Artistul care a renunțat la o decorație regală. „Felul în care Imperiul britanic a profitat de pe urma populaţiilor indigene mi-au deschis ochii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Alan Cumming, cunoscut din franciza "Spy Kids", mai multe producţii din seria cinematografică "X-Men" şi serialul TV "The Good Wife", a anunţat că a decis să înapoieze o decoraţie regală care i-a fost înmânată în anul 2009.

Alan Cumming
Alan Cumming

Motivul invocat de actorul Alan Cumming a fost "toxicitatea Imperiului britanic", informează AFP. Această luare de poziţie a actorului Alan Cumming se înscrie într-o tendinţă globală de reflectare asupra trecutului colonial al Imperiului britanic şi asupra faptelor sale regretabile, o iniţiativă care s-a extins în numeroase domenii de activitate.

Într-un mesaj publicat pe Instagram, artistul a reamintit că a primit Ordinul Imperiului Britanic în rang de Ofiţer pentru activitatea sa de actor şi pentru lupta sa în favoarea drepturilor persoanelor LGBT din Statele Unite, unde locuieşte în majoritatea timpului şi unde a trebuit să aştepte până în anul 2015 pentru ca mariajele gay să fie legalizate la nivelul întregii ţări. Însă "moartea reginei Elisabeta a II-a" din luna septembrie şi "discuţiile despre rolul monarhiei şi mai ales despre felul în care Imperiul britanic a profitat de pe urma populaţiilor indigene (şi a morţii lor) în lumea întreagă mi-au deschis cu adevărat ochii", a scris Alan Cumming, care este născut în Scoţia.

"Vremurile şi legile s-au schimbat în Statele Unite" şi beneficiile pe care această decoraţie "le-a adus cauzei LGBTQ+ în 2009" sunt de acum "mai puţin importante decât temerile mele de a fi asociat cu toxicitatea Imperiului britanic", a adăugat actorul. El a precizat că a înapoiat decoraţia, şi-a explicat motivele şi a reiterat "marea (sa) recunoştinţă" de a fi fost recompensat cu o astfel de distincţie.

Alan Cumming a publicat aceste mesaje vineri, ziua în care a împlinit vârsta de 58 de ani. La sfârşitul anului trecut, actorul galez Michael Sheen a renunţat la aceeaşi decoraţie, protestând faţă de atribuirea titlului de Prinţ de Wales moştenitorului coroanei britanice, în cazul de faţă prinţul William, după moartea reginei Elisabeta a II-a.

În 1969, unul dintre membrii trupei The Beatles, John Lennon, a decis să înapoieze decoraţia sa de membru al Ordinul Imperiului britanic pentru a protesta astfel faţă de angajarea Regatului Unit în războiul civil din Nigeria şi faţă de susţinerea de către Marea Britanie a trupelor americane implicate în războiul din Vietnam.     

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite