Statele Unite: Apelul cineastului Roman Polanski va fi examinat de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Polanski speră să fie eliberat
Roman Polanski speră să fie eliberat

Avocaţii lui Roman Polanski vor cere, în timpul unei audieri care va avea loc joi, la Los Angeles, încetarea urmăririi penale a clientului lor, aflat în regim de arest la domiciliu în Elveţia, unde aşteaptă o eventuală extrădare în SUA, ţara în care a fost acuzat de pedofilie, în urmă cu 30 de ani.

Audierea va începe la ora locală 10.00 (18.00 GMT), la Curtea de Apel din Los Angeles, California.

Acest apel reprezintă cea de-a noua încercare de a obţine încetarea urmăririi penale a clientului lor, pe motivul că acesta nu a beneficiat de o procedură penală echitabilă în epoca producerii faptelor de care este acuzat, în 1977.

Această cerere a fost respinsă în primă instanţă, în luna mai, din cauza absenţei cineastului de la acea audiere, judecătorul considerând că acesta nu va putea să îşi revendice drepturile atât timp cât va fi un "fugar".

Autorităţile americane cer extrădarea regizorului pentru o infracţiune veche de 30 de ani. Cunoscutul regizor riscă să petreacă până la doi ani într-o închisoare din SUA, pentru "întreţinerea de relaţii sexuale" cu o minoră de 13 ani, în 1977.

Polanski, în vârstă de 76 de ani, a fost arestat pe 26 septembrie, pe aeroportul din Zurich (Elveţia), în momentul în care se pregătea să participe la un festival de film unde urma să primească un premiu. Pe 4 decembrie el a fost eliberat din închisoare, după ce a plătit o cauţiune de 3 milioane de euro, pentru a fi transferat la cabana sa din Gstaad, în regim de arest la domiciliu.

În urmă cu 30 de ani, Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby", a petrecut 43 de zile într-o închisoare din California, unde a fost supus unei evaluări psihiatrice. Polanski a fugit din SUA înainte ca justiţia americană să ia o decizie în cazul său.

De atunci, regizorul a locuit în Europa şi a evitat să călătorească în statele care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite.

Victima incidentului din 1977, care, în prezent, are 40 de ani, a cerut abandonarea cazului contra lui Polanski. Ea a mai spus că l-a iertat pe acesta şi că nu vrea ca regizorul să fie condamnat la închisoare.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite