Poveste fără sfârşit. Realitatea TV a fost amendată de CNA pentru atacurile lansate după întreruperea emisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denise Rifai s-a numărat printre cei care au criticat decizia CNA de a înrerupre emisia Realitatea TV
Denise Rifai s-a numărat printre cei care au criticat decizia CNA de a înrerupre emisia Realitatea TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat Realitatea TV pentru că a atacat instituţia ca urmare a decizie de oprire a emisiei postului pentru 10 minute.

Ampla campanie de victimizare a postului Realitatea TV ce a urmat deciziei CNA de a-i suspenda emisia timp de 10 minute în luna ianuarie nu i-a lăsat indiferenţi pe membrii Consiliului, notează Paginademedia.ro

Prin urmare, Realitatea TV a primit o amendă de 20.000 de lei pentru emisiunile din perioada 15-17 ianuarie, când realizatorii postului au atacat dur Consiliul. Printre altele, instituţia a fost acuzată că vrea să închidă postul şi că a decis întreruperea emisiei la comanda liderului PSD Liviu Dragnea. Realitatea TV a şi atacat în instanţă decizia de oprire a emisiei. În plus, postul a mai primit o amendă de 15.000 de lei pentru încălcări prezente în două ediţii de anul trecut ale emisiunii „Jocuri de putere“.

Cazul care s-a sfârşit cu o amendă de 20.000 de lei a fost discutat timp de două ore, iar sancţiunea a fost votată de Monica Gubernat (care a şi făcut propunerea), Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălaşa, Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea. S-au opus Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alexandru Kocsis şi Răsvan Popescu.

Membrul CNA Radu Herjeu, care nu a votat pentru întreruperea emisiei, a enumerat afirmaţiile pentru care de această dată a votat amenda de 20.000 de lei: „Postul nostru de televiziune a fost sancţionat de CNA pentru că a informat“, „CNA sancţionează libertatea de exprimare, libertatea jurnaliştilor de a informa corect“, „CNA instigă la cenzură“, „Te apuci să închizi un post de televiziune pentru că ţi s-a părut ţie fără să ai nicio dovadă“, „Să sancţionezi un post de televiziune fiindcă informează corect“.

Radu Călin Cristea, membrul CNA de al cărui vot depindea trecerea sancţiunii, şi-a dorit să creeze suspans: „Sunt într-o situaţie foarte delicată pentru că am fost terfelit ca nimeni altul la aceste emisiuni. Sunt o figură veche şi un cal de bătaie vechi în relaţia cu Realitatea TV. De ce? Nu ştiu. Acum ce să fac? Să treacă totuşi sau să nu treacă. Prima tentaţie ar fi să nu votez pentru că poate nu ar fi potrivit să votez împotriva a ceva care m-a deranjat foarte tare. Pe de altă parte, încerc să mă detaşez din eul meu şi să fiu oarecum mai impersonal, mai distanţat de ce se întâmplă (...) şi să cred că aceste încălcări de lege invocate de colegii mei sunt reale“.

În ceea ce-i priveşte pe membrii CNA care s-au opus amendării Realitatea TV, Dorina Rusu a precizat că decizia de întrerupere a emisiei a fost un abuz, cu atât mai mult cu cât este extrem de rară o astfel de sancţiune. Mai mult, Rusu a subliniat că astfel de decizii afectează credibilitatea CNA. 

Alexandru Kocsis, membru nou în CNA, a precizat că există riscul să se înţeleagă că instituţia este în conflict cu Realitatea TV şi să se intre „într-o spirală a sancţiunilor şi a acuzaţiilor“.

Spirala este însă una veche, întrucât nu este pentru prima dată când CNA amendează postul Realitatea TV, unii realizatori, în special Rareş Bogdan, contestă sancţiunea şi lansează atacuri dure la adresa membrilor forului, instituţia îl amendează din nou, realizatorul ripostează în acelaşi ton. Un exemplu aici.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite