Ultimele cuvinte ale starurilor: între premoniţie şi ridicol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la profund la prozaic, astfel se poate caracteriza cartea care ne dezvăluie ultimele cuvinte ale vedetelor rock aflate pe patul morţii. „Enciclopedia starurilor rock care au murit: heroină, pistoale şi sandvişuri cu şuncă“, de Jeremy Simmonds, căci despre această carte este vorba, scoate la lumină cuvintele care anunţau sfârşitul unor vedete precum Kurt Cobain, Michael Jackson, Bob Marley şi Jimi Hendrix.

În ciuda realizărilor acumulate de-a lungul vieţii, profunzimea ultimelor cuvinte ale unei persoane nu este garantată. Atât ultima cuvântare a lui Nostradamus („Mâine nu voi mai fi aici“) cât şi cea a lui Winston Churchill („M-am plictisit cu totul“) nu sunt deloc în ton cu personalităţile puternice ale celor care le-au rostit.

Inspiraţia finală

Din partea starurilor rock, care în mare parte şi-au petrecut viaţa scriind versuri ce descriau elocvent bogăţia experienţei umane, ar fi de aşteptat o doză de poezie odată cu ultimele guri de aer. Dar aşa cum şi Jeremy Simmonds scrie în „Enciclopedia starurilor rock care au murit: heroină, pistoale şi sandvişuri cu şuncă“, „atunci când vine momentul final, până şi cel mai logic dintre toţi se poate zbate să găsească cuvintele potrivite“.

Psihologul Linda Blair consideră că circumstanţele morţii reprezintă un factor decisiv. „Este vorba de faptul că ştii că te vei «duce» sau nu. Dacă vei şti că aşa se va întâmpla, ultimele tale cuvinte vor da unui lucru perspectivă şi seninătate. Dar dacă nu vei şti că a sosit timpul, ultimele tale cuvinte vor fi unele la întâmplare având legătură cu locul unde te afli în acel moment“, spune aceasta.

Astfel, în timp ce George Harrison, Bob Marley sau Kurt Kobain au lăsat în urma lor un mesaj atipic de grijuliu, alţii precum Adam Faith şi Amy Winehouse nu au fost la fel de inspiraţi.
 

Bo Diddley (cântăreţ): „Mă duc în Rai! Vin acasă“.

Amy Winehouse: (mesaj pe Twitter) „Oinka Oinka Oinka de ce eşti treaz“.

Terry Kath: (chitarist din Chicago care a murit în urma unei răni de glonţ auto-provocată) „Nu vă faceţi griji, nu e încărcat, vedeţi? “

Michael Jackson: „Aş mai vrea nişte lapte. Vă rog, vă rog mai daţi-mi“.

Cozy Powell: (baterist al unei trupe rock care a murit într-un accident de maşină în timp ce vorbea la telefon cu prietena sa) „Oh, la naiba! “.

Kurt Cobain: „Nu mai am pasiune, aşa că amintiţi-vă, e mai bine să arzi de viu decât să te stingi în tăcere. Pace, dragoste, empatie“.

Barry White: (către infirmiera sa) „Lasă-mă în pace, sunt bine“.

George Harrison: „Iubiţi-vă unul pe celălat“.

Bob Marley: „Banii nu pot cumpăra viaţa“.

Layne Staley: (de la trupa Alice in Chaines) „Nu mă lăsa în halul ăsta“.

Bing Crosby: „Am fost un joc de golf bun băieţi! “

Marvin Gaye: „Tata mă urăşte şi nu o să mă întorc niciodată“.

Whitney Houston: „O să mă duc şi o să-l văd pe Iisus“.

Tupac Shakur: „Eu? Tu eşti singurul glonţ în nenorocitul de cap! “

Jimi Hendrix: „Am nevoie de ajutor rău de tot, omule“.

James Brown: „Eu plec în această seară“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite