TVR 1 a fost somat de CNA pentru emisiunea lui Ionuţ Cristache în care invitat a fost Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Cristache realizează principalul talk show al postului public FOTO TVR
Ionuţ Cristache realizează principalul talk show al postului public FOTO TVR

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat postul TVR 1 cu somaţie publică pentru o ediţie a emisiunii „România 9“, realizată de ex-jurnalistul Antena 3 Ionuţ Cristache, în care invitat a fost Sebastian Ghiţă, fostul deputat făcând mai multe acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

CNA a decis să sancţioneze postul public de televiziune cu somaţie publică pentru ediţia emisiunii „România 9“ din data de 8 noiembrie 2016, în care radiodifuzorul a încălcat dreptul la propria imagine. 

În partea a doua a emisiunii, invitatul, fostul deputat Sebastian Ghiţă, a formulat o serie de acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fără ca moderatorul, Ionuţ Cristache, să-i solicite acestuia dovezi. De asemenea, nu s-a specificat dacă a fost solicitat Laurei Codruţa Kovesi un punct de vedere în legătură cu afirmaţiile acuzatoare, scrie agenţia News.ro.

Potrivit Paginademedia.ro, decizia CNA a venit ca urmare a unei autosesizări din partea Dorinei Rusu, membră a forului audiovizual, iar sancţiunea a fost votată de opt dintre cei nouă membri prezenţi la şedinţa de joi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea. Monica Gubernat a fost singurul membru CNA care a votat împotriva sancţiunii, precizând că „moderatorul şi-a făcut treaba cum trebuie, chiar a fost o emisiune calmă.“

Dorina Rusu, citată tot de Paginademedia.ro, a explicat că s-a autosesizat pentru că este de părere că „faţă de posturile comerciale, postul public are o altă misiune şi e nevoie de o abordare diferită, pentru că postul public invită nişte persoane care aduc acuzaţii unor şefi de instituţii.“

Pe de altă parte, Cristian Coman, producător executiv la TVR 1 şi cel care a reprezentat postul public în şedinţa CNA, a subliniat că echipa emisiunii este conştientă de rolul televiziunii publice, dar consideră că acest lucru „nu îngrădeşte posibilitatea exprimării editoriale“. De asemenea, producătorul a adăugat că Sebastian Ghiţă era unul dintre oamenii momentului, dar şi că au fost făcute mai multe solicitări către DNA pentru ca Laura Codruţa Kovesi să fie prezentă în emisiunea lui Cristache. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite