BBC şi-a cerut scuze: jurnalistul Martin Bashir a păcălit-o pe prinţesa Diana pentru interviul celebru după care a devenit faimos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţesa a murit în 1997, după ce maşina în care se afla a lovit tunelul Pont de l'Alma, din Paris
Prinţesa a murit în 1997, după ce maşina în care se afla a lovit tunelul Pont de l'Alma, din Paris

Postul BBC "nu a respectat standardele ridicate de integritate şi transparenţă" în legătură cu celebrul interviu al lui Martin Bashir din 1995 cu prinţesa Diana, este concluzia unei anchete independente. Jurnalistul a înşelat-o pe prinţesă şi pe fratele ei, Charles Spencer, şi apoi i-a minţit pe şefii săi de la BBC care au încercat să îngroape acuzaţiile.

Ancheta, realizată la 26 de ani de la difuzarea interviului, a mai constatat că jurnalistul Bashir a acţionat într-un mod „înşelător” şi a falsificat documente pentru a obţine interviul cu prinţesa Diana, arată observatornews.ro.

Televiziunea publică britanică a declarat că raportul arată că a comis „greşeli clare”, recunoscând că ar fi trebuit să depună mai multe eforturi pentru a face lumină în acest caz. Jurnalistul Martin Bashir spune că falsificarea documentelor „a fost un lucru stupid” pe care îl regretă, dar susţine că nu au nicio legătură cu decizia Dianei de a fi intervievată. 

Lordul Dyson, judecătorul care a condus ancheta, a stabilit că Bashir l-a înşelat pe fratele Dianei, Charles Spencer, arătându-i documente false pentru a-i câştiga încrederea, astfel încât să-l prezinte pe jurnalist prinţesei Diana. „După ce a fost prezentat prinţesei Diana, Bashir a reuşit să o convingă să acorde interviul”, se arată în raport. BBC şi-a cerut scuze pentru modul în care a obţinut acest celebru interviu cu prinţesa de Wales, acum mai bine de 20 de ani.

Lovitura dată de BBC

Interviul, difuzat la sfârşitul anului 1995, a fost o lovitură imensă pentru BBC. Până atunci niciun membru al familiei regale nu a mai vorbit atât de deschis despre viaţa familiei regale sau despre relaţiile dintre ei. În interviu, prinţesa Diana, mama prinţului William şi a prinţului Harry, a recunoscut că are o aventură, a spus că relaţia prinţului Charles cu Camilla Parker-Bowles (acum soţia sa, ducesa de Cornwall) a făcut-o să se simtă lipsită de valoare, a vorbit despre faptul că sunt „trei” persoane în mariajul ei. A dezvăluit că a avut bulimie şi că şi-a făcut singură rău. A sugerat că prinţul Charles nu s-ar putea adapta ca rege şi a acuzat că personalul prinţului Charles duce o campanie de defăimare împotriva ei. Peste 20 de milioane de oameni au urmărit interviul când a a fost difuzat şi a provocat controverse uriaşe.

Regina a cerut divorţul

La scurt timp după aceea, Regina le-a scris prinţului Charles şi prinţesei Diana spunându-le să divorţeze. Cuplu, separat din 1992, a divorţat în 1996. Prinţesa a murit în 1997, după ce maşina în care se afla a lovit tunelul Pont de l'Alma, din Paris. Însoţitorul ei, Dodi Al Fayed, cu care plecase în vacanţă, şi şoferul lor, Henri Paul, au murit în momentul impactului. Garda de corp a lui Al Fayed, Trevor Rees-Jones, a supravieţuit accidentului. Analizele au dovedit că şoferul băuse şi în timp ce încerca să fugă de fotografii care urmăreau maşina, a pierdut controlul şi s-a izbit de un stâlp de beton.

Figură controversată

Mulţi au rămăs surprinşi când s-a aflat că Bashir, un reporter junior de la BBC, fără contacte cunoscute cu familia regală, a obţinut interviul care i-a lansat cariera. Dar dezvăluirile făcute de prinţesă atunci au umbrit întrebările cu privire la modul în care a fost obţinut. Câţiva ani mai târziu, Bashir a plecat să lucreze pentru canalul ITV şi apoi pentru diferite reţele de televiziune din SUA. S-a întors în Marea Britanie în 2016 şi a fost reangajat de BBC, în calitate de editor pe teme de religie, post din care a demisionat din cauza sănătăţii la mijlocul lunii mai. În vârstă de 58 de ani, este acum unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Marea Britanie. Pe lângă Diana, el a făcut vâlvă şi pentru interviul său cu Michael Jackson, care a fost difuzat în 2003. Înaintea publicării raportului, Charles Spencer a postat pe Twitter o fotografie cu el şi Diana în copilărie, împreună cu mesajul: „Unele legături au în spate un drum foarte lung”.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite