Gwyneth Paltrow vrea să îmbătrânească frumos: „Sinceră să fiu, îmi cam elaborez planul de longevitate”

0
Publicat:

Ajunsă la 51 de ani, actriţa Gwyneth Paltrow este mai puţin preocupată de cariera artistică şi mai mult centrată pe mijloacele de a obţine o viață lungă și sănătoasă.

Gwyneth Paltrow, foto arhivă
Gwyneth Paltrow, foto arhivă

„Am început să explorez un fel de lume a bunăstării și a atenției”, a spus ea, pentru Business Insider, în timpul unui webinar pentru a-și promova parteneriatul cu noua aplicație de meditație, „Moments of Space”.

Cunoscându-i istoricul familial, precauția vedetei este de înțeles.  Tatăl ei a fost diagnosticat cu cancer la 54 de ani. Zece ani mai târziu, şi mama sa, actrița Blythe Danner, a primit acelaşi diagnostic, pentru acelaşi tip de cancer.

„Tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer la 54 de ani, ceea ce pentru mine este la doar trei ani distanță, şi e o nebunie pentru mine să mă gândesc la asta”, a declarat Gwyneth Paltrow pentru Business Insider.

Regizorul şi producătorul Bruce Paltrow, tatăl vedetei, a murit din cauza complicațiilor cancerui la gât câțiva ani mai târziu, în octombrie 2002, la vârsta de 58 de ani. Gwyneth Paltrow era cu el: la acea vreme sărbătoreau la Roma ziua ei de naștere, când ea împlinea 30 de ani. În 2018, mama ei, actrița Blythe Danner, a fost şi ea diagnosticată cu același cancer, dar a supraviețuit și are acum 81 de ani.

Moartea tatălui a fost un moment de cotitură penntru Gwyneth Paltrow, care a  trecut de la statutul de actriță extrem de respectată, câștigătoare a unui Premiu Oscar, la cel de simbol suprem al unei vieți aspiraționale. Apoi şi-a deschis o afacere în domeniu, în valoare de 250 de milioane de dolari. Modelul ei de afaceri în calitate de director executiv constă în a vinde lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le pot avea, cum ar fi covorul de terapie termică cu pietre prețioase Goop, în valoare de 1.049 de dolari, sau uleiuri de şarpe, cu efecte benefice pentru sănătate.

Longevitatea este un subiect în vogă

Pentru că trăim o vreme în care longevitatea este un subiect în vogă, gata să fie exploatat, cum se gândește regina culturii wellness, cu milioane de dolari la dispoziție și cu unele neliniști legate de sănătate, la viaţa sa?

Departe de a împărtăşi opiniile vedetelor care cheltuiesc miliane de euro pe an pentru a dovândi longevitatea, Gwyneth Paltrow are o abordare echilibrată și relaxată asupra acestui subiect, deşi recunoaşte că lucrează la elaborarea unui plan în acest sens.

„Știm cu toții ce trebuie să facem pentru longevitate, nu-i așa?” spune ea, sugerând că soluţia se află la îndemâna oricui, nu numai a celor care dispun de foarte mulţi bani.

„Toată lumea este obsedată de medicina longevității în acest moment și se pare că există niște numitori comuni cu adevărat consecvenți. (...) Somnul este superimportant. Gestionarea gândurilor tale, a minții tale cred că este foarte importantă în gestionarea răspunsului la stres. Stresul poate face ca sistemul tău imunitar să nu funcționeze la fel de bine, iar acest lucru este bine documentat. De asemenea, cred că și calitatea relațiilor și apoi, bineînțeles, să nu consumați prea mult alcool, zahăr, tot felul de lucruri de acest gen” - enumără Gwyneth Paltrow câţiva dintre factorii pe care îi consideră importanţi în a îmbătrâni frumos.

„Vreau o viață frumoasă, lungă și sănătoasă”

Opiniile ei se bazează pe mai multe studii, mai vechi sau mai recente, care au făcut legătura între calitatea legăturilor sociale, alimentaţie, evitarea stresului prin meditaţie şi longevitate.

Dieta adoptată de frumoasa actriţă, densă în nutrienți şi care limitează alimentele procesate, seamănă cu dieta mediteraneană, care este considerată pe scară largă cel mai sănătos mod de a mânca. De asemenea, ea şi-a creat ca rutină mersul pe jos, despre care o mulţime de studii amintesc ca fiind extrem de benefic pentru sănătate şi longevitate.

Gwyneth Paltrow a menţionat, de asemenea, ca sursă de inspiraţie pentru rutina sa zilnică documentarul Netflix de anul trecut despre Zonele Albastre, care sunt regiunile cu cei mai mulți centenari.

Aşadar, vedeta a ales să ducă o viaţă cât mai simplă, în care să integreze elementele benefice şi să elimine stresul: se bucură de compania celor dragi, se mișcă des și mănâncă alimente integrale, inclusiv fasole și cartofi.

„Sincer să fiu, îmi cam elaborez planul de longevitate”, a mărturisit ea. „Pentru mine, testarea este foarte importantă, așa că îmi place să-mi fac analize de sânge. Există toate aceste noi protocoale incredibile de screening pentru a scana markerii tumorali din sânge, tot felul de imagini avansate și alte lucruri de acest gen. Și pentru că ambii mei părinți au avut experiențe cu cancerul, probabil că sunt un pic mai proactivă decât o persoană obișnuită”, a mai spus vedeta.

Gwyneth Paltrow spune că vrea să rămână, în general, deschisă la știința emergentă, dar nu este obsedată de a trăi mai mult.

„Practica mea de longevitate va evolua cu adevărat cu cât învăț mai mult. Și cred că vreau doar să rămân foarte deschisă la modalitățile emergente și la știința în jurul a ceea ce va arăta acest lucru în următorii 10 ani sau cam așa ceva. (...) De asemenea, nu vreau să trăiesc la nesfârșit. Nu sunt unul dintre acei oameni”, spune Gwyneth Paltrow, râzând. „Vreau o viață frumoasă, lungă și sănătoasă, dar nu vreau să trăiesc până la 165 de ani sau ceva de genul acesta” – a mai spus actriţa.

Meditaţie şi exerciţii fizice în fiecare dimineaţă

După cum vă vor spune experții în longevitate, a trăi o viață lungă presupune în principal să faci lucruri „plictisitoare”, cum ar fi să mănânci legume și să dormi bine, în mod constant.

„La 20 de ani, nu prea aveam o rutină de dimineață. (...). Fie ieșeam cu prietenii și dormeam până târziu, fie mă trezeam foarte devreme pentru a merge pe platou”, spune actriţa.

Și, deși este mai bine să începi să ai obiceiuri sănătoase cât mai devreme în viață, nu este niciodată prea târziu să faci schimbări pozitive. Acum, la fel ca multe alte persoane care consideră că starea de bine este mai importantă decât orice altceva, ea se pregătește pentru ziua de azi cu meditație și exerciții fizice în fiecare dimineață. „În cea mai mare parte a vieții mele de adult, am avut o rutină de dimineață, care implică puțină meditație și exerciții fizice”, spune Gwyneth Paltrow.

Ea este o susținătoare a meditației „cu ochii deschiși”, care încurajează oamenii să fie atenți la orice moment al vieții de zi cu zi, fie că este vorba de naveta cu trenul sau de descărcarea mașinii de spălat vase.

„Odată ce înveți cum să faci meditația cu ochii deschiși - ceva ce poți încorpora literalmente în orice moment - poți fi implicat în lume, dar în același timp foarte conectat cu tine însuți”, a spus ca o concluzie Gwyneth Paltrow.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite