Oamenii care deţin puterea la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:
James  Cameron,Steven Spielberg şi Leonardo DiCaprio
James Cameron,Steven Spielberg şi Leonardo DiCaprio

Regizorul blockbusterului „Avatar“, James Cameron, este cel mai influent din Cetatea Filmului, fiind urmat de Steven Spielberg. Însemnătatea oamenilor de la Hollywood este măsurată în funcţie de încasările filmelor asupra cărora îşi pun amprenta. Dintre actori, Leonardo DiCaprio deţine supremaţia.

Cotidianul britanic „The Guardian" a publicat recent o listă a celor mai influenţi oameni din industria cinematografică. Cum la Hollywood
influenţa se măsoară mai ales în dolari încasaţi la boxoffice, James Cameron, regizorul peliculelor „Avatar" şi „Titanic", cele mai de succes din istorie, s-a clasat pe locul întâi, devansând regizori cu nume mai sonore. Celelalte criterii după care a fost alcătuită lista sunt premiile obţinute şi statutul peliculelor la care au lucrat cei clasaţi, precum şi abilitatea acestora de a intra în istorie.

Vezi aici topul complet.

 „Avatar" a încasat peste 2,7 miliarde de dolari în lumea întreagă, un record absolut, şi a avut nouă nominalizări la Oscar, câştigând trei premii - ce-i drept, doar pentru categoriile dedicate aspectelor tehnice. În acelaşi timp, „Titanicul" a încasat 1,9 miliarde de dolari şi 11 Premii Oscar. În prezent, Cameron pregăteşte un alt film de proporţii uriaşe: repovestirea vieţii reginei Cleopatra, cu, cel mai probabil, Angelina Jolie în rolul principal.

Martin Scorsese, abia pe locul 20

Pe locul al doilea s-a clasat un alt regizor cu state vechi la Hollywood, Steven Spielberg, care a realizat şi filme de public, precum „E.T." şi „Fălci", dar şi pelicule de artă precum „Lista lui Schindler". Spielberg petrece, în prezent, mai puţin timp în scaunul de regizor şi mai mult în cel de producător executiv.

Citiţi şi:

Oprah Winfrey, cea mai influentă celebritate

J.K. Rowling, cea mai influentă femeie britanică

Peliculele care deţin „ştampila" de aprobare a lui Spielberg au întotdeauna succes, cum este şi cazul seriei „Transformers". Regizorul şi-a extins „imperiul" şi pe micul ecran, unde a servit drept producător executiv al mini-seriei „Pacific", dar şi al serialului „The United States of Tara". Criticii l-au numit „un gigant indisputabil al cinematografului", dar cei care au alcătuit topul au spus că a creat mai mult „filme de parc de distracţie".

Christopher Nolan, regizorul unor mari succese, precum „Cavalerul întunecat" şi „Inception" („Începutul"), se află pe locul al şaselea în clasament. Quentin Tarantino este şi el inclus în top 10, pe locul al optulea. Filmele sale, deşi apreciate de critici, nu au adus foarte mulţi­ bani studiourilor producătoare de film.

Cel mai mare succes de casă al lui Tarantino este cel mai recent lungmetraj al său, „Ticăloşi fără glorie", cu încasări totale de 313 milioane de dolari. Martin Scorsese, responsabil pentru mult mai multe pelicule clasice, precum „Taxi Driver", „Casino" sau „Goodfellas", s-a clasat pe locul al 20-lea, deşi a regizat peste 50 de filme şi a produs mult mai multe, faţă de Cameron, care are doar zece titluri la activ.

Angelina Jolie, singura femeie din top 20

Deşi femeile de la Hollywood câştigă din ce în ce mai mult teren, bărbaţii încă deţin mai multă influenţă. Actriţa Angelina Jolie s-a clasat pe locul 18, cu două poziţii mai sus decât Martin Scorsese. Pe lângă succesul de casă al peliculelor în care a jucat (un total de 1,2 milioane de dolari), Jolie a luat şi un Oscar pentru filmul „Tinereţe furată" şi, în prezent, regizează primul său film, o poveste de dragoste pe fundalul Războiului din Bosnia.

Ceilalţi actori incluşi în clasament sunt Leonardo DiCaprio (locul 3), Brad Pitt (5), George Clooney (9) şi ­Johnny Depp (11). DiCaprio a deţinut roluri principale în „Titanic" şi în „Începutul", producţii care au încasat în total peste 3,5 miliarde de dolari. Johnny Depp a făcut cei mai mulţi bani din trilogia „Piraţii din Caraibe" (3 miliarde de dolari) şi recentul „Alice în Ţara Minunilor" (1 miliard de dolari).

George Clooney a avut cel mai mare succes cu filmele „Ocean's Eleven", iar Brad Pitt a apărut în nenumărate filme de renume şi, în ultimii ani, şi-a exersat calităţile de producător, inclusiv pentru filmul regizat de Angelina Jolie, dar şi pentru reuşite precum „Mănâncă, roagă-te, iubeşte".

„Greii" din industria filmului

1. James Cameron (regizor)
2. Steven Spielberg (regizor)
3. Leonardo DiCaprio (actor)
4. John Lasseter (regizor)
5. Brad Pitt (actor şi producător)
6. Christopher Nolan (regizor)
7. Scott Rudin (producător)
8. Quentin Tarantino (regizor)
9. George Clooney (actor şi regizor)
10. Ed Vaizey (producător)
11. Johnny Depp (actor şi producător)
12. Tim Bevan şi Eric Fellner (producători)
13. JJ Abrams (regizor şi producător)
14. Alan F. Horn şi Jeff Robinov (şefi de studiouri)
15. Ridley Scott (regizor)
16. Tom Rothman şi Jim Gianopulos (şefi de studiouri)
17. Tim Burton (regizor)
18. Angelina Jolie (actriţă)
19. Brad Grey (şef de studiouri)
20. Martin Scorsese (regizor)

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite