Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Walter Hampden şi Alan Cumming
Walter Hampden şi Alan Cumming

Au jucat rolul lui Hamlet, în „Hamlet“,  de William Shakespeare

De ieri: Walter Hampden

La începutul secolului al XX‑lea, Walter Hampden a abandonat studiile la Harvard şi a plecat la Londra pentru a studia la şcoala lui Frank Benson, unul dintre cei mai mari pedagogi ai teatrului englez. În 1907, anul în care s-a întors în New York, Hampden nu împlinise încă 30 de ani, dar jucase deja peste 70 de roluri în 27 de piese (cele mai multe dintre ele shakespeariene).

Având reputaţia unui actor de formaţie clasică (un „bensonian", după cum spuneau englezii), acesta a devenit în scurt timp o vedetă a teatrului american. Relevant în acest sens este şi faptul că, într-unul din primele sale turnee în SUA, el a avut-o parteneră de scenă pe marea actriţă Anna Nazimova.

Succesul lui ca actor shakespearian a fost cu atât mai mare, cu cât el a reuşit să se impună în teatrul american într-o vreme când Broadway‑ul era dominat de actori englezi. Hampden a jucat „Hamlet" de trei ori de-a lungul carierei, iar într-unul dintre spectacole rolul Ofeliei a fost interpretat de Ethel Barrymore, sora marelui său rival, John Barrymore.

De azi: Alan Cumming

Actor, regizor, producător şi scriitor scoţian, Alan Cumming a început să lucreze ca editorialist la revista pop „Tops", iar mai târziu a absolvit „Royal Scottish Academy of Music Music and Drama" din Glasgow. Printre rolurile sale de referinţă se numără cel al Nebunului, din piesa lui Dario Fo, „Accidental Death of an Anarchist" (pentru care a primit Premiul Olivier), rolul principal din controversata piesă a lui Martin Sherman, „Bent", şi cel al lui Dyonisos, în „Bacantele", de Euripide. Cumming a jucat rolul lui Hamlet în 1993, la Donmar Warehouse, într-un spectacol în care cea care a inter­pretat rolul Ofeliei a fost chiar soţia sa, Hilary Lyon.

Deşi spectacolul a avut succes, el a trecut printr-o depresie în urma acestei experienţe: a renunţat să mai mănânce şi să mai doarmă, s-a despărţit de soţia lui şi a avut nevoie multă vreme de terapie. În 1998, Cumming a devenit cetăţean american, iar în acelaşi an a primit Premiul Tony pentru rolul lui Emcee, în „Cabaret".

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite