Ion Cristoiu nu mai este director onorific al Evenimentul zilei: „Urăsc implicarea presei în campanii de militantism bolşevic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Cristoiu a devenit
director onorific al ziarului Evenimentul zilei la mijlocul lunii decembrie a
anului trecut FOTO Eduard Enea
Ion Cristoiu a devenit director onorific al ziarului Evenimentul zilei la mijlocul lunii decembrie a anului trecut FOTO Eduard Enea

Ion Cristoiu a renunţat la funcţia de director onorific al Evenimentul zilei, din cauza modului în care cotidianul a tratat subiectul „Legea iniţiată de Liviu Dragnea“, însă va rămâne principalul editorialist al publicaţiei, potrivit unui anunţ publicat, duminică, pe site-ul ziarului, notează Mediafax.

„Începând de astăzi, Ion Cristoiu a renunţat să mai fie directorul ziarului pe care l-a fondat în iunie 1992. Explicaţia deciziei sale este legată de modul în care Evenimentul zilei a tratat subiectul «Legea iniţiată de Liviu Dragnea» şi este expusă pe larg pe blogul domniei sale“, se spune, într-un material publicat, duminică, pe site-ul www.evz.ro. 

„Cum să mai fie presa echidistantă câtă vreme îşi asumă campanii electorale ale unui competitor politic?“ 

Pe site-ul ziarului Evenimentul zilei este redat şi un fragment dintr-un text publicat duminică de Ion Cristoiu pe blogul său, www.cristoiublog.ro, precizându-se faptul că textul exprimă nemulţumirea acestuia şi se referă la articole care au apărut pe site-ul cotidianului în perioada 10 - 12 februarie.

„Evenimentul zilei, ziarul la care eu eram trecut director onorific şi ziarul cu pretenţii de echidistanţă, se angaja într-o campanie de militantism politic împotriva unui partid, făcînd jocurile unui alt partid. E greu de spus cît de tare urăsc implicarea presei în campanii de militantism bolşevic împotriva unui politician, a unui partid, gen: Semnaţi petiţia on-line! Ieşiţi în stradă! Să dăm jos Guvernul! Da, presa se poate angaja în campanii. Acestea trebuie să fie însă ale societăţii civile şi nu ale partidelor politice. Presa trebuie să fie echidistantă în bătălia politică. Păi, cum să mai fie presa echidistantă, cîtă vreme îşi asumă campanii electorale ale unui competitor politic? (…) Evenimentul zilei devine astfel fără să vrea instrumentul de presă al Diversiunii puse la cale de PNL“, a scris, printre altele, Ion Cristoiu pe blogul său. 

Cristoiu va continua să fie principalul editorialist 

De cealaltă parte, potrivit anunţului de pe site-ul evz.ro, „conducerea EVZ a luat act de hotărârea lui Ion Cristoiu de a nu mai fi directorul onorific al ziarului“. „Totodată, precizăm că Ion Cristoiu va continua să fie principalul editorialist al EVZ, aşa cum a făcut-o în perioada 1992-1997 şi 2012- până în prezent“, se mai spune pe site-ul evz.ro.

Ion Cristoiu a devenit director onorific al ziarului Evenimentul zilei la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. La momentul respectiv, Dan Andronic (asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul Zilei şi Capital, care editează publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital, n.r.) a anunţat că, până când se va lămuri în totalitate situaţia lui juridică, se retrage din activitatea publicistică şi se suspendă din funcţia de director general al Editurii Evenimentul zilei şi Capital.

Dan Andronic a făcut acest anunţ după ce a fost reţinut de procurori, după mai multe ore de audieri la sediul DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov.

De cealaltă parte, Ion Cristoiu, în mesajul publicat duminică, pe blogul său, spune: „Numărul din 10 decembrie 2015 al Evenimentului zilei a apărut pe prima pagină cu o ştire despre organizarea internă a ziarului: Dan Andronic s-a autosuspendat din funcţia de director al ziarului. Ion Cristoiu a devenit director onorific. De atunci figurez în ediţia tipărită şi în clipurile publicitare ale ziarului, cu sau fără poză, drept director onorific al ziarului Evenimentul zilei. Despre cum am ajuns eu director onorific şi am făcut şi ce-am dres în această funcţie onorifică (nu sînt plătit nici măcar cu un pumn de seminţe pentru funcţia asta!) n-am scris pînă acum. Acum cînd cer în chip public să fiu scos din funcţia asta, luînd în calcul şi o încetare a colaborării cu ziarul, simt nevoia să explic de ce am acceptat funcţia de director onorific“, spune Ion Cristoiu. 

„N-am avut nici o influenţă asupra structurii ziarului şi asupra politici editoriale“ 

Acesta precizează că a colaborat cu un comentariu zilnic la Evenimentul zilei timp de cinci ani. „Oricum, de cînd a venit Dan Andronic în fruntea ziarului colaborarea mea s-a limitat strict, din punctul meu de vedere, la trimiterea unui text înainte de ora 20, ca să prindă ediţia tipărită a ziarului, şi din cel al redacţiei la a mi se publica textul fără nici o modificare sau cerere de modificare. Contrar legendelor răspîndite de propaganda de partid şi de stat, colaborarea mea n-are nici o legătură cu Elena Udrea sau Traian Băsescu. A depins numai şi numai de Dan Andronic. Contrar părerii unor cititori n-am avut nici o influenţă asupra structurii ziarului şi asupra politici editoriale“, mai spune Ion Cristoiu.

Acesta mai afirmă că în decembrie 2015, când a acceptat funcţia de director onorific al Evenimentul zilei, publicaţia „trecea printr-un moment greu, poate cel mai greu din istoria sa“. „În cazul funcţiei de director onorific, am pus următoarea condiţie: Accept, deşi mulţi o să mă înjure, dar, din cînd în cînd, mai precis cînd ziarul se angajează într-o campanie de presă mai aparte, să fiu consultat şi eu. Nu mă amestec în treburile ziarului, ele merg bine şi sub colaboratorii lui Dan Andronic, deşi asta înseamnă şi multe riscuri, printre care şi cel de a fi puse pe seama mea poziţiile politice ale ziarului. Şi aşa, după ani de scris zilnic la Evz, întîlnesc cititori ai ziarului care-mi reproşează lucrurile tipărite în ziar sau publicate on-line ca fiind cu acceptul meu. Era - se înţelege, o condiţie de bun-simţ. Una e să fiu colaborator şi alta e să fiu director onorific. Nu puteam gira cu numele meu ceea ce eu consideram deraieri ale ziarului de la deontologie. Condiţia asta avea însă un subtext generat de realităţile lui 2016. Intuiam - şi nu m-am înşelat, că va fi un an cumplit pentru presă. Cumplit, pentru că presa va fi folosită pe scară largă în bătăliile politice mafiote, definitorii pentru acest an electoral de răscruce“, mai spune Cristoiu.

În finalul mesajului publicat pe blogul său, Ion Cristoiu spune că nu are niciun canal de comunicare cu actuala conducere a Evenimentul zilei şi foloseşte această cale pentru a anunţa cererea sa de a fi scos din funcţia de director onorific. 

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite