Reacţia Pro TV cu privire la difuzarea imaginii cu victima violului din Vaslui: „I-am oferit platforma necesară pentru a-şi face gândurile publice“

0
0
Realizatorul Cătălin Măruţă a oferit mai multe explicaţii în ultimele zile cu privire la acest caz FOTO Pro TV
Realizatorul Cătălin Măruţă a oferit mai multe explicaţii în ultimele zile cu privire la acest caz FOTO Pro TV

Postul de televiziune Pro TV a transmis un punct de vedere cu privire la ediţia din 21 iulie a emisiunii „La Măruţă“, în cadrul căreia au fost difuzate imagini cu victima violului din Vaslui şi cu mama acesteia, precizând, printre altele, că în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în care a fost analizat acest caz, Pro TV a prezentat toate documentele şi informaţiile solicitate.

După ce ieri, 23 iulie, în şedinţa CNA, mama fetei violate din Vaslui a fost contactată telefonic pentru a clarifica situaţia, dezvăluind aspecte care contrazic punctul de vedere exprimat iniţial de realizatorul emisiunii, Cătălin Măruţă, postul Pro TV revine cu noi lămuriri. 

Pro TV: „Tânăra şi-a exprimat în mod voluntar dorinţa de a participa la interviu“

Printre altele, reprezentanţii televiziunii, care afirmă că publicarea unor articole în care faptele nu erau prezentate clar a condus la apariţia unor false speculaţii în presă, subliniază că tânăra din Vaslui „şi-a exprimat în mod voluntar dorinţa de a participa la interviu.“ În acest sens, amintim că Valentin Jucan, membru CNA, a declarat pentru „Adevărul“ că, potrivit spuselor mamei victimei, în pauza publicitară, producătorul emisiunii „La Măruţă“ a făcut presiuni, prin intermediul reporterului aflat la faţa locului, pentru ca tânăra să intre în direct. 

Pe de altă parte, oficialii Pro TV susţin că atât mama, cât şi fiica au semnat „personal şi de bunăvoie“ acordurile de participare la emisiune şi acordare a interviului, subliniind că echipa emisiunii le-a explicat „clar şi deschis“ cum se va desfăşura interviul. Totodată, precizăm că mama fetei violate din Vaslui a afirmat în timpul şedinţei CNA că acordurile au fost semnate la sfârşitul emisiunii. 

Prezentăm în continuare reacţia oficială a postului Pro TV.

„Pe data de 21 iulie, emisiunea «La Măruţă» a prezentat, în exclusivitate, un interviu cu victima abuzului care a avut loc în luna noiembrie 2014, în Vaslui, şi mama acesteia, fapt care a generat atenţie şi speculaţii în jurul subiectului. Pe 22 iulie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a organizat o şedinţă în care reprezentanţii instituţiei au analizat ediţia emisiunii «La Măruţă». PRO TV a prezentat toate documentele şi informaţiile solicitate.

Cu toate acestea, publicarea unor articole în care faptele nu erau prezentate clar a condus la apariţia unor false speculaţii în presă. Din acest motiv, ne dorim să clarificăm următoarele fapte:

Interviul s-a desfăşurat în casa în care locuieşte familia victimei, un mediu în care atât tânăra, cât şi mama sa s-au simţit în siguranţă.

Tânăra şi-a exprimat în mod voluntar dorinţa de a participa la interviu. Iniţial, interviul a fost planificat de către ambele părţi să se desfăşoare numai cu mama victimei. În timpul unei pauze publicitare din timpul emisiunii live, fiica s-a adresat echipei «La Măruţă» şi şi-a exprimat în mod voluntar dorinţa de a vorbi în direct, iar echipa i-a oferit platforma necesară pentru a-şi face gândurile publice şi pentru a se exprima.

Echipa emisiunii «La Măruţă» le-a explicat clar şi deschis atât mamei, cât şi tinerei abuzate cum se va desfăşura interviul, ceea ce a implicat înţelegerea şi acordul ambelor persoane cu privire la dezvăluirea identităţii acestora. Discuţia s-a desfăşurat clar şi transparent, astfel încât ambele părţi să înţeleagă cursul desfăşurării interviului.

Atât mama, cât şi fiica au semnat personal şi de bunăvoie acordurile de participare la emisiune şi acordare a interviului.“

CNA a amânat luarea unei decizii în acest caz, după ce mama fetei violate din Vaslui a fost contactată telefonic pentru a da lămuriri cu privire la apariţia în emisiunea „La Măruţă“, dezvăluind că lucrurile nu au stat întocmai cum a afirmat realizatorul Pro TV Cătălin Măruţă. Astfel, Valentin Jucan, contactat de ziarul „Adevărul“, a dezvăluit că mama victimei le-a mărturisit membrilor CNA că echipa emisiunii i-a promis că va fi filmată cu spatele doar zece minute, iar fiica ei nu va apărea la televizor. Mai multe informaţii despre şedinţa CNA, dar şi declaraţiile mamei tinerei abuzate din Vaslui. 

Cătălin Măruţă: „Este majoră, şi-a dat acordul în scris“

Din monitorizările CNA, chiar înainte să fie difuzat interviul cu tânăra, unul dintre invitaţii emisiunii, actorul Claudiu Bleonţ i-a atras atenţia realizatorului să nu-i dezvăluie identitatea tinerei din Vaslui. „V-aş ruga să aveţi decenţa să n-o faceţi publică pe ea“, a spus Bleonţ. „Nu, nici nu facem, vorbim doar cu mama ei“, i-a răspuns Măruţă. 

Amintim că realizatorul Cătălin Măruţă a oferit mai multe explicaţii, precizând că mama victimei şi-a dorit să intre în direct pentru a mulţumi oamenilor pentru sprijin şi implicare. De asemenea, Măruţă a subliniat că în timpul transmisiei tânăra a stat într-o altă încăpere, însă a fost decizia ei de a intra în direct. „Totuşi, în timpul interviului, ea a cerut să apară pe post. Pe pauza de publicitate, i-a spus reporterului că îşi doreşte să apară pentru a mulţumi, fiind copleşită de mesajele şi încurajările primite. Am fost informaţi că îşi doreşte să apară şi să vorbească şi am decis să mergem mai departe cu ea, luând în considerare mai multe lucruri: este majoră, şi-a dat acordul în scris şi au trecut opt luni de la incident, timp în care ea a făcut terapie psihologică şi a mers la şcoală, viaţa ei redevenind aproape la normal“, a explicat Măruţă. Explicaţiile realizatorului Cătălin Măruţă pot fi citite aici şi aici.

Totodată, precizăm că inclusiv Mioara Donosă, avocata din Vaslui care o reprezintă în instanţă pe eleva violată, s-a arătat revoltată de decizia postului Pro TV de a face publică identitatea victimei, în contextul în care realizatorul TV i-a dat asigurări că va fi protejată şi identitatea mamei, nu doar a fetei. Declaraţia integrală a avocatei o puteţi citi aici

Mai multe - TV

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite