Marius Florea Vizante, mesaj dur privind situaţia dramatică din teatre: „Dobitocii care decid astăzi au cheltuit de ieri viitorul! Să vă fie ruşine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Florea Vizante
Marius Florea Vizante

Actorul Marius Florea Vizante a transmis un mesaj dur în contextul situaţiei critice în care se află instituţiile de cultură din ţară, acuzându-i pe cei care au putere de decizie, pe care îi cataloghează drept dobitoci şi inculţi.

Insituţiile de cultură sunt lovite în plin de tăierile bugetare şi riscă să ajungă în imposibilitatea de a mai produce spectacole. Conducerea Teatrului Naţional din Bucureşti a fost deja forţată să dea afară 54 de colaboratori din corpul tehnic, oameni fără de care piesele de teatru nu se pot juca.  La fel s-a întâmplat şi la ARCUB, acolo unde 31 de oameni au fost trimişi în şomaj, în timp ce la Teatrul Dramaturgilor Români în jur de 13 persoane au rămas fără contract de muncă. Cele două instituţii se află în subordinea Primăriei Capitalei, în timp ce Teatrul Naţional este finanţat de Ministerul Culturii.

În acest context, Marius Florea Vizante acuză miniştrii, primarii, consilierii culturali şi directorii de instituţii pentru proasta gestionare a bugetelor. „Dobitocii care decid astăzi au cheltuit de ieri viitorul!“, susţine actorul, care subliniază că situaţia nu este nouă, ci a fost ignorată până s-a ajuns într-un punct critic. 

„În teatre e jale: oameni lăsaţi pe drumuri, contracte neonorate de luni de zile, ba, sunt unii (scenografi, muzicieni, ateliere de producţie, etc.) care au mai şi cheltuit, din banii proprii, ca spectacolele să iasă la timp. De ce s-a ajuns aici? Pentru că dobitocii care decid astăzi au cheltuit, de ieri, viitorul! Au dublat salarii aiurea, au mărit pensii, scheme, au plătit contracte astronomice unor nimeni lucioşi, au purjat festivaluri tembele şi-mi imaginez că e la fel şi-n alte domenii (cei care decid se aseamănă înfricoşător de mult!). Falimentul e dovedit, nu văd vinovaţii plătind. Guvernul a tărăgănat bugetul, primăria s-a ocupat de serbări inepte, însă nu pot să nu-i învinovăţesc şi pe directorii de instituţii (au aprobat proiecte când era evident că nu se pot onora!). Au ciugulit fericiţi din căuşul palmelor pesediste, pe vreme cheltuielilor fără cap, cred că ar fi momentul să se şi pălmuiască acum cu ele. Să vă fie ruşine miniştrii, primari, consilieri culturali şi directori de instituţii. Cum veţi achita facturile oamenilor neplătiţi de luni de zile? Cum veţi suporta o naţiune tembelizată de nepriceperea şi hoţia voastră? Inculţilor!“, a scris Vizante pe Facebook. 

La sfârşitul spectacolelor „Orchestra Titanic“ şi „Viforul“, jucate pe 26 iunie la Teatrul Naţional, actorii Mihai Călin şi Marius Manole au ieşit la rampă într-un gest de protest faţă de tăierile bugetare. Ei au prezentat situaţia dramatică şi au făcut apel la guvernanţi să vină cu soluţii. 

Managerul TNB, Ion Caramitru, a declarat că în opinia sa „cultura românească este în faliment“. Pe de altă parte, Mihai Călin îl critică spunând că acesta conduce instituţia de cultură în mod dictatorial şi a folosit o mare parte din resursele teatrului pentru avantajul personal.

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite