Omul, pe cale de dispariţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rasa umană va dispărea de pe faţa Pământului în următorii o sută de ani. Cel puţin acesta este avertismentul lansat de omul de ştiinţă Frank Fenner, profesor de microbiologie la Universitatea Naţională a Australiei.

Potrivit lui Fenner, explozia demografică şi consumul excesiv sunt cauzele care favorizează producerea acestei viitoare catastrofe, determinată, în principal de schimbările climatice.

„Homo Sapiens va dispărea, probabil, în următorii o sută de ani, la fel ca multe specii de animale", a declarat savantul pentru publicaţia „The Australian". El a adăugat: „Ne confruntăm cu o situaţie deja ireversibilă. În prezent, schimbările climatice sunt încă în fază iniţială, dar se pot observa considerabile modificări atmosferice. Activităţile umane produc asupra planetei efecte comparabile cu cele ale unei glaciaţiuni sau ale impactului cu o cometă", a adăugat Fenner.

Neliniştitoarea teorie este susţinută şi de profesorul Nicholas Boyle, de la Universitatea Cambridge. În cartea sa, „2014: Cum să supravieţuim următoarei crize universale", acesta afirmă că lumea a intrat într-o criză globală fără precedent, care va avea efecte mult mai vaste decât actuala recesiune economică.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Simonb Ross, vicepreşedintele Optimum Population Trust, care este convins că „rasa umană se confruntă cu pericole majore, cum ar fi schimbările climatice, reducerea biodiversităţii sau chiar dispariţia unor specii de animale şi creşterea fără precedent a populaţiei planetei".

Pesimismul savantului australian nu este împărtăşit, însă, de o parte dintre colegii săi, care consideră că umanitatea are forţa necesară pentru a găsi o cale de salvare. Profesorul Stephen Boyden este de părere că „societatea umană va conştientiza această situaţie şi, în consecinţă, va adopta măsurile necesare pentru a contracara efectele negative ale super-industrializării".

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite