Mircea Badea a făcut plângere penală pentru falsa alarmă de cutremur de la Biziday, „un pericol pentru ordinea publică“. Răspunsul lui Moise Guran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Badea a făcut o plângere penală la Ministerul Public după ce aplicaţia Biziday a lui Moise Guran le-a trimis vineri abonaţilor o falsă alertă de cutremur. Realizatorul postului Antena 3 consideră că „ne aflăm în prezenţa unui pericol pentru ordinea publică“ deoarece falsa informaţie a creat „un sentiment de panică teribilă“ în rândul cetăţenilor. În replică, jurnalistul Moise Guran a precizat că va face şi el o plângere în acest caz.

Mircea Badea a anunţat pe blogul personal că a trimis prin e-mail o sesizare Ministerului Public privind falsa alarmă de cutremur primită vineri de abonaţii aplicaţiei Biziday, deţinută de jurnalistul Moise Guran, scrie Paginademedia.ro

„Domnul Moise Guran, persoană cunoscută în spaţiul public, este cel care girează activitatea şi funcţionarea acestei aplicaţii şi îşi asumă asta, cu subiect şi predicat“, a scris Mircea Badea în plângerea pe care a făcut-o publică pe blogul său

Totodată, Badea a publicat o serie de reacţii apărute pe Facebook şi semnate de jurnalista Oana Dimofte şi de realizatorul de radio Ciprian Muntele, fără a rata şansa de a-i ironiza pe aceştia făcând referire la participarea acestoa la protestele de stradă din ultima perioadă. 

„Ataşez câteva reacţii ale abonaţilor aplicaţiei care au trăit momente de groază şi care au acţionat sub imperiul acestei stări. Menţionez că aceştia sunt oameni obişnuiţi să #reziste şi nu se sperie usor. Dar când e vorba despre o situaţie de viaţă şi de moarte despre care sunt avertizaţi de o aplicaţie asumată de un cetăţean în care au încredere, s-au lăsat cuprinşi de sentimentul de panică şi au reacţionat ca atare“, scrie Badea. 

În replică, Moise Guran a anunţat că va face la rândul lui o plângere penală în acest caz, precizând că procurorii vor determina dacă cineva a încercat să puna în pericol securitatea publică.

Reamintim că vineri, în jurul orei 19.30, o alarmă falsă de cutremur cu o magnitudine de 10 grade pe scara Richter a alertat abonaţii aplicaţiei Biziday, deţinută de Moise Guran. Imediat, jurnalistul a reacţionat, anunţând că aplicaţia „a luat-o razna“. 

Ulterior, jurnalistul a revenit cu mai multe lămuriri:  

Ceea ce aţi primit nu este o Alertă de Cutremur, ci o Alerta Roşie cu textul unei Alerte de Cutremur. Vă cerem scuze şi vă ţin la curent cu tot ceea ce aflăm pe parcurs!

  • Până acum ne-am concentrat pe investigarea posibilităţii ca alerta de aseară să fi fost trimisă dintr-o eroare a noastră. Suntem în măsură destul de mare siguri că acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru o înţelegere mai bună a evenimentelor întâmplate vineri, notificările pe care le-aţi primit nu au fost cauzate de o securitate precară a serverelor Biziday. De altfel, avem parte de tentative de atac informatic aproape zilnic. De exemplu numai aseară (sâmbătă – n.red.), între orele 18.00 şi 20.00, un IP din China a încercat cam de o mie de ori să se logheze în serverele aplicaţiei Biziday. Deşi există o mare probabilitate ca mesajul de aseară să fi fost rezultatul unui atac, înca nu am determinat cu exactitate modul în care atacul a fost posibil. Aparent, originea mesajului nu se afla pe nici un server Biziday. Însăşi forma în care a fost transmis mesajul arată faptul că acesta nu a fost transmis de noi. Continuăm să investigăm. Îmi cer scuze, încă o dată pentru orice neplăceri cauzate de Aplicaţia Biziday.
  • Până acum ştim aşa: Alerta nu a fost transmisă de operatorii Biziday. De altfel ea nici nu a plecat din interfaţa noastră de operare. În loguri NU EXISTĂ! Asta pentru că nici de pe serverul nostru nu a plecat. Aparent serverul pe care noi îl folosim NU a fost spart. Asta ne comunică în acest moment firma de la care închiriem serverul. Pentru a ajunge în telefoanele dumneavoastră o notificare sau o alertă trece prin Google Cloud. Altfel spus, de pe serverul nostru, instrucţiunea pleacă pe un server al Google şi de acolo la dumneavoastră. Cum de la noi nu a plecat nicio alertă, acum investigăm să vedem de unde a plecat şi, mai ales, cum a intrat în Aplicaţia Biziday.
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite