Tiger Woods, posesorul tuturor recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucătorul american de golf Tiger Woods, aflat în aceste zile în atenţia presei, din cauza unui accident de automobil, dar şi, pentru tabloide, în mijlocul unei afaceri amoroase, cu o animatoare de bar, care ar fi dus la dispute conjugale, este deţinătorul a aproape toate recordurile posibile, de la precocitate, la avere, fiind primul sportiv care a reuşit să ajungă miliardar.

Acest metis american este, în primul rând, recordmanul precocităţii, fiind cel mai tânăr învingător al Masters-uli, cel mai tânăr nr. 1 mondial, cel mai tânăr jucător care a câştigat 50 de turnee din circuitul PGA.

A uimit lumea golfului când, în aprilie 2001, a reuşit ceea ce niciun jucător de golf nu a făcut vreodată: a devenit primul bărbat care a câştigat consecutiv cele 4 turnee majore - US Open, British Open, UAPGA în 2000 şi, în fine, Masters, în 2001. La numai 25 de ani, i-a depăşit dintr-un foc pe ceilalţi 4 jucători care obţinuseră cele 4 victorii de Mare Şlem, dar în întreaga carieră.

Născut în California în decembrie 1975, Woods este fiul lui Earl, locotenent-colonel al armatei americane, şi al Kultida, născută în Thailanda. Părinţii săi i-au dat numele Eldrick, dar tatăl său i-a dat porecla de Tiger, în cinstea unui soldat vietnamez, care îi era prieten. Earl Wood, veritabil fanatic de golf, i-a pus fiului său foarte devreme o crosă. La 2 ani, Tiger lovea mingea de golf (în cuplu cu Ben Hogan) împotriva umoristului Bob Hope, într-un show televizat. La 5 ani, a fost citat într-o revistă specializată din SUA.

Absolvent al Universităţii Stanford, din apropiere de San Francisco, el a cucerit de 3 ori titlu campion de amatori al SUA - un prim record. Primul succes într-un turneu major apare în palmaresul său în 1997, Masters-ul din Augusta, când, cu insolenţa vârstei fragede (21 ani), a reuşit o diferenţă de 12 lovituri faţă de al doilea clasat. A încheiat anul în poziţie de nr. 1, ceea ce niciun jucător de golf nu a reuşit la o asemenea vârstă.

Dominator pe circuit, Tiger Woods a avut şi momente de slăbiciune. De pildă, nu şi-a putut ascunde emoţia după decesul tatălui său, în 2006. Nu a fost, de asemenea, scutit nici de accidentări, cum a fost cea de la genunchiul stâng, care a necesitat o operaţie în iunie 2008, care l-a ţinut departe de teren pentru restul anului. Ceea ce nu l-a împiedicat să cucerească, imediat după revenire, US Open, al 14-lea său titlu major.

Desemnat de nu mai puţin de 9 ori jucătorul anului, Woods contabilitează în total 72 de victorii în circuitul american, având toate şansele să-l detroneze pe americanul Jack Nicklaus, care a adunat în lunga sa carieră 18 victorii în turneele majore.

Căsătorit cu un fost manechin suedez, tată a 2 copii, Tiger Woods este, totodată, cel mai mediatizat jucător de golf, dar şi cel mai bine plătit din istorie. Potrivit calculelor magazinului Forbes din octombrie, el este primul sportiv care a depăşit bariera miliardului de dolari din câştiguri, notează Agerpres.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite