Televiziunea Română amână difuzarea unui interviu cu Dacian Cioloş: care este motivul şi ce spun sursele din Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Gherghescu, realizatorul emisiunii Viaţa Satului, alături de premierul Dacian Cioloş FOTO TVR
Gabriel Gherghescu, realizatorul emisiunii Viaţa Satului, alături de premierul Dacian Cioloş FOTO TVR

Televiziunea Română a amânat difuzarea unui interviu cu Dacian Cioloş la „Viaţa Satului“, anunţul fiind făcut cu doar o jumătate de oră înainte de începerea emisiunii. Surse din Guvern declară că echipa premierului a fost înştiinţată de această decizie sâmbătă seară.

Interviul înregistrat cu premierul Dacian Cioloş ar fi trebuit să fie difuzat astăzi, de la ora 11.00, în emisiunea „Viaţa Satului“, însă conducerea editorială a TVR s-a răzgândit, invocând drept motiv campania electorală în plină desfăşurare şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice. 

„Premierul a fost deja invitat la TVR în timpul acestei campanii electorale“

„Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii «Viaţa Satului». Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naşte din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că Premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie - şi ar fi incorect; imaginea Premierului apare atât pe afişele cât şi în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR. Un alt motiv este faptul că în interviul acordat nu există ştiri la zi sau comunicări importante şi urgente, care să nu poată fi difuzate post-campanie electorală. Nu în ultimul rând, adaugăm că premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanţul unui an de guvernare. Emisiunile electorale la TVR se desfăşoară pe spaţii bine definite, respectând toate legile şi regulile de desfăşurare - Legea nr. 208 din 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi Decizia nr. 592 a Consiliului Naţional al Audiovizualului. Spaţiile destinate partidelor au fost anunţate din timp, împărţirea timpilor de antenă fiind discutată cu acestea iar ordinea a fost trasă la sorţi şi comunicată“, explică reprezentanţii Televiziunii Române. 

TVR propune difuzarea interviului pe spaţiul electoral

Pe de altă parte, oficialii TVR propun difuzarea interviului fie după campanie, fie pe spaţiul electoral al TVR sau pe platforma video TVR+: „Faptul că anunţăm această reprogramare acum nu face decât să confirme că a fost o decizie luată după analizarea tuturor aspectelor şi pe care ne-o asumăm în primul rând în faţa publicului nostru. Şi pentru ca informaţia să circule mai repede, în cazul în care prin discuţii cu reprezentanţii Premierului se va considera util, ne manifestăm disponibilitatea de a difuza emisiunea pe TVR+ (în mediul on line) înaintea difuzării pe TVR 1. Tot în scopul echilibrului dorit, vom propune PNL (partid care este asociat şi reprezentat de imaginea premierului Cioloş) să folosească spaţiul electoral care i se cuvine prin distribuţia mai sus amintită, şi pentru a difuza interviul premierului, sau părţi considerate importante din acesta.“

Ce spun sursele din Guvern 

Pe de altă parte, surse din Guvern au declarat pentru agenţia de presă News.ro că echipei premierului i-a fost adusă la cunoştinţă decizia TVR sâmbătă seară, precizând tototdată că propunerea postului potrivit căreia emisiunea să fie difuzată pe un spaţiu electoral va fi refuzată categoric, întrucât în cadrul interviului au fost discutate teme exclusiv agricole. 

Un caz similar, tot cu un premier, tot la Viaţa Satului

Un caz similar a avut loc în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014, când premierul de atunci, Victor Ponta, care era şi candidat la Preşedinţie, a participat la o emisiune „Viaţa satului“, care a fost difuzată de postul public. 

Ulterior, Comisia de Etică a TVR a stabilit că prezenţa lui Victor Ponta a fost în litera reglementărilor, însă oportunitatea invitării sale a fost discutabilă, într-o perioadă sensibilă, cum este cea electorală. „Dacă, din punct de vedere legal şi al normelor interne ale TVR, prezenţa domnului Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, la ediţia «Viaţa satului» din 26 octombrie se încadrează în litera reglementărilor, oportunitatea invitării domniei sale la emisiune este discutabilă“, spunea Comisia de Etică, precizând că ar fi fost de preferat evitarea sau amânarea prezenţei lui Victor Ponta în respectiva emisiune.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite