Dan Negru: „Cer şi eu CNA-ului să scoată în afara legii filmele cu propagandă comunistă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedeta Antenei 1 Dan Negru a comentat retragerea temporară a filmului „Pe aripile vântului“, considerat rasist, de pe platforma HBO Max, pentru a fi „recontextualizat“.

Filmul „Pe aripile vântului“, caracterizat de unii istorici revizionist, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite. 

Reprezentanţii HBO Max au anunţat că au eliminat temporar filmul de pe platforma lor pentru a adăuga un mesaj de avertizare pentru public, având în vedere că lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1933, este considerat rasist.

Acest lucru a iscat controverse printre cinefili, iar Dan Negru a comentat la rândul său pe marginea subiectului, într-un mesaj pe Facebook. 

«Gone with The Wind» / «Pe aripile vântului» e un spin vechi în cultura americană. Dar noi suntem revoltaţi şi avem păreri. Nu suntem revoltaţi că televiziunile româneşti difuzează săptămânal filme cu propagandă comunistă, dar ne enervează ce fac americanii cu «Pe aripile vântului». Interzicerea filmului era o chestiune de timp şi ăsta a fost momentul prielnic“, a scris Dan Negru.

Prezentatorul Antenei 1 a continuat: „La premiera filmului organizatorii au îmbrăcat câţiva negri în sclavi ca să redea atmosfera filmului? Printre ei se afla un copil de 10 ani: Martin Luther King Jr. care avea să devină cel mai mare luptător pentru drepturile celor de culoare din America. Prezenţa lui Martin Luther King la premiera filmului e un subiect vechi, controversat şi dezbătut în istoria Americii. Motivul rasismului e dat de faptul că în film negrii joacă rolul unor oameni fericiţi într-o epoca în care erau hăituţi. Ăsta e reprosul încă de acum 50 de ani! Filmul e interzis de mulţi ani în diferite reţele de cinema din America şi pe diferite canale TV. Nu e o noutate pentru el. De asta e bine sa ştim că «Gone with The wind» e o dispută veche în cultura americană şi greu de înţeles de noi“.

Dan Negru a continuat prin a susţine, în mod ironic, că se va adresa CNA-ului pentru a cere ca filmele cu propagandă comunistă să fie scoase „în afara legii“. 

„Dacă i-ai arăta unui american filmele româneşti cu comunişti, n-ar avea nicio părere. Că n-au trecut prin asta. Familia mea, deportată în Bărăgan de comunişti, vede însă altfel filmele cu propaganda comunistă difuzate săptămânal la televizor. Uite de asta, într-o ţară în care organizaţiile politice cu caracter comunist sunt interzise prin lege, cer şi eu CNA să scoată în afara legii filmele cu propaganda comunistă în care comuniştii sunt eroi. N-o va face, evident, dar înainte să-i judecam pe ei cu «Aripile Vântului», să dăm o tură şi în curtea noastră. Dacă nu azi, mâine. Că şi mâine e o zi...“, a fost mesajul lui Dan Negru. 

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite