Arnold Schwarzenegger, despre tatăl său, nazist: „A fost absorbit de un sistem al urii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul guvernator de California Arnold Schwarzenegger a denunţat miercuri antisemitismul şi ura, cu referire la istoria familiei sale, în speranţa că aceasta va constitui un exemplu pentru alţii, relatează CNN, citată de Agerpres.

Arnold Schwarzenegger. FOTO Profimedia
Arnold Schwarzenegger. FOTO Profimedia

„Tata, ca multe alte milioane de oameni, a fost absorbit de un sistem al urii prin minciuni şi înşelăciune. Şi am văzut unde duce asta", a spus Schwarzenegger, într-un interviu pentru CNN.

 Anterior, actorul declarase, tot pentru CNN. în cadrul unui forum organizat la Universitatea din California de Sud, că „s-a născut cu un tată care era nazist".

„Am văzut direct cât de afectaţi erau aceşti oameni (...). De acest gen de atrocităţi care s-au petrecut. Câte milioane de oameni au trebuit să moară şi apoi au ajuns rataţi... în Confederaţie, rataţi, ca toţi ceilalţi. Asta pur şi simplu nu funcţionează (...). Haideţi să ne înţelegem unii cu alţii. Iubirea este mai puternică decât ura”, a îndemnat, miercuri, Arnold Schwarzenegger.

Gustav Schwarzenegger, implicat în partidul nazist

Arnold Schwarzenegger s-a născut în Austria în 1947 şi s-a mutat în Statele Unite în 1968.
Vedeta a vorbit deschis despre implicarea tatălui său, Gustav Schwarzenegger, în partidul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Luna trecută actorul a făcut referire la tatăl său într-un mesaj video, în care ce a denunţat discursul instigator la ură şi i-a îndemnat pe cei care au ales „calea uşoară a urii" să  opteze  „o viaţă a rezistenţei" şi „să lupte" cu ei înşişi.

Schwarzenegger a făcut aceste remarci pe fondul unui nivel crescut de antisemitism şi a unei creşteri a infracţiunilor motivate de ură în Statele Unite. Un raport publicat de Liga Anti-Defaimare luna trecută a constatat că incidentele antisemite din Statele Unite au atins cel mai înalt nivel de la începutul înregistrării acestor acţiuni de către organizaţie, în 1979.

Potrivit datelor publicate de FBI în martie, numărul infracţiunilor motivate de ură raportate şi Statele Unite a crescut în 2021.

„Știţi că totul a luat-o razna la Washington, pe 6 ianuarie"

Cu ocazia forumului, fostul guvernator a mărturisit că nu cunoaşte motivul din spatele creşterii urii şi a violenţei antisemite

„Cred că trebuie să găsim o modalitate de a o atenua (...) Cred că este foarte clar că, cu cât suntem mai liberali în privinţa aspectelor sociale, cealaltă parte devine din ce în ce mai supărată şi există din ce în ce mai multă ură în general", a spus el.

Actorul a făcut referire inclusiv la asaltul Capitoliului de la Washington în 2021: "Sunt oameni care au creat insurecţia şi ştiţi că totul a luat-o razna la Washington, pe 6 ianuarie".

"Şi sunt atât de mulţi oameni care sunt supăraţi. Nu sunt doar supăraţi albi pe negri, sau oameni împotriva evreilor şi genul acesta de lucruri, ci sunt supăraţi în general (...). Primul lucru care mi-a venit în minte când am văzut insurecţia a fost că era periculoasă şi că am fost foarte, foarte aproape de a ne pierde democraţia în acea zi, iar acesta putea fi începutul a ceva similar Kristallnacht (<<Noaptea de cristal'>>, n.a.); haideţi să fim cu toţi conştienţi de asta", a spus Schwarzenegger.

Întrebat dacă este îngrijorat cu privire la faptul că fostul preşedinte Donald Trump ar putea fi candida la alegerile prezidenţiale din 2024, Schwarzenegger a răspuns `absolut deloc", precizând că nu crede că fostul preşedinte ar putea câştiga un alt mandat.

„Este trist să vezi aşa ceva. Că nu au putut să vină cu un nou talent, cu un nou chip care să fie o persoană rezonabilă, isteaţă, inteligentă, care poate conduce această ţară într-un mod republican", a  mai spus fostul guvernator republican al Californiei.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite