Actorul Christopher Lee a murit la 93 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christopher Lee a rămas în istoria cinematografiei prin mai multe roluri memorabile FOTO AP
Christopher Lee a rămas în istoria cinematografiei prin mai multe roluri memorabile FOTO AP

Actorul britanic Christopher Lee, cunoscut pentru rolurile contelui Dracula şi al lui Saruman din franciza „Stăpânul inelelor“, a murit la vârsta de 93 de ani, anunţă „The Guardian“.

Christopheer Lee a murit duminică dimineaţă, 7 iunie, la 93 de ani, după ce a fost internat la spitalul Chelsea and Westminster din Londra pe fondul unor probleme respiratorii şi de insuficineţă cardiacă. Anunţul a fost făcut astăzi de către soţia regrertatului actor, Birgit Krøncke. 

Potrivit „The Guardian“, anunţul a fost făcut la câteva zile de la deces, întrucât Birgit a dorit înştiinţeze mai întâi familia şi rudele în legătură cu moartea soţului său, abia apoi şi mass-media. Christopher Lee şi Birgit Krøncke erau căsătoriţi din anul 1951.

Actorul britanic avea în spate o carieră de aproape opt decenii în cinematografie şi a activat în industria de divertisment aproape întreaga sa viaţă. Christopher Lee era cunoscut datorită filmelor „Dracula“, „The Wicker Man/ Omul răchită“, „The Curse of Frankenstein/ Belestemul lui Frankensteib“ şi  francizele de succes „Lord Of The Rings/ Stăpânul inelelor“ şi „Războiul Stelelor“.

Ultimul său film este o peliculă ce nu a fost încă lansată, drama fantasy „Angels in Notting Hill“, în care a interpretat rolul unui zeu care păzeşte Universul. Ar fi trebuit să joace şi într-o dramă inspirată din atentatele de la 11 septembrie 2001, alături de Uma Thurman, însă acel film nu a intrat încă în producţie.

În parelel cu cariera cinematografică, care a început în anul 1947, odată cu rolul din pelicula „Corridor of Mirrors, Christopher Lee a lansat o serie de albume de heavy metal, printre care amintim de „Charlemagne: The Omens of Death“, materialul fiind lansat chiar în ziua în care a împlinit vârsta de 91 de ani, pe 27 mai.

ctorul Christopher Lee a avut mai multe incursiuni în muzica rock în ultimii ani, înregistrând câteva colaborări cu trupele Manowar şi Rhapsody of Fire, dar şi două albume cu colinde de Crăciun, interpretate în stilul heavy metal.

Actorul britanic a lansat în 2010 un album de metal simfonic despre viaţa lui Carol cel Mare, intitulat "Charlemagne: By the Sword and the Cross". Christopher Lee susţinea că era un descendent al lui Carol cel Mare şi că a înregistrat acest album în onoarea ilustrului său strămoş.

Actorul britanic a interpretat de mai multe ori rolul contelui Dracula, în diverse pelicule inspirate de această legendă, însă a devenit celebru odată cu rolurile vrăjtorului Saruman din „Stăpânul Inelelor“ şi cel al contelui Dooku din „Războiul Stelelor“.

A fost şi un colaborator constant al regizorului Tim Burton, care l-a distribuit într-o serie de filme de succes, precum „Legenda călăreţului fără cap/ Sleepy Hallow“, „Mireasa moartă/ Corpse Bride“, „Charlie şi Fabrica de ciocolată/ Charlie and the Chocolate Factory“, „Alice în Ţara Minunilor/ Alice in Wonderland“ şi „Umbre întunecate/ Dark Shadows“.

Fiul unui fost ofiţer britanic, care a participat în Primul Război Mondial, Christopher Lee s-a născut în anul 1922, la Londra. El a luat parte la cel de-Al Doilea Război Mondial, ca militar în cadrul Royal Force şi la uniatea Special Operations Executive, la finalul războiului, primind gradul de căpitan. După ce a debutat în televiziune, la vârsta de 24 de ani, Christopher Lee şi-a dedicat, aproape în totalitate, cariera cinematografiei.

Christopher Lee a jucat în 275 de filme începând din anul 1946 şi deţine recordul Guinness pentru cele mai multe roluri jucate în cinematografie. Actorul a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic şi a fost recompensat cu premiul Academy Fellowship din partea British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) - considerat cel mai preţios trofeu acordat de instituţia britanică - în anul 2011, dar şi cu BFI Fellowship, cea mai prestigioasă distincţie oferită de Institutul de Film Britanic, în anul 2013.

Christopher Lee - cele mai importante roluri:

Contele Dracula - „Dracula“ (1958)

The Creature (Creatura) - „Belestemul lui Frankenstrein“ (1957)

Henry Baskerville - „Câinele din Baskerville“ (1959)

Lord Summerisle - „Omul Răchită“ (1973)

Francisco Scaramanga - „Pistolul de aur“ (1974)

Dr. Catheter - „Gremilis 2: The New Batch“ (1990)

Mohammed Ali Jannah -  „Jinnah“ (1998)

Saruman - trologia „Stăpânul Inelelor“ (2001-2003)

Contele Dooku - „Războiul Stelelor: Episodul II – Răzbunarea Sith“ (2005)

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite