Johnny Hallyday, cel mai mare star rock al Franţei, comparat cu Elvis Presley, a murit la vârsta de 74 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Johnny Hallyday a vândut peste 100 de milioane de discuri în cei peste 50 de ani de carieră FOTO Guliver/Getty Images
Johnny Hallyday a vândut peste 100 de milioane de discuri în cei peste 50 de ani de carieră FOTO Guliver/Getty Images

Cântăreţul francez Johnny Hallyday a încetat din viaţă, în noaptea de marţi spre miercuri, din cauza unui cancer pulmonar, arată News.ro.

Supranumit părintele rock and rollului francez, Johnny Hallyday a murit la vârsta de 74 de ani, în casa lui din Marnes-la-Coquette, din vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse şase zile internat într-o clinică, a anunţat soţia sa, Laeticia (42 de ani), într-un comunicat. 

„Johnny Hallyday a plecat. Scriu aceste cuvinte fără să cred asta. Şi totuşi aşa este. (...) Ne părăseşte în această noapte aşa cum a trăit de-a lungul întregii sale vieţi, cu curaj şi demnitate“, a scris ea.

Într-un comunicat transmis de la Palatul Élysée, Emmanuel Macron i-a adus un omagiu lui Johnny Hallyday, parafrazând titlul unui cântec interpretat de artist: „On a tous en nous quelques chose de Johnny“ (Avem toţi ceva în noi din Johnny). 

„De la Johnny Hallyday nu vom uita nici numele, nici gura, nici vocea, mai ales interpretările, care, cu lirismul lui dur şi sensibil, aparţin astăzi pe deplin istoriei cântecului francez. El a făcut ca o parte din America să intre în Panteonul naţional. De-a lungul generaţiilor, el s-a imprimat în viaţa francezilor. I-a cucerit cu o generozitate aşa cum stau mărturie concertele sale: uneori măreţe, uneori intime, uneori excesive, uneori în săli modeste (...). Nu a îmbătrânit niciodată pentru că el niciodată nu a trişat. Pentru că a rămas simplu şi îndrăgostit de viaţă. Şi pentru că ştia că secretul de a nu îmbătrâni este să ai mai multe vieţi. Până la capăt, el va fi această prezenţă familiară, această voce de atâtea ori imitată, această personalitate care a îndrăznit să trăiască ce-i mai bun, transmiţând o energie frăţească publicului care îi striga: «Que je t'aime». Acest public, care astăzi este în lacrimi iar toată ţara în doliu“, a scris preşedintele Franţei. 

johnny hallyday si sotia foto getty images

Johnny Hallyday, alături de soţia sa Laetitia, cu 32 de ani mai tânără FOTO Getty Images

Hallyday a avut o sănătate fragilă agravată de excesele de alcool, droguri şi tutun. În decembrie 2009 a fost spitalizat în SUA şi i-a fost indusă coma pentru a fi tratat de o gravă problemă respiratorie. Iar în martie 2017, el dezvăluia la 73 de ani că suferă de cancer la plămâni. La 17 noiembrie 2017, el a fost internat de urgenţă pentru o insuficienţă respiratorie şi a fost supus unei noi şedinţe de chimioterapie. 

Pe numele său real Jean-Philippe Léo Smet, el s-a născut la Paris în Franţa ocupată a anului 1943. Fiul unui top model Huguette Clerc şi al artistului belgian de ''music-hall'' Léon Smet, el a locuit la Londra cu mătuşa şi soţul acesteia, un artist de variete de la care şi-a luat numele artistic. Francezii îl numeau simplu „Johnny al nostru“.

Hallyday, părintele rock and roll-ului francez şi al twistului în cei peste 50 de ani de carieră şi 900 de cântece, a devenit o mare stea cu peste 100 de milioane de discuri vândute din cele 46 de albume de studio, 25 de albume live, opt filme şi 18 discuri de platină. De-a lungul carierei sale, a întreprins peste 100 de turnee.

Cunoscut drept „Elvis francezul“, în Franţa Johnny Hallyday a fost mereu comparat cu Elvis Presley. A fost tocmai piesa „Loving you“, a mult admiratului său Presley, cea care l-a determinat să devină cântăreţ şi să cânte în cluburile de noapte. În 1960 el a lansat primul său single şi album, „Hello Johnny“, iar un an mai târziu lansa primul său succes discografic, o versiune franceză a „Let's Twist Again“, intitulată „Viens danser le twist“, care a devenit disc de aur. Începând de atunci el şi-a consolidat popularitatea preluând piese clasice de rock and roll. 

Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără: „Requiem pour un fou'“, „Ma gueule“, „L'Idole des jeunes“, „Que je t'aime“, „J'ai pleuré sur ma guitare“, „Quelque chose de Tennessee“ şi „De l'amour“. Cel mai faimos rocker francez al tuturor timpurilor a cântat în duet cântăreaţa italiană Laura Pausini în 2006 piesele „La loi du silence“ şi „Come Il Sole All'improvviso“, iar în 2008 a colaborat cu artistul spaniol Loquillo la albumul său Balmoral, la piesa „Cruzando el paraíso“.

Din discografia sa amintim: „Rock a Memphis“ (1975, Philips), „La Terre Promise“ (1975); „Derriere l'Amour“ (1976), „A Partir de Maintenant...“ (1980), „Entre Violence et Violon“ (1983); ''Rock'n'Roll Attitude'' (1985); ''Gang'' (1986); ''Cadillac'' (1989); ''Lorada'' (1995); ''A la vie, a la mort!'' (2002); ''Ma Vérité'' (2005); ''Le Coeur d'un homme'' (2007); ''Ça ne finira jamais'' (2008); ''Jamais seul'' (2011). 

Hallyday a fost căsătorit prima dată cu cântăreaţa franceză Sylvie Vartan, în 1965, mamă a fiului său David Hallyday, cu care a format, până la despărţirea sa în 1980, un cuplu la modă. În 1996, cântăreţul s-a căsătorit cu modelul Laeticia Marie Christine Boudou (n.r.- devenită Laeticia Hallyday), împreună cu care are două fiice, Joy şi  Jade Odette Désirée. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite