Adevărul despre înlăturarea lui Pompiliu Popescu de la FRF. Cu ce combinaţii necurate a fost prins medicului echipei naţionale din ultimii 26 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Română de Fotbal se află într-un conflict deschis cu medicul Pompiliu Popescu, după ce acestuia nu i-a fost prelungit contractul înainte de Euro 2016.

Pompiliu Popescu nu s-a sfiit să spună ce are pe suflet, auzând actuala conducere a FRF de diverse probleme, replica federalilor sunând oficial aşa: "Din dorinţa de a clarifica modificările de componenţă ale staff-ului medical pentru echipa naţională în spiritul adevărului, Federaţia Română de Fotbal face următoarele precizări.

Federaţia Română de Fotbal nu l-a demis pe medicul Pompiliu Popescu, aceste presupuneri neavând cum să se întâmple potrivit cadrului legal. Prin împlinirea vârstei de pensionare, contractul de muncă al lui Pompiliu Popescu a încetat. Din acest moment, dumnealui nu mai făcea parte de facto din rândul angajaţilor FRF.

Ulterior, negocierile pentru încheierea unei noi colaborări au eşuat. Unul din principalele argumente: în urma analizei raportului financiar privind achiziţia medicamentelor pentru loturile reprezentative a reieşit clar faptul că în perioada de activitate a medicului Pompiliu Popescu au existat cheltuieli nejustificate în această zonă.

Prin eficientizarea procedurilor de achiziţie şi fără ca această zonă să mai fie în responsabilitatea exclusivă a medicului Pompiliu Popescu, Federaţia Română de Fotbal a reuşit să asigure acelaşi necesar cu o economie de 90.000 de euro. Asta în condiţiile în care achiziţiile de medicamente şi susţinătoare de efort s-au făcut şi se fac în continuare tot prin farmaciile utilizate de doctorul Popescu.

Asistăm cu mâhnire la o serie de acuze total nefondate din partea domnului Pompiliu Popescu şi ne rezervăm dreptul a acţiona în instanţă în urma acestora. Rămâne, în acelaşi timp, o nedumerire: dacă aceste acuzaţii nu ar fi minciuni, atunci de ce ele nu au existat în cei doi ani de colaborare cu domnul Popescu, ci abia acum când, potrivit legii, a împlinit vârsta pensionării?". 

Ulterior, variantei oficiale, preşedintele Răzvan Burleanu a oferit la "Fotbal Club", de la Digisport, şi alte detalii "fierbinţi" ale activităţii fostului medic a naţionalei. 

"S-au acumulat foarte multe lucruri. Am vrut să o facem la final de an, imediat după ce s-a terminat campania de calificare, dar am făcut-o acum. La acest Campionat European trebuie să aranjăm lucrurile ca într-un puzzle, element cu element. De la locul în care stau jucătorii, până la zona de recuperare fizică, în care noi nu am avut până acum 2 ani nicio investiţie. Nu putem să continuăm să sacrificăm generaţii pentru simplul motiv că cineva a stat acolo 100 de ani şi considerăm că e ca vinul: cu cât se învecheşte mai mult, cu atât e mai bun", a declarat preşedintele FRF.

image

Burleanu a insistat că în activitatea lui Pompiliu Popescu, atât din punct de vedere administrativ, cât şi medical, au fost descoperite mai multe nereguli.

"Încă de acum doi ani, când am ajuns la federaţie cu echipa mea, am început să reformăm şi să inovăm foarte mult în zona administrativă, dar şi în cea tehnică. Numele lui Pompiliu Popescu se leagă de ambele zone.

Din punct de vedere administrativ, acum doi ani am descoperit un monopol al doctorului Pompiliu Popescu şi al firmei sale pe achiziţia şi distribuţia de medicamente, suplimente şi consumabile. Peste 60% dintre încasările acestei firme au fost făcute din banii federaţiei. De la bun început, am pus pe picioare un departament de achiziţii care nu a întârziat să producă rezultate. Astfel, suma pe care am găsit-o în 2014 era nejustificat de mare. Am diversificat achiziţiile, licitaţiile pe fiecare achiziţie. Primul pas a fost o reducere de 100.000 de euro faţă de ceea ce se cheltuise în anul precedent. S-au luat aceleaşi produse, aceeaşi cantitate şi s-a folosit inclusiv acelaşi furnizor. Adică am continuat să lucrăm cu firma domnului Pompiliu Popescu. Toate aceste lucruri au fost făcute împreună cu departamentul medical creat în 2014 şi departamentul de achiziţii.

Din punctul meu de vedere, fie vorbim de conflict de interese, fie vorbim de abuz. Dacă te bucuri de o poziţie în cadrul unei organizaţii şi faci aşa ceva, în zona aceasta te duci.

Din punct de vedere sportiv, niciun jucător de la echipa naţională nu beneficiază astăzi de vreun program individualizat de medicamentaţie şi suplimente. Nu avem fişe medicale pe fiecare jucător de la echipa naţională. Nu avem niciun contact direct cu medicii echipelor care dau jucători la echipa naţională. Zona medicală este una dintre multele relicve de corupţie şi amatorism din FRF.

Înaintea jocului cu Finalnda, cu o zi înainte, jucătorii au primit mâncăruri hai să le spunem nespecifice, ca să nu intrăm în detalii de nutriţie. Au mâncat usturoi, cartofi prăjiţi, tocăniţă. Consecinţa a fost că jucătorii echipei naţionale au avut probleme digestive.

În ultimul cantonament al echipei naţionale, în Turcia, în hotelul echipei naţionale se acordau consultaţii jucătorilor altor echipe de club care se aflau acolo în aceeaşi perioadă. Şi cred că domnul Pompiliu Popescu făcea acest lucru doar din mărinimie, pentru că altfel nu aveai cum să fiscalizezi banii care erau plătiţi", a povestit Răzvan Burleanu.

Prezent în studioul Digi Sport, fostul mare internaţional Ilie Dumitrescu a comentat acuzaţiile legate de meniul "tricolorilor".

"Am fost şi eu la echipa naţională şi nu am mâncat vreodată tocăniţă sau cartofi prăjiţi. Nu ştiu dacă şi-a schimbat acum metodele. Aici vorbim despre nutriţie, nu cred că înainte de jocul cu Finlanda s-a mâncat tocăniţă şi cartofi prăjiţi. Eu am făcut parte din echipa naţională o perioadă bună de timp", a spus Ilie Dumitrescu.

Totodată, Burleanu a adus lămuriri şi în privinţa primei de calificare a lui Pompiliu Popescu: "92.850 de euro e suma pe care a încasat-o. I-am propus să revedem acest contract, dacă doreşte să continuăm. Mi se pare o sumă foarte mare, în contextul în care noi avem nevoie la nivel de federaţie de o persoană care să lucreze zi de zi. Domnul Pompiliu Popescu lucrează pentru echipa naţională fără să fie absolut deloc implicat în strategia medicală la nivelul tuturor loturilor. Lucrează doar atunci când echipa naţională este convocată". 

Ce a păţit Serena Wlliams, la Roma, după ce a mâncat din hrana câinelui 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite