Amintiri despre Regele Mihai: „Îl auzeam plângând în hohote pe dinăuntru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Regală şi loclnici din Săvârşin FOTO Marcu Constantin
Familia Regală şi loclnici din Săvârşin FOTO Marcu Constantin

Mulţi arădeni au fotografii cu Regele Mihai şi multe amintiri de la diferite evenimente care au avut loc în judeţ. Acum toţi îşi exprimă regretul şi postează pe site-urile de socializare amănunte despre întâlnirile lor cu Regele.

La Arad, la sediul Asociaţiei „Amicii regelui Mihai” a fost deschisă o carte de condoleanţe, iar Tiberiu Dekany, co-preşedintele Asociaţiei Amicii Regelui Mihai din România, a anunţat că astăzi (miercuri) are loc slujba de pomenire în Onoarea Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, oficiată de către Înalt Prea Sfinţitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, la Catedrala Ortodoxa de la Podgoria.

Eli Lăslean, creatoare de modă a primei doamne a României, a postat pe site-ul de socializare Facebook următorul mesaj:  „Regele Mihai a fost pentru mine icoana din casa părintească...Tata îmi povestea cum a făcut armata şi l-a întâlnit pe Rege... şi o lacrimă îi aluneca pe obraz... L-a iubit mult, era regalist convins... iar mama îmi povestea ce frumoasă era Regina, mama Regelui... Am fost fericită când l-am întâlnit pe Rege şi am simţit ceea ce nu se poate exprima... A fost un exemplu de demnitate şi decenţă! Rămas bun, Majestate, drum lin către îngeri!”.

Arădeanca Adela Cristea a postat şi ea o fotografie veche în care se vede ea şi Regele şi a scris următorul mesaj: „În urmă cu doar o lună îmi aminteam de întâlnirea asta, de acum 20 de ani. România a pierdut în acei ani o mare şansă. Apoi multe altele. Iar azi l-a pierdut pe cel care spunea: «Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri". Şi nu ne purtăm deloc bine cu ţara împrumutată de la copiii noştri. Iar acum am rămas singuri. O zi cu adevărat tristă. Dumnezeu să te odihnească în pace Majestate!”.

adela si regele

Primarul oraşului Pecica are şi el amintire cu Regele Mihai: „Chiar dacă mulţi dintre noi sperau la o recuperare, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a fost răpus de boală şi a trecut la cele veşnice. În această imagine realizată acum şapte ani, de Crăciun, la Castelul Săvârşin, Regele era în condiţie fizică şi mentală foarte bună şi prefer să îl păstrez în memorie în acest fel. Sunt convins că o să continuăm să organizăm la Pecica evenimentele deja-tradiţionale din mai şi octombrie, pentru a cinsti memoria Majestăţii Sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Fie-i ţărâna uşoară şi amintirea mereu vie!”.

petru antal si regele

Primarul alături de Majestatea Sa

Un mesaj emoţionat vine de la fostul rector al Universităţii “Aurel Vlaicu “, actualmente preşedintele Casei Româno-Chineze, filiala Arad, Lizica Mihuţ.

„Nu-mi e ruşine să recunosc că am plâns. Universitatea “Aurel Vlaicu “ a fost prima instituţie academica din Romania care i a conferit regelui Mihai, înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa, la propunerea domnilor Comiuc şi Dekany, copreşedinţi ai Asociaţiei “Amicii Regelui Mihai“, o asociaţie admirabila prin dăruirea şi sacrificiile sale materiale şi nu numai. În cadrul festivităţii, stăteam alături de regele Mihai şi susţineam un Laudatio pentru care mă pregătisem câteva luni. Îl auzeam pe regele Mihai plângând in hohote pe dinăuntru. Fusese învăţat, probabil să plângă numai pe dinăuntru. Este greu de exprimat în cuvinte acel moment unic, în care o sală arhiplină alcătuită în mare parte din bătrâni regaliştii, dar şi de tineri, toţi cu lacrimi în ochi, îşi omagiau, întâia datî, Regele! Rememorez şi acum cu emoţie acele momente, iar pledoaria Majestăţii Sale pentru Democraţie şi Libertate, pentru Identitate şi Demnitate trebuie să constituie pentru noi un liant al Concordiei şi Unităţii Naţionale”, a scris Lizica Mihuţ. 

Mult mai multe amintiri cu Regele au locuitorii de la Săvârşin, unde Majestatea sa petrecea sărbătorile. Toţi spun că le-a rămas un gol în suflet, mai ales că au stat de multe ori chiar la masă cu Regele.

„Suntem copleşiţi. La noi a umblat în casă, aici în curte am organizat câteva mese. Avem şi poze cu Majestatea lui şi cu familia lor. Bunicul soţiei mele era prieten cu Regele, când erau tineri se luau la trânte”, spune Marcu Constantin, unul dintre localnicii din Săvârşin.

Mai puteţi citi: 

La sediul „Amicii Regelui Mihai” din Arad a fost deschisă o carte de condoleanţe

Locuitorii din Săvârşin plâng după Regele Mihai. „Vă îndemn să aprindeţi o ultimă lumină pentru acea Românie demnă pe care Mihai I a iubit-o“

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite