Cu ce boli se luptă artiştii: Lil Wayne are epilepsie, iar Selena Gomez face chimioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreaţa americană Selena Gomez a recunoscut recent că a făcut chimioterapie, după ce a fost disgnosticată cu boala lupus, motiv pentru care şi-a anulat turneul australian din 2013. Lupta cu boala este însă dusă şi de alţi artişti. Avril Lavigne, Morgan Freeman şi Lil Wayne se numără şi ei printre celebrităţile a căror viaţa ar putea fi pusă în pericol în lipsa tratamentului.

Selena Gomez: Lupus

„Am fost diagnosticată cu lupus şi am urmat un tratament de chimioterapie. Acesta este adevăratul motiv al pauzei pe care am luat-o. Aş fi vrut să le spun oamenilor adevărul. Nu aveţi idee prin ce trec, fac chimioterapie. M-am abţinut însă până ce m-am simţit din nou sigură pe mine şi sănătoasă“, a spus Selena Gomez, într-un interviu acordat revistei „Billboard“.

Lupusul este o boală autoimună gravă dată de tulburările de funcţionare ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar al bolnavului indentifică celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi, prin urmare, le atacă. Primele simptome apar la nivelul pielii şi se manifestă prin roşeaţă, dar pot apărea şi dureri musculare şi articulare, umflături articulare, oboseală extremă, febră, dureri abdominale şi de cap.

Vă prezentăm în continuare bolile care, netratate, pun în pericol vieţile artiştilor.

Avril Lavigne: boala Lyme

FOTO Getty Images

image

„Credeam că voi muri“, a spus cântăreaţa canadiană, în vârstă de 31 de ani, atunci când a găsit curajul să vorbească despre clipele grele prin care a trecut de când a fost diagnosticată cu boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala căpuşelor“. Declaraţiile vedetei au fost făcute în urmă cu câteva luni, după ce presa a pus dispariţia artistei din peisajul muzical pe seama divorţului de soţul său, Chad Kroeger. Deşi cuplul s-a destrămat ulterior, adevăratul motiv pentru care Avril a intrat într-un con de umbră a fost boala Lyme, pe care a căpătat-o după ce a fost muşcată de o capuşă. „Simţeam că nu mai pot să respir, să vorbesc, să mă mişc. Credeam că o să mor“, a povestit artista, pentru revista „People“.

Până ca medicii să-i pună diagnosticul corect, cântăreaţa a îndurat luni de suferinţă, în care stările de rău şi indispoziţiile erau la ordinea zilei. După jumătate de an de tratament, Avril se simte mai bine, şi-a reluat activitatea muzicală şi a prins curaj să vorbească despre coşmarul prin care a trecut.

Lyme este o boală infecţioasă podusă de bacteria Borrelia Burgdorferi, care ajunge în corpul uman prin muşcătura de căpuşă. Nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii. Este foarte important de ştiut că infecţia se poate transmite prin sânge, de la mamă la făt.

Jessie J: Sindromul Wolff-Parkinson-White

FOTO Getty Images

image

„Sunt zile în care sunt perfect sănătoasă, iar în următoarea secundă simt cum mă prăbuşesc“, spune cântăreaţa, în vârstă de 27 de ani, despre boala sa, care, la 18 ani, i-a provocat un atac de cord. Sindromul Wolff-Parkinson-White este o malformaţie congenitală care provoacă bătăi neregulate ale inimii şi dificultăţi de respiraţie. Diagnosticul se face pe baza unei electrocardiografii.

Morgan Freeman: fibromialgie

FOTO Getty Images

image

Actorul american, în vârstă de 78 de ani, suferă de o boală incurabilă, care-i provoacă dureri cronice. Acestea au început în 2008, când, în urma unui accident de maşină, Morgan Freeman s-a îmbolnăvit de fribromialgie – o suferinţă non-inflamatorie care se manifestă prin durere cronică, oboseală, desprsie, tulburări de somn. De atunci, actorul are dureri puterncie şi constante la mâna dreaptă.

Lil Wayne: epilepsie

FOTO Getty Images

image

„Sunt epileptic şi sunt predispus la convulsii. Nu este nici prima, nici a doua, nici a treia, nici a patra, nici a şasea, nici a şaptea mea criză. Am suferit o grămadă de convulsii, doar că voi nu auziţi niciodată de ele“, a spus rapperul american, în vârstă de 33 ani, care se confruntă de ani în şir cu această boală, pentru revista „People“. În 2013, artistul a fost spitalizat o săptămână din cauza crizelor de epilesie, deşi gurile rele spun că abuzul de subtanţe interzise l-ar fi băgat în spital. Cu toate acestea, prietenii săi spun că experienţa spitalizării „l-a călit“, iar acum priveşte boala cu alţi ochi.

Rapperul a admis şi că suferă pierderi de memorie. Astfel, adeseori el se vede nevoit să apeleze la familie şi prieteni pentru a-i povesti ce s-a întâmplat.

Bono: glaucom

FOTO Hepta

image

Indiferent că este zi sau noapte, ca e la un concert sau la un eveniment caritabil, solistul trupei rock U2 apare tot timpul cu ochelari de soare la ochi. Bono, în vârstă de 55 de ani, a dezvăluit, anul trecut, de ce nu poate renunţa la acest accesoriu: suferă de glaucom, o boală ireversibilă care poate duce la orbire.

Artistul irlandez are glaucom de 20 de ani. Cu toate că mulţi au bănuit că singura boală de care suferă Bono atunci când apare cu ochelari de soare este vedetismul, solistul U2 a explicat că lumina îi afectează ochii, de aceea trebuie să poarte tot timpul acest accesoriu.

Într-o primă fază, glaucomul nu are simptome şi, de aceea, cele mai multe persoane constată că li se deteriorează vederea într-un stadiu avansat al bolii. Cei care suferă de glaucom au o senzaţie de disconfort la nivelul ochilor, lăcrimare persistentă ori vedere înceţoşată. Când aceste simptome sunt însoţite şi de durere intensă, migrene, stări de greaţă şi de vomă, glaucomul este deja avansat.

Nick Cannon: boală autoimună

FOTO Getty Images

image

Fostul soţ al cântăreţei Mariah Carey, Nick Cannon, a fost diagnosticat cu o boală autoimună similară cu lupusul, în 2012, după ce a fost spitalizat pe fondul unei crize de rinichi. Câteva săptămâni mai târziu, Cannon a ajuns din nou la spital, unde medicii i-au descoperit cheaguri de sânge la plămâni, potrivit site-ului perfecte.ro.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite