Actorul Eli Wallach, cunoscut pentru filmele „The Good, the Bad and the Ugly“ şi „Naşul III“, a murit la 98 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eli Wallach, alături de soţia sam, Anne Jackson FOTO Reuters
Eli Wallach, alături de soţia sam, Anne Jackson FOTO Reuters

Eli Wallach, un actor prolific de film, teatru şi televiziune pentru mai bine de şase decenii, a murit la vârsta de 98 de ani, scrie „New York Times“.

Un actor versatil, Wallach a jucat în zeci de filme, de multe ori alături de soţia sa, Anne Jackson. Indiferent de rol, Wallach a fost apreciat pentru naturaleţea interpretării, fie că juca un bandit mexican în „The Magnificent Seven/ Magnificii şapte“ (1960), un funcţionar în piesa lui Ionesco, „Rhinoceros/ Rinocerii“ sau un mafiot în „The Godfather: Part III/ Naşul III“, relatează „NYTimes“.

În ciuda anilor dedicaţi filmului şi a aprecierilor din partea criticilor de specialitate, Wallach nu a fost nominalizat niciodată la premiile Oscar. Dar, în noiembrie 2010, cu mai puţin de o lună înainte de împlinirea a 95 de ani, Academia Americană de Film i-a acordat un Oscar onorific, recompensându-l pentru „chintesenţa cameleonică, acoperirea fără efort a unor personaje foarte diferite şi pentru amprenta unică lăsată asupra fiecărui rol jucat“.

Pentru interpretarea lui Silva Vaccaro, din „Baby Doll/ Păpuşica“, Wallach a câştigat un premiu BAFTA şi o nominalizare la Globul de Aur. Printre cele mai renumite roluri ale sale se numără Calvera, în „The Magnificent Seven/ Magnificii şapte“ (1960), Guido, în „The Misfits/ Inadaptaţii“ (1961), şi Tuco, în „The Good, the Bad and the Ugly“ (1966). 

Alte portrete notabile îi includ pe Don Altobello, în „The Godfather Part III/ Naşul III“ (1990), Cotton Weinberger, în „The Two Jakes“ (1990), şi Arthur Abbott, în „The Holiday/ Vacanţa“ (2006). 

Unul dintre cei mai prolifici actori americani, Wallach a rămas activ şi după împlinirea vârstei de 90 de ani, cele mai recente roluri fiind în „Wall Street: Money Never Sleeps/ Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule“ şi „The Ghost Writer/ Marioneta“, ambele lansate în 2010. 

„De fapt, eu duc o viaţă dublă. În teatru sunt un om mic sau omul iritat, omul neînţeles, în timp ce în filme sunt foarte căutat pentru rolurile de băieţi răi“, declara actorul. Chiar şi aşa, teatrul a rămas marea lui iubire, mărturisind că nu şi-a putut imagina niciodată că ar putea renunţa la actorie: „Ce altceva aş putea să fac. Iubesc actoria“, spunea artistul într-un interviu acordat în 1997 publicaţiei „The Times“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite