ANALIZĂ Bat clopotele pentru tiki-taka?Messi şi Barcelona sunt în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BArcelona şi messi sunt la pămînt
BArcelona şi messi sunt la pămînt

„Galacticii” lui Cristiano Ronaldo şi Jose Mourinho au eliminat Barcelona fără drept de apel în semifinalele Cupei Spaniei.

Se termină era tiki-taka sau a fost un alt accident al Barcelonei, după cel din meciul cu AC Milan?  Sau poate a obosit Messi? Ori se simte lipsa unui antrenor pe banca „extratereştrilor”? Sunt întrebările care chinuie mintea fiecărui suporter al catalanilor. Cert e că, în decurs de numai o săptămână, Barcelona a pierdut clar atât cu Milan, în Liga Campionilor, cât şi Real Madrid, în Cupa Spaniei, ratând un obiectiv şi punând în pericol mare un altul din acest sezon.
Barcelona- Real 1-3 practic n-a avut istoric, deoarece echipa lui Mourinho şi-a îngenuncheat categoric adversarul la toate capitolele. „Am jucat compact şi foarte bine. E greu să reuşeşti o victorie pe Nou Camp, dar felul în care am făcut-o noi ne face foarte fericiţi”, a declarat la final Cristiano Ronaldo, autor a două goluri. Portughezul a devenit astfel singurul fotbalist din lume care a marcat de şase ori consecutiv pe stadionul Barcelonei şi a ajuns la cota 12 în „El Clasico”. Toată lumea vorbeşte despre posibilitatea lui Messi de a egala recordul lui Di Stefano în meciurile Barca- Real, în care acesta a înscris 18 goluri, dar Ronaldo vine tare din urmă. Şi are o medie mult mai bună decât a argentinianului, care a punctat de 17 ori în zece ani, în vreme ce CR 7 a dat 12 goluri în patru ani. „Eu am spus mereu că Ronaldo este cel mai important din lume, iar el dovedeşte asta la fiecare meci”, şi-a complimentat Sergio Ramos colegul. Dacă Real ar fi reuşit să conserve rezultatul de 3-0 până la final, madrilenii ar fi egalat o performanţă de acum 50 de ani, de atunci nemaiînregistrându-se un scor la o diferenţă mai mare de trei goluri în favoarea „galacticilor”.

Messi dependenţa devine dăunătoare
Presa din Spania caută cu insistenţă cauzele căderii Barcelonei, dar nu găseşte explicaţia certă. Un capăt de acuzare este Messidependenţa. Maşina de dat goluri a catalanilor gâfâie în 2013. De vină poate fi dorinţa acestuia de a nu lipsi de la niciun meci al echipei sale. Argentinianul are o frecvenţă a meciurilor uluitoare, din martie 2012 a lipsit doat în trei meciuri ale echipei sale, şi spune că cel mai bine se odihneşte pe teren. Partea proastă este însă că în ultimele jocuri pare că se odihneşte şi în joc. Mai mult, el nu poate colabora nicicum cu David Villa, statistica demonstrând că în ultimul meci în care cei doi au fost titulari Messi i-a pasat o singură dată lui Villa.

Se caută înlocuitor pentru Puyol
Dacă Messi nu se regăseşte, alt fotbalist de bază al echipei e depăşit din punct de vedere fizic de nivelul actual al unui derby cu o altă putere a fotbalului european. E chiar căpitanul Carles Puyol, ridiculizat de Di Maria, la faza golului doi. Puyol a ajuns la 35 de ani şi recent Barcelona i-a prelungit contractul până în 2016, dar e clar că nu mai poate duce în ritm constant meciuri cu încărcătură fizică mare. Barca caută înlocuitor pentru el, ţinând cont că Mascherano nu e o soluţie viabilă, şi s-a orientat către germanul Hummels, de la Dortmund, pe care vrea să-l aducă din vară.
Dacă acum cei de la Barcelona insistă să joace cu Puyol în orice condiţii, Jose Mourinho a oferit o lecţie de inspiraţie, apelând la serviciile puştiului Varane, pe care l-a trimis titular în faţa lui Pepe şi Carvalho, fotbalişti devotaţi lui, portughezi ca şi el. Francezul Varane a fost o carte câştigătoare  şi a devenit primul fotbalist care marchează în două El Clasico, chiar la debut. El a exploatat foarte bine a altă problemă a celor de la Barca, şi anume lipsa de talie a fotbaliştilor. Catalanii nu au decât doi jucători peste 1,80 m, fapt care-i face extrem de vulnerabili la fazele fixe, iar Varane a marcat şi în tur şi în retur din faze fixe.

Să vină Tito Vilanova 
„Îl vrem pe Tito înapoi pentru că avem probleme”, a spus Dani Alves la finalul meciului. Absenţa tehnicianului suferind de cancer şi aflat la tratament în America se simte, chiar dacă acesta ţine legătura cu secunzii săi prin telefon chiar şi în timpul meciurilor. Ieri dimineaţă, preşedintele Sandro Rosell a plecat val-vârtej la New York pentru a afla în ce stadiul al tratamentului se află Vilanova. Situaţia sa este delicată, pentru că din punct de vedere uman, Barcelona nu poate renunţa la Tito ca să aducă un alt antrenor, dar pe de altă parte absenţa tehnicianului  poate compromite tot restul sezonului. Jordi Roura, omul care-i ţine locul lui Vilanova pe banca Barcelonei, nu pare capabil să-i motiveze pe fotbalişti corespunzător şi nici să găsească formule de echipă inspirat atunci când varianta clasică nu funcţionează. „Avem o problemă, dar nu ştiu dacă este fizică sau mentală”, a sunat explicaţia seacă a lui Roura după eşecul cu Real.

Aroganţa lui Mou: l-a trimis pe  Casillas la conferinţa de presă
Antrenorul Realului nu s-a putut abţine să nu surprindă şi marţi seara. Mai întâi, el a plecat de pe banca tehnică înainte de finalul meciului, cu mina unui om plictisit, iar apoi l-a trimis la conferinţa de presă pe Iker Casillas, fotbalist pe care nu-l agreează şi pe care îl scosese din echipă înainte de a se accidenta. „Nu văd nimic ciudat în asta. Am venit aici ca să transmit suporterilor noştri ce simţim”, a spus diplomat Casillas.

89-86 în favoarea madrilenilor este scorul victoriilor în duelurile oficiale Real - Barcelona

Următorul El Clasico este sâmbătă în campionat: Real- Barca, de la ora 17.00 (Digisport)   

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite