Interviul cu Ghiţă. Norica Nicolai cere demisia şefului Comisiei de cultură: „A acţionat ca un comisar sovietic chemând-o pe şefa TVR la audieri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Norica Nicolai i-a cerut demisia deputatului PNL Gigel Ştirbu din fruntea Comisiei de cultură, considerând că acesta a acţionat ca un comisar sovietic când a chemat directorul interimar al TVR să dea explicaţii privind difuzarea interviului cu deputatul fugar Sebastian Ghiţă.

Norica Nicolai a declarat sâmbătă, la conferinţa judeţeană de alegeri a ALDE Olt, că preşedintele Comisiei de cultură, deputatul PNL Gigel Ştirbu, a acţionat în maniera unui comisar sovietic când a chemat-o pe Doina Gradea,  directorul general interimar al TVR, la audieri, după difuzarea interviului cu Sebasian Ghiţă, arată Mediafax.

„Nu pot să nu constat cu o profundă tristeţe - pentru că foarte mulţi dintre noi suntem liberali vechi, cei care am fondat şi readus valorile liberale în România - că discursul PNL actual a coborât. Chiar ieri ascultam o voce a unui lider de la Olt, a domnului Ştirbu, care dovedeşte în ce major derapaj şi stalinist a ajuns Partidul Naţional Liberal. Să chemi la ordine un director de televiziune pentru că a permis difuzarea unui interviu şi să o faci de maniera în care domnul Ştirbu, preşedinte al Comisiei de cultură din Parlament, a făcut-o - este maniera în care ar fi acţionat un comisar sovietic - nu face decât să-l oblige pe domnul Ştirbu la o demisie de onoare, pe care i-o cer astăzi la Olt, din funcţia de preşedinte al Comisiei de cultură. În România, cultura nu înseamnă lupta de clasă, nu înseamnă radicalism, înseamnă respect pentru valorile naţionale, dialog şi toleranţă, iar PNL, prin vocea liderilor lui, a uitat demult să facă asta“, a declarat Norica Nicolai la Slatina.

Imagine indisponibilă

Preşedintele Comisiei de cultură, deputatul PNL Gigel Ştirbu (foto dreapta), a declarat, joi, pentru Mediafax, că i-a trimis directorului interimar al TVR, Doina Gradea, solicitarea de a veni în faţa Comisiei pentru a da explicaţii în contextul în care TVR a difuzat interviul cu Sebastian Ghiţă. 

„Am trimis o invitaţie doamnei director interimar pentru ca marţi, 20 martie, ora 12:00, să fie prezentă la audieri în faţa membrilor comisiei. Acel interviu cu Sebastian Ghiţă a fost difuzat de patru televiziunii în acelaşi timp. Pe noi nu ne interesează că celelate televiziuni au dat interviul. Este dreptul lor să îşi facă politica editorială cum cred de cuviinţă. În schimb, TVR este o instituţie plătită din bani publici, din banii românilor şi nu ni se pare, cel puţin, etic, moral, deontologic, ca la oră de prime time să difuzezi un interviu cu o persoană urmărită internaţional, pe numele căreia ÎCCJ a emis un mandat de arestare, o persoană care este fugită din ţară şi pentru aducerea ei în România pentru a răspunde instituţiilor statului, statul român consumă bani, timp şi energie“, a declarat Gigel Ştirbu.

Dorina Rusu, membru CNA: „E grav că televiziunea publică a intrat în jocul manipulării“

Sebastian Ghiţă, fugit în luna decembrie 2016 din ţară şi pe numele căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a emis un mandat european de arestare, i-a acordat un interviu jurnalistului Ion Cristoiu, pentru „Evenimentul Zilei“. Interviul filmat a fost difuzat simultan, miercuri seară, de patru posturi de televiziune - Antena 3, B1 TV, România TV şi chiar de TVR 1, în emisiunea lui Ionuţ Cristache. 

În şedinţa din 15 martie, membrul CNA Dorina Rusu a spus că felul prin care cele patru televiziuni au difuzat acest interviu, în acelaşi timp şi la o oră de maximă audienţă, face parte dintr-o „mare operaţiune de manipulare“ şi că a fost încălcată legislaţia audiovizuală.

Dorina Rusu a ţinut să sublinieze că cel mai grav i se pare că interviul a fost difuzat şi de televiziunea publică. „Mi se pare că televiziunea publică să intre în acest joc al manipulării este un lucru foarte grav şi mi se pare că TVR a decăzut enorm dacă a ajuns să transmită un interviu înregistrat, pe care alte trei televiziuni l-au transmis la aceeaşi oră şi fiecare dintre televiziuni spune că este un interviu în exclusivitate. Să nu mai spunem că este vorba despre un interviu cu o persoană care fuge de justiţie. Dacă în cazul televiziunilor private este o decizie editorială - şi, sigur, dacă sunt încălcări, le discutăm în CNA şi le sancţionăm - în cazul TVR-ului mie mi se pare că este ceva foarte grav. Nu se poate ca o televiziune publică să procedeze în felul acesta“, a fost de părere membra Consiliului.

Cristoiu si Ghita
TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite