Lia Manţoc, la „Nocturne“ de la TVR 1: „Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Manţoc oferă un
interviu inedit echipei „Nocturne“ FOTO TVR 1
Lia Manţoc oferă un interviu inedit echipei „Nocturne“ FOTO TVR 1

Şi-a construit întreaga carieră punând pe primul loc libertatea interioară. Scenografa Lia Manţoc este invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne“. Ediţia poate fi urmărită luni, 20 iunie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Echipa emisiunii „Nocturne“ are plăcerea şi onoarea să prezinte luni, în ultima ediţie a sezonului, un artist excepţional, care, de obicei, nu dă interviuri. Marina Constantinescu a reuşit, după mulţi ani, să aducă la TVR 1 lumea scenografei Lia Manţoc, un om care şi-a creat întreaga carieră plecând de la libertatea interioară. Ediţia „Nocturne“ a cărei invitată este Lia Manţoc se difuzează pe 20 iunie, de la  00:15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Povestea ei de viaţă începe simplu, complet diferit de ceea ce avea să urmeze în viaţa ei. O tânără din Caracal pleacă spre Bucureşti, pentru a da admiterea la Institutul Nicolae Grigorescu. Avea cu ea doar talentul la desen, moştenit de la mama, şi nicio idee despre ce înseamnă scenografia. „Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri“, îşi face artista portretul în câteva cuvinte.

Întreaga viaţă a Liei Manţoc a stat sub semnul întâmplării. Ceea ce s-a dovedit un lucru excepţional pentru ea a fost să treacă în plan secund greutăţile, frigul şi neajunsurile unei epoci în care doar creaţia putea umple astfel de goluri: „Tot timpul căutam. Pentru că nu era nimic. Am făcut costume chiar şi din perdele vopsite“, spune scenografa. 

nocturne tvr

FOTO TVR 1 

De-a lungul timpului, Lia Manţoc a provocat, a intuit şi a visat alături de mari regizori: Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete şi mulţi alţii.

„Lia Manţoc nu este un invitat comod. Ca amfitrion, trebuie să ştii mai multe lucruri decât îşi poate aminti ea. Pentru că ea, Lia, a uitat de trecut uitându-se la viitor. În plus, modestia caracteristică marilor valori o va înfrâna mereu să vorbească despre propria persoană“, spune realizatoarea Nocturnelor.

Şi, pentru că „oamenii care trăiesc în negru nu cunosc valoarea luminii“ (Marina Constantinescu), este aproape de datoria iubitorilor de teatru şi film să afle, măcar unii dintre ei, despre marii artişti care ne fac să sperăm. Şi să mai visăm.

Întâlnirea dintre Marina Constantinescu şi Lia Manţoc are loc în „Nocturne“, pe 20 iunie, de la 00:15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Ediţia poate fi revăzută tot la TVR 1 marţi, 21 iunie, de la 17:00.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj“, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne“, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la „Nocturne“ pot fi urmărite în fiecare luni noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. „Nocturne“ este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „«Nocturnele» sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile“, arată ea. Marina Constantinescu face echipă la „Nocturne“ cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni „Nocturne“ poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite