznicki şi Venus Williams şi a declanşat ceea ce presa din Canada a numit „o lecţie de ambiţie”. Bianca a confirmnat şi ulterior, iar cifrele ei sunt impresionante. Practic, ea este jucătoarea cu cel mai bun procentaj din 2019, având 31 de victorii şi doar 4 înfrângeri, ceea ce îi conferă un procentaj de reuşită de 88,5 la sută.
Bianca a depăşit la acest capitol toată spuma tenisului feminin, formată din jucătoare valoroase şi cu multe sezoane la activ în spate. Andreescu a ajuns în această situaţie şi pentru că a jucat foarte mult în primele trei luni ale anului, cel mai mult din WTA, însă dincolo de foamea ei de rezultate stă şi performanţa de a câştiga Indian Wells, unde a avut un parcurs de excepţie. Performanţele canadiencei din acest an nu pot fi puse la îndoială, câtă vreme, în 2019, ea a eliminat-o de două ori pe Angelique Kerber, dar a trecut şi de Elina Svitolina, Garbine Muguruza ori de mai sus amintitele Venus Williams şi Caroline Wozniacki.

Şi-a depăşit aşteptările

Într-un interviu acordat pentru Adevărul, în timpul primului Grand Slam al anului, cel de la Australian Open, Bianca mărturisea că îşi doreşte foarte mult să poată ajunge pe tabloul principal la cât mai multe turnee mari, iar la finalul anului să se claseze în Top 50 WTA. Un obiectiv pe care îl considera îndrăzneţ la primul ei sezon plin în WTA. Anul trecut ea a jucat doar în ITF, încercând, fără succes, să intre pe tabloul principal al Grand Slamurilor. La începutul anului, Bianca spunea însă un lucru extrem de interesant: „Eu eram pregătită de mult timp să fac pasul spre tenisul mare, dar acum lucrurile au fost aproape complet în favoarea mea. Contează în tenis şi şansa. După părerea mea, orice jucătoare din Top 150 WTA poate să ajungă la un moment dat sus. Toate suntem pregătite pentru performanţă. Depinde însă de moment, de şansă, de experienţă pentru a face un salt mare”.

Canadianca a reuşit mult mai mult decât îşi propusese pentru această etapă  asezonului, dar, din păcate, numărul mare de meciuri jucat de Andreescu în debutul sezonului i-a afectat destul de serios starea fizică. Ea n-a mai putut juca la Miami, unde a abandonat în optimi, iar acum este nevoită să ia o pauză mai îndelungată. Bianca va reveni abia la turneul de la Madrid, care începe pe 6 mai, unde va debuta şi pe zgură, o suprafaţă destul de puţin familiar jucătoarelor de peste Ocean. Oricum, tot ceea ce va acumula Bianca Andreescu în 2019 va fi un plus pentru canadiancă, deoarece nu are de apărat nimic, astfel încât nu e exclus să o vedem la finalul sezonului printre cele opt jucătoare calificate la Turneul Campioanelor, care anul acesta se va desfăşura, în premieră, la Shenzhen. Momentan, în clasamentul care va stabili jucătoarele calificate, Bianca se află pe locul 6, în vreme ce în ierarhia WTA, ea a urcat pe locul 23, fiind cea mai bună jucătoare a Canadei.

Simona Halep, deocamdată la relanti

Fost lider mondial la începutul sezonului, Simona Halep simte despărţirea de antrenorul Darren Cahill, în ciuda eforturilor ei de a ascunde acest lucru. În 2019, Simona n-a strălucit, dar nici nu se poate spune că a dezamăgit. Din păcate, a ratat trofeul de la Doha, şi nu a făcut niciun turneu cu adevărat remarcabil, în ciuda faptului că şi-a demonstrat valoarea şi constanţa peste tot unde a jucat. Simonei i-a lipsit însă acel ceva care să o împingă şi mai sus, iar acest lucru poate că l-ar fi obţinut de Darren Cahill. Halep a pierdut şase meciuri în 2019, fiind învinsă de Karolina Pliskova, Marketa Vondrousova, Ashleigh Barty, Elise Mertens, Serena Williams şi Belinda Bencici. La capitolul victorii, dintre jucătoarele cu nume, ea a trecut de Venus Williams, de două ori, de Elina Svitolina şi Julia Goerges, dar printre sportivele învinse de ea se numără şi Eugenie Bouchard, Sofia Kenin, Lesia Tsurenko ori Qiang Wang. Simona poate reveni pe locul 1 WTA la turneul de la Stuttgart, care începe pe 22 aprilie, şi care marchează debutul sezonului de zgură. Suprafaţa ei favorită, însă unde anul acesta are de apărat foarte multe puncte, dar şi titlul de la Roland Garros.

Serena şi Şarapova, apariţii rare

Este mai mult decât evident că cele două jucătoare care au dominat tenisul feminin ani la rândul, Serena Williams şi Maria Şarapova, se apropie de finalul carierei. Ele contează tot mai puţin în competiţii şi participă tot mai rar, limitându-se la turneele mari. Serena a jucat doar opt meciuri în 2019, 6 victorii şi două înfrângeri, iar Şarapova are acelaşi bilanţ.

1,58 milioane de dolari a câştigat Bianca Andreescu anul acesta din tenis

Clasamentul în funcţie de procentajul de reuşită

Bianca Andreescu         31 victorii / 4 înfrângeri    88,5 %
Asleigh Barty                   16/3                                     84,2
Karolina Pliskova             20/4                                    83,3 %
Petra Kvitova                   20/6                                   76,9 %
Belinda Bencici                21/7                                   75%
Naomi Osaka                   12/4                                   75%
Simona Halep                 14/6                                   70%
Angelique Kerber             16/7                                   69,5 %
Elina Svitolina                   13/6                                  68,4%
Kiki Bertens                      15/8                                  65,22 %
Sofia Kenin                       15/8                                  65,22 %

Bianca Andreescu în 2019

Victorii

Miami
4-6, 7-6, 6-2 cu Irina Begu

6-3, 6-3 cu Sofia Kenin

6-4, 4-6, 6-1 cu Angelique Kerber

Indian Wells

6-4 3-6 6-4 cu Angelique Kerber

6-3 2-6 6-4 cu Elina Svitolina

6-0 6-1 cu Garbine Muguruza

7-5 6-2 cu Qiang Wang

6-1 6-2 cu Stefanie Voegele

6-2 6-2 cu Dominika Cibulkova

6-7 6-3 6-3 cu Irina Begu

Acapulco

7-6 6-1 cu Shasai Zhang

6-2 7-5 cu Mihaela Buzărnescu

6-1 6-3 cu Jill Teichmann

Newport Beach

0-6 6-4 6-2 cu Jessica Pegula

5-7 7-5 7-6 cu  Tatiana Maria

6-2 6-0 cu Eugenie Bouchard

6-1 6-2 cu Maria Bouzkova

6-2 7-6 cu Katie Volynets

Australian Open

7-6 6-7 6-3 cu Whitney Osuigwe

6-0 4-1 (retragere) cu Tereza Smitkova

6-4 6-1 cu Valentina Grammatikopoulou

6-1 retragere cu Katie Swan

Auckland

6-2 6-0 cu Kristian Kucova

7-5 6-1 cu Jaimee Fourlis

3-6 6-3 6-3 cu Laura Siegemund

6-4 7-6 cu Timea Babos

6-4 6-4 cu Caroline Wozniacki

6-7 6-1 6-3 cu Venus Williams

6-3, 6-3 cu Su Wei Hsieh

   
Înfrângeri

Miami
1-6, 0-2 (retragere) cu Ana Kontaveit
Acapulco
4-6, 6-3, 5-7 cu Sofia Kenin
Australian Open
3-6, 6-3, 2-6 cu Anastasia Sevastova
Auckland
6-2, 5-7, 1-6 cu Julia Goerges

Câştigătoarele turneelor WTA din 2019

Brisbane - Karolina Pliskova (Cehia)
Shenzhen – Aryna Sabalenka (Belarus)
Auckland – Julia Goerges (Germania)
Sydney – Petra Kvitova (Cehia)
Hobart – Sofia Kenin (SUA)
Australian Open – Naomi Osaka (Japonia)
St. Petersburg – Kiki Bertens (Olanda)
Hua Hin- Dayana Yastremska (Ucraina)
Doha – Elise Mertens (Belgia)
Dubai – Belinda Bencic (Elveţia)
Budapesta – Alison Van Uytvanck(Belgia)
Acapulco – Yafan Wang (China)
Indian Wells - Bianca Andreescu (Canada)
Miami – Asleigh Barty (Australia)
Charleston – Madison Keys (SUA)
Monterrey – Garbine Muguruza (Spania)
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite