„Cum iubesc bărbaţii“ Mihaelei Rădulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Rădulescu lansează cartea „Cum iubesc bărbaţii“, o incursiune în adevăratul înţeles pe care sentimentul iubirii îl capătă atunci când este trăit diferit de către femei şi de către bărbaţi. Cea de-a patra carte a vedetei TV, lansată la editura Polirom, va fi expusă la târgul Bookfest (28 mai - 1 iunie), din Capitală, urmând să fie promovată de autoare printr-un turneu în toată ţara. Cartea include articolele autoarei apărute în reviste.

„«Cum iubesc bărbaţii» nu e un studiu despre ei, ci mai mult despre noi, femeile care vrem să fim iubite şi avem atâtea de dăruit“, scrie Mihaela Rădulescu (44 de ani) despre noua ei lucrare. Vedeta propune o incursiune în lumea bărbaţilor pe care i-a iubit, viziunea femeilor asupra modului în care bărbaţii înţeleg afecţiunea, precum şi felul în care despărţirile oferă momente de reflecţie benefice unor schimbări de bun augur. „Dacă am să fac un «patchwork» (n.r. - amestec) din toate iubirile astea şi din toţi aceşti bărbaţi ce mi au locuit sufletul, o să l intitulez «iubirea vieţii mele», chiar dacă e din bucăţi mai mici sau mai mari, mai viu colorate sau mai sobre, alb negru. Sunt iubirile mele, iar ei sunt bărbaţii care m au iubit, fiecare altfel, cu alte abilităţi sau slăbiciuni, în diferite tonalităţi şi până unde am putut şi eu să i iubesc“, scrie autoarea în capitolul intitulat „Singurătatea dintre două iubiri“.

Fragment din „Singurătatea dintre două iubiri“

Tocmai s-a terminat o relaţie şi, după consumul excesiv de şerveţele şi regrete, ne trezim iar în singurătatea de care uitaserăm. O umplem cum putem, căci nu mai suntem aşa de antrenate nici să ne bem cafeaua singure, nici să umplem un pat gol. Într-una din aceste singurătăţi m am apucat de fumat. În alta, mi-am schimbat nuanţa părului. Carevasăzică am simţit nevoia să schimb ceva, chiar dacă, în ambele cazuri, rezultatul nu era un câştig - noua freză era un dezastru, iar fumatul mi-a trecut rapid, căci nu mă cucerise cu mirosul din haine, păr, de pe mâini, bleah... Psihologul ar zice că nevoia de a opera schimbări după o despărţire înseamnă că te simţi cumva vinovată, chiar dacă nu vrei să admiţi, şi vrei să faci corecţii, de parcă fiinţa care erai deunăzi nu era corespunzătoare. Aiurea, i-aş spune psihologului, e doar felul femeii de a se pregăti pentru următoarea iubire. În toiul lacrimilor şi al condamnării bărbatului pentru nenorocirea provocată, suntem aproape convinse că va apărea rapid un înlocuitor, desigur, mai trainic şi mai frumos, ca podul din cântecel. Uneori minunea se întâmplă, alteori pe râu în jos nu găseşti nici un bărbat de care să nu-ţi fie teamă. Da, teama de a iubi din nou ne lăbărţează singurătăţile, de parcă emoţiile-s tăioase, iar noi, prea sensibile. Când ne mai încumetăm să ne lăsăm duse de vreo vrajă, ne clădim speranţe cât un munte şi de acolo, din înălţimea piscului pe care ne am cocoţat ca să iubim, ne prăvălim, cu iluzii cu tot, în râpa altei singurătăţi. Nu-i de mirare că ne întărim, dacă suntem soiul rezistent, şi că, la următoarea ascensiune, vom avea şi ceva echipament de salvare, la o adică.

mihaela radulescu

Şi totuşi, singurătatea dintre două iubiri are avantajul că-ţi oferă timp şi spaţiu pentru tine. Îţi reiei legăturile cu prietenii şi familia, pasiunile şi tabieturile pe care le ai ţinut ascunse, ca să fii perfectă pentru el, mai faci şi concesii principiilor de până atunci şi, ceva mai nerăbdătoare, începi să priveşti în jur sau măcar să vezi privirile îndreptate spre tine, pe care le ai scăpat din vedere când îţi intrase în comă încrederea în tine. La fel de anapoda, dar cu satisfacţii ceva mai trainice, începi să iubeşti peisaje, câini, cântece, spectacole şi tot ce s-a întâmplat să ratezi ocupându-ţi timpul doar cu el. Până la urmă, în singurătate poţi să te prefaci cel mai bine că eşti puternică şi că ştii ce vrei.“

Sunt iubirile mele, iar ei sunt bărbaţii care m-au iubit, fiecare altfel, cu alte abilităţi sau slăbiciuni, în diferite tonalităţi şi până unde am putut şi eu să-i iubesc Mihaela Rădulescu, vedetă TV

„O colecţie de emoţii“

„Un inventar al momentelor de fericire“ dintre un bărbat şi o femeie, scrierea Mihaelei Rădulescu prezintă două lumi care înţeleg diferit iubirea. În acelaşi timp, autoarea realizează „o colecţie de emoţii“ prilejuite de mai mulţi bărbaţi din viaţa ei. Astfel, unul dintre partenerii artistei reuşea să o impresioneze cu modul în care îi împletea părul în codiţe bizare, care îi încâlceau gândurile, altul avea grijă să nu-i lipsească nimic, în timp un altul îi era dragă în „ipostaza de femeie normală, nu celebră“.

Mai mult, ea nu uită de moravurile specifice femeilor, dar care sunt îndreptate tot spre persoana iubită. „Ne plac hainele şi parfumurile şi nu ne ajung niciodată, pentru că vrem să arătăm bine pentru voi şi abia apoi pentru restul lumii şi pentru că aşa suntem noi, femeile, dependente de simţuri“. Totodată, Mihaela nu uită să menţioneze că „sentinţa de condamnare pe viaţă a femeii la cratiţă“ a fost anulată, ceea ce face ca femeile să îşi dorească să conducă alături de bărbaţi, dar în acelaşi timp să nu îi lase pe aceştia la greu.

mihaela radulescu foto sever gheorghe

Mihaela Rădulescu FOTO Sever Gheorghe

Pasaj elborat din capitolul „Domnilor, dragilor, iubiţilor...“

Vrem şi noi să stăm lângă voi, chiar şi în toiul finalei Real Madrid cu Barcelona, nu vrem să fim doar slugile care vă asigură confortul vizionării. Daţi ne mereu un semn de iubire, căci altfel începem să ne uităm în jur... Nu plecăm de lângă voi din prea mult bine niciodată, ci doar în criza neiubirii, nepăsării, violenţei, lipsei de respect şi de înţelegere. Ah, şi mai plecăm când ne înşelaţi, căci e tare greu de dus trădarea. Iar când deveniţi un pericol pentru copiii minunaţi făcuţi împreună, şi atunci e posibil să plecăm, oricât v am iubi... Şi voi aveţi apucături moderne, căci aţi schimbat adesea femeile din viaţa voastră ca pe gadgeturi, înlocuindu le cu modelul nou, care n are chiar atât de multe opţiuni deştepte, ci doar... e altul şi arată mai bine ce puteţi... în ochii celor care nu s în stare să vă judece pentru ceea ce sunteţi... Noi vă iubim cum simţiţi lângă noi, zi şi noapte, chiar dacă voi ne iubiţi... altfel şi durează ani de zile să ne armonizăm şi să ne sincronizăm. Ciudat e că trec ani şi pierdem sincronizarea, ratăm armonia pentru care am muncit atât şi începem să ne încruntăm; în loc să ne înduioşăm, începem să fim ţâfnoşi, în loc să ne sărutăm, devastăm orice stare de bine cu problemele de supravieţuire, cu boli sau necazuri năvălite ca să ne încerce, cu părinţi care îmbătrânesc şi au atâta nevoie de noi, cu copii care devin tot mai problematici, dacă noi nu ne revenim.“

„«Cum iubesc bărbaţii» nu e un studiu despre ei, ci mai mult despre noi, femeile care vrem să fim iubite şi avem atâtea de dăruit. Din lista de bănuieli personale despre cum iubesc bărbaţii, aş extrage câteva, în joaca de-a analiza. Bărbaţii ne iubesc după cum au fost iubiţi de mamele lor; bărbaţii ne iubesc după cum au fost chinuiţi sau nu la prima iubire; bărbaţii ne iubesc pentru cât de mult avem grijă de ei; bărbaţii ne iubesc pentru că suntem diferite de toate femeile cu care s-au întâlnit; bărbaţii ne iubesc pentru că sunt dependenţi de binele cu care-i obişnuim (confort, sex, mâncare, curăţenie, copii bine crescuţi); bărbaţii iubesc... altfel, chiar alb-negru, deşi noi tot sperăm să vedem curcubeul, din exces de romantism;  bărbaţii vor sex şi ciorbă, noi, flori şi amor...“

„Cum ne iubiţi, aşa vă dăruim viaţa“

La sfârşit, autoarea oferă un sfat preţios pentru o iubire adevărată. „Iubiţi ne aşa cum ştiţi şi puteţi, doar să nu uitaţi că iubirea ar trebui să fie a doua bătaie a inimii voastre, nu doar o pasiune de timp liber sau o ieşire de avarie. Cum ne iubiţi, aşa vă dăruim viaţa“, încheie ea. Aceasta este a patra carte a vedetei după „Despre lucruri simple“ (2007), „Nişte răspunsuri“ (2009) şi „Întreabă-mă orice“ (2011).

Mihaela Rădulescu este una dintre cele mai importante vedete de televiziune din România, fiind recunoscută pentru succesul unor emisiuni precum „Duminica în familie“, „Steaua ta norocoasă“, „Gala“ şi „Punem pariu că-i vară“. A fost de patru ori „Femeia Anului”, a obţinut patru premii APTR şi a fost desemnată „Cea mai influentă persoană din media românească”. De la voluntariat pentru Crucea Roşie şi până la titlul de ambasador pentru România al organizaţiilor United Way şi Special Olympics, Mihaela Rădulescu s-a implicat şi a oferit sprijin în numeroase acţiuni caritabile. A fost primul jurnalist român care a transmis în direct, pentru Pro TV, gala decernării Premiilor Oscar, a participat ca reporter la trei ediţii ale Festivalului de la Cannes şi a filmat în zone de risc precum Irak şi Afghanistan.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite