O actriţă de Oscar îl acuză pe Weinstein că a hărţuit-o chiar în locuinţa unde se aflau copiii lui: „Dacă vrei să fii actriţă, trebuie să faci acest gen de lucruri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupita Nyong’o (33 de ani) a câştigat un trofeu Oscar, în 2014, pentru rolul din drama „12 ani de sclavie“ FOTO Getty Images
Lupita Nyong’o (33 de ani) a câştigat un trofeu Oscar, în 2014, pentru rolul din drama „12 ani de sclavie“ FOTO Getty Images

Lupita Nyong’o, premiată la Oscar pentru rolul secundar din filmul „12 ani de sclavie“, îl acuză pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală. Actriţa povesteşte două episoade în care producătorul a constrâns-o să întreţină relaţii sexuale „pentru a avansa în carieră“.

Actriţa Lupita Nyong’o (33 de ani) a povestit într-un articol pentru ziarul New York Times cum producătorul hollywoodian Harvey Weinstein a încercat să o constrângă în a întreţine relaţii sexuale, „pentru a ajunge departe“ în carieră. 

Pe când era încă studentă la Yale şi se afla la o decernare de premii în Berlin, în anul 2011, producătorul hollywoodian i-a făcut tinerei actriţe o invitaţie la reşedinţa sa, pentru a viziona un film, după ce au luat prânzul la un restaurant din apropiere, unde, povesteşte actriţa, Weinstein i-a comandat un cocktail cu vodkă şi a insistat să bea, în ciuda refuzurilor sale, povesteşte actriţa. 

După masă, au ajuns la reşedinţa mogulului, unde a fost prezentată îngrijitorilor casei, dar şi copiilor lui, urmând să vizioneze un film împreună cu aceştia. La scurt timp după aceea, Weinstein a insistat să-l însoţească afară din încăpere: „am refuzat, spunându-i că vreau să vizionez filmul în continuare, dar a insistat pe un ton autoritar, de parcă aş fi fost unul dintre copiii lui. Nu voiam să provoc o eventuală dispută în faţa copiilor, aşa că am dat curs insistenţelor lui. I-am explicat că vreau cu adevărat să continuăm vizionarea filmului. Mi-a răspuns că ne vom întoarce imediat înapoi“, explică actriţa. 

image

Lupita Nyong'o FOTO Getty Images

„Harvey m-a condus către dormitorul lui şi mi-a spus că ar vrea să-mi facă un masaj. Credeam că glumeşte, dar nu era aşa. Pentru prima dată, de când l-am cunoscut, m-am simţit în pericol. M-am panicat puţin şi m-am gândit să-i spun repede că pot să-I ofer eu un masaj lui, în schimb: mi-ar fi permis să deţin fizic controlul, pentru a şti exact unde îşi ţine mâinile în tot acest timp“, povesteşte Nyok’o.

După ce şi-a dat cămaşa jos şi a început să-i facă masaj, Weinstein a întrebat-o dacă poate să-şi dea şi pantalonii jos, dar actriţa i-a răspus că ar prefera să nu facă acest lucru, pentru că ar fi un gest care ar face-o să se simtă extrem de incomod, potrivit spuselor actriţei. În ciuda prostestelor sale, Harvey s-a ridicat şi s-a dezbrăcat de pantaloni, moment în care actriţa s-a îndreptat spre uşă: 

„Am deschis uşa şi am rămas în tocul uşii. Harvey s-a îmbrăcat şi a menţionat din nou că sunt o femeie foarte încăpăţânată. Am zâmbit în încercarea de a ieşi în siguranţă din acea situaţie. Eram, totuşi, în casa lui, iar potenţialii martori - îngrijitorii casei - erau toţi, aparent în mod strategic, într-o cameră izolată fonic“, adaugă actriţa care, gândindu-se apoi la incident, a încercat să se convingă că nu a încercat nimic sexual, de fapt, şi că a fost doar o situaţie stânjenitoare. Întâlnindu-l apoi la diferite evenimente şi văzându-l în compania mai multor femei care nu păreau deranjate în acel moment de compania lui, s-a gândit, încă o dată, că n-a fost nimic grav şi a încercat să uite incidentul. 

harvey weinstein foto guliver/getty images

Harvey Weinstein FOTO Getty Images

Câteva luni mai târziu, însă, Harvey Weinstein a invitat-o să bea ceva cu el, după ecranizarea unui film, la un restaurant, şi, povesteşte actriţa, i-a lăsat impresia că acolo va fi un soi de petrecere, fiind mai multe persoane invitate. 

După ce un şofer a transportat-o la restaurant, a fost informată de asistenta personală a lui Weinstein că la întâlnire vor participa doar ei doi, iar după ce producătorul a ajuns la masa rezervată, asistenta a plecat imediat. După ce au servit aperitivele, Weinstein i-ar fi propus să servească felul principal, la etaj, unde îi aştepta o cameră privată:

„I-am spus că prefer să cinez în restaurant, totuşi. Harvey mi-a spus apoi să nu mai fiu atât de naivă şi că dacă vreau să ajung actriţă, atunci ar trebui să fiu dispusă să fac genul acesta de lucruri. Mi-a spus, de altfel, că s-ar mai fi întâlnit cu faimoasele actriţe X şi Y şi uite unde au ajuns datorită acestui lucru“, a scris Lupita Nyok’o. 

„Nu ştiu ce să spun despre cariera ta, dar tu vei fi în regulă“

Actriţa i-a refuzat propunerea, apoi a mers să ia un taxi din faţa restaurantului: „Înainte să urca în taxi şi să plec, trebuia să mă asigur că nu am trezit vreo bestie care va face totul să-mi distrugă numele şi şansele de a avea o carieră în industria filmului. I-am spus: «Vreau să ştiu dacă suntem în regulă» şi mi-a răspuns: «Nu ştiu ce să zic de cariera ta, dar tu vei fi în regulă.» Mi s-a părut o ameninţare, dar şi o asigurare în acelaşi timp“, a declarat actriţa premiată cu Oscar. 

Ultima dată când l-a văzut pe Harvey Weinstein, mărturiseşte Nyong’o, a fost în anul 2013, la petrecerea de după premiera filmului „12 ani de sclavie“, când Weinstein a făcut un comentariu cu privire la „rapida ei ascensiune în industrie“, după care şi-a cerut scuze pentru „felul cum a tratat-o“ şi i-a promis că o va „respecta pe viitor“. Actriţa i-a mulţumit, dar a promis să nu lucreze niciodată cu el. 

Într-o declaraţie pentru E! News, purtătorul de cuvânt al producătorului a declarat că „Domnul Weinstein îşi aminteşte diferit întâlnirile pe care le-au avut, însă, e convins că Lupita este o actriţă genială şi o prezenţă importantă în idustrie“. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite